Copy
Nieuwsbrief Beweegcoaches Gemeente Westerveld
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF BEWEEGCOACHES GEMEENTE WESTERVELD #4 2019
 
In deze nieuwsbrief
Jubileumjaar Westerveld in Actie!

In 2020 is het precies vijf jaar geleden dat de beweegcoaches in de gemeente Westerveld zijn gestart met de uitvoering van de notitie ‘Bewegen en gezondheid’. Dit doen zij door middel van de kernenaanpak ‘Westerveld in actie!’ Het doel is het stimuleren van een gezonde leefstijl voor alle inwoners van de gemeente Westerveld. Om dit te realiseren zijn er in vijf kernen werkgroepen opgestart, namelijk: Diever e.o. in actie!, Dwingeloo e.o. in actie!, Havelte e.o. in actie!, Vitaal Wilhelminaoord en Vledder e.o. in actie! De werkgroepen bestaan uit vrijwilligers en professionals die allemaal affiniteit hebben met bewegen én het belang zien van een gezonde leefstijl. Met deze werkgroepen is lokaal al veel bereikt.
 
We maken een feestje van het vijfjarig bestaan van Westerveld in actie! Hoe we dit gaan invullen wordt begin 2020 bekend gemaakt. Het belooft een fantastisch jubileumjaar te worden! 
“Westerveld in actie!”
 
Wandelen populair in Westerveld 
Wandelen in de gemeente Westerveld is erg populair. In 2015 zijn de beweegcoaches gestart met het opzetten van een eerste wandelgroep. Nu, bijna vijf jaar later, zijn er minstens tien wandelgroepen opgericht! Zo kun je ervoor kiezen om gewoon gezellig te wandelen, maar er is ook ‘actief wandelen’. Bij actief wandelen ligt het wandeltempo tussen de 3,5 en 5 kilometer per uur. De les bestaat uit een warming-up, technische looponderdelen, cognitieve oefeningen en een cooling down. Er zijn geen zware oefeningen er is geen hoog wandeltempo. Tijdens de les mag gebruik worden gemaakt van Nordic Walking stokken. Naast actief wandelen is er ook ‘sportief wandelen’. Sportief wandelen betekent stevig doorwandelen in een tempo van 5 tot 7 kilometer per uur. Er moet natuurlijk nog wel adem overblijven om een gesprek te kunnen voeren. Deze trainingen bevatten een warming-up, een stuk stevig doorwandelen, balansoefeningen en tempowisselingen, een stuk uitlopen en een cooling down met rekoefeningen.
 
Aanmelden voor een gratis proefles? De volgende groepen ‘lopen’ in de gemeente Westerveld: 
 • Westerveldse Stappers Havelte e.o.: donderdag 14.00 uur, afstand 6/7 km. 
 • Wandelgroep Dwingeloo: woensdag 13.30 uur, afstand 2/3 km.
 • Wandelgroep Dwingeloo: dinsdag 13.00 uur, afstand 3 km.
 • Wandelgroep Dwingeloo: donderdag 13.00 uur, afstand 5 km.
 • Wandelgroep Diever: maandag 13.15 uur, afstand 5 km.
 • Wandelgroep Diever: woensdag 15.00 uur, afstand2/3 km.
 • Actief wandelen Zorgvlied: dinsdag 10.30 uur, afstand 3,5/5 km.
 • Actief wandelen Vledder: donderdag 9.30 uur, afstand 3,5/5 km.
 • Sportief wandelen in Zorgvlied: dinsdag 09.00 uur, afstand 5/7 km.
 • Sportief wandelen gemeente breed: dinsdag 19.30 uur, afstand 5/7 km.
 • Sportief wandelen Diever: vrijdag 14.00 uur, afstand 5/7 km.
 • Sportief wandelen Wilhelminaoord: donderdag 14.00 uur (in de even weken!), afstand 5/7 km.
 • Sportief wandelen Wapse: donderdag 09.00 uur, afstand 5/7 km
Beweegspreekuren
In verschillende kernen in de gemeente Westerveld zijn er verschillende ontmoetingsplekken/koffietafels. De beweegcoaches schuiven één keer per maand aan. U heeft dan de mogelijkheid om vragen te stellen over uw vitaliteit, gezonde leefstijl (beweging, voeding, stress, etc.) of over lichamelijke klachten. 
 • Elke tweede maandag van de maand van 10.30 uur tot 11.30 uur bij Naobuur in Vledder;
 • Elke laatste dinsdag van de maand van 09.30 uur tot 10.30 uur in de Veldkei in Havelte;
 • Elke laatste dinsdag van de maand van 15.00 uur tot 16.00 uur in de Vlasbarg’n in Uffelte;
 • Elke eerste woensdag van de maand van 15.00 uur tot 16.00 uur in de Stobbe in Darp.
Sport- en beweegwijzers
De werkgroep Vledder e.o. in Actie! brengt in januari een sport- en beweegwijzer uit. In de beweegwijzer is al het sport- en beweegaanbod dat wordt aangeboden in Boschoord, Zorgvlied, Doldersum, Vledderveen, Wilhelminaoord, Nijensleek, Frederiksoord, Vledder, Wapserveen en Wapse opgenomen. Op deze manier kunt u eenvoudig de weg vinden naar sporten en bewegen in de nabije omgeving. De sport- en beweegwijzer wordt huis-aan-huis bezorgd. U kunt de beweegwijzer ook ophalen bij Noabuur.

In september zijn er in Diever e.o. en Havelte e.o. sport- en beweegwijzers uitgebracht. Dwingeloo had afgelopen jaar de primeur. Wilt u een sport- en beweegwijzer ontvangen? Stuur dan een mailtje naar beweegcoaches@gemeentewesterveld.nl. Binnenkort zijn alle sport- en beweegwijzers digitaal in te zien via de webpagina van de beweegcoaches
 

Pilot Wandelen en bewegen in Diever
In de periode van woensdag 6 november tot en met woensdag 18 december kunt u gratis deelnemen aan de pilot wandelen en bewegen. Onder professionele begeleiding van Aleksandra Mazinska kunt u werken aan uw conditie en oefeningen doen in de beweegtuin. Er wordt in kleine groepen gesport, zodat u voldoende persoonlijke aandacht krijgt (maximaal acht deelnemers). De lessen duren één uur en bestaan uit een warming-up, wandelen, bewegingsoefeningen en een cooling down. De lessen zijn elke woensdag om 15.00 uur in de nieuwe beweegtuin achter het oude gemeentehuis in Diever. Aanmelden kan via beweegcoaches@gemeentewesterveld.nl van de beweegcoaches.
Gezond ouder worden in Westerveld

Cursus ‘In Balans’ Vledder
In september is de cursus ‘In Balans’ van start gegaan. Met het beweegprogramma verbetert u uw spierkracht en evenwicht en leert u wat u zelf kunt doen om het risico op een val te verkleinen. De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten die worden gegeven door fysiotherapeut Hans Eenhoorn en een beweegcoach van de gemeente Westerveld.  Wegens succes start er in januari 2020 een nieuwe cursus:
 • Informatiebijeenkomst: woensdag 15 januari 2020 van 10.30-11.30 uur in Noabuur, Vledder 
 • Start cursus: woensdag 22 januari 2020 van 10.30-12.00 uur in Sporthal De Spronk in Vledder.
In de overige dorpskernen zullen in 2020 ook opnieuw cursussen In Balans worden aangeboden. Meer informatie volgt t.z.t.
Beweeggroepen in opkomst
Niet alleen het wandelen in Westerveld is populair, ook is er een groeiende vraag naar beweegprogramma’s voor 55 plussers. Er zijn al verschillende groepen in de gemeente Westerveld opgestart. De lessen bestaan uit een goede warming-up en losmakende oefeningen om zo de mogelijkheid om blessures te verkleinen. Vervolgens maken de deelnemers wekelijks kennis met een andere vorm van sport en spel. De lessen eindigen met een cooling-down. In Dwingeloo is er een beweeggroep die al een tijd sportief bezig is en de deelnemers zijn razend enthousiast! Ze geven aan dat het gezellig is om samen bezig te zijn. Ook de afwisseling van verschillende sporten wordt gewaardeerd 
U kunt zich aanmelden voor een gratis proefles voor één van de volgende groepen:
 • Beweeggroep mannen 55+ Dwingeloo: maandag van 16.00 tot 17.00 uur (Hulsebosch)
 • Beweeggroep vrouwen 55+ Dwingeloo: maandag van 15.00 tot 17.00 uur (Hulsebosch)
 • Beweeggroep 55+ Havelte: maandag van 13.30 tot 14.15 uur (Veldkei)
 • Beweeggroep 55+ Havelte: dinsdag van 14.15 tot 15.15 uur (MFA Havelte)
 • Beweeggroep Wapserveen: maandag van 13.00 tot 14.00 uur (Wiekslag)
 • Beweeggroep 55+ Uffelte: maandag van 14.30 tot 15.30 uur (Valsbarg’n)
 • Beweeggroep 55+ Darp: woensdag van 13.00 tot 14.00 uur (Stobbe)
Onderwijs en Jeugd
Westerveld Toppers
De start van het nieuwe sportprogramma Westerveld Toppers is alweer drie maanden geleden. Maar wat is het leuk! Inmiddels hebben wij een enthousiaste groep van acht deelnemers. Iedere maand maken zij kennis met een andere sport. September stond in het teken van volleybal en in oktober hebben ze kennisgemaakt met rugby. In november kwam het fitness aan bod en deze maand wordt er taekwondo gedaan. De lessen zijn iedere donderdag van 16.00 tot 17.00 uur in sporthal de Hulsebosch in Dwingeloo. De groep wordt begeleid door verschillende trainers, de beweegcoaches van de gemeente Westerveld en kinderfysiotherapeut Monique Uneken. 
 
Westerveld Toppers is voor alle kinderen van zes tot twaalf jaar die aansluiting missen bij een sportvereniging, maar wel graag willen sporten. Alle lessen worden aangepast naar het niveau van het kind. 
Sportpret
Het programma sportpret is een eenvoudige manier om gratis kennis te maken met één of meerdere sporten in de gemeente Westerveld. Kennismaken betekent niet zomaar een keertje meedoen, u kunt de sport die u kiest uitproberen in twee tot tien lessen.
 
Sportpret start op 17 februari en loopt tot 31 mei 2020. Wilt u als vereniging gratis (sport)lessen aanbieden aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 t/m 19 jaar? Geef u dan op voor sportpret door een mail te sturen naar beweegcoaches@gemeentewesterveld.nl


Trefbaltoernooi
Het jaarlijkse trefbaltoernooi voor groep 5 t/m 8 van de gemeente Westerveld is weer in volle gang. De meeste voorrondes zijn inmiddels gespeeld. Per voorronde gaan er twee teams van groep 5/6 en twee teams van groep 7/8 door naar de finale. De finale wordt gehouden op 11 december 2019 in Dwingeloo waarbij de teams gaan strijden om de beker! Daarnaast is er bij de voorrondes een fairplay prijs te winnen, voor het team dat het sportiefst speelt. 
Contactgegevens
 
Voor meer informatie of deelname aan één van de activiteiten kunt u contact opnemen met de beweegcoaches van de gemeente Westerveld via het telefoonnummer 14 0521 of door een e-mail te sturen naar: beweegcoaches@gemeentwesterveld.nl of kijk op www.gemeentewesterveld.nl/beweegcoaches

Kim ten Klooster-Dijkstra
Projectleider GIDS
Vledder e.o. in Actie
Sportdorp Vitaal Wilhelminaoord e.o.http://www.gemeentewesterveld.nl/beweegcoaches
Jeugdsport- en jeugdcultuurfonds
Nationaal Fonds Kinderhulp
Stichting Jarige Job
Contactpersoon Dakajam
k.tenklooster@gemeentewesterveld.nl

Tim Jansen
JOGG-regisseur
Dwingeloo e.o. in actie

Havelte e.o. in Actie
Verenigingsondersteuning
Ondersteuning onderwijs
Gym Xtra
t.jansen@gemeentewesterveld.nl
 
Ellis Manenschijn-Lubbers
Diever e.o. in Actie

Bewegen en gezondheid senioren 
Verbinding, preventie en zorg
Vers uit de tuin
e.manenschijn@gemeentewesterveld.nl

Laura Siebring
Gym Xtra
WesterveldMoves

Sportpret
l.siebring@gemeentewesterveld.nl 

Danielle van Gijssel
Vledder e.o. in Actie
Vitaal Wilhelminaoord e.o.
Westerveld Toppers
d.vangijssel@gemeentewesterveld.nl 


Stagiaires Beweegteam
beweegteam@gemeentewesterveld.nl
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Email
Copyright © 2019 Gemeente Westerveld, Alle rechten voorbehouden.


Wens je deze mails niet meer te ontvangen?
Je kunt je via de volgende link uitschrijven voor deze nieuwsbrief. Link: unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp