Copy
Les nyhetsbrevet i din nettleser

Nyhetsbrev fra prosjektet 'Lettere kropp' (April 2019)

Mange mennesker med utviklingshemning lider av overvekt, en del også av feilernæring og noen av underernæring. De har ofte et usunt kosthold, noe som for mange gir betydelige helseplager. Eksempler på slike plager er å orke lite, bli fort andpusten/kortpustet, hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft, diabetes, høyt blodtrykk, artrose med smerter i hofter og/eller knær ved bevegelse og til slutt ekstrem fedme.

Det overordnede målet med prosjektet ‘Lettere kropp’ er å tilby ungdom og unge voksne med utviklingshemning et enkelt verktøy for:
  • måltidsplanlegging,
  • matkunnskap og tips for smart innkjøp, og
  • inspirasjon om enkel «lavterskel hverdagsmosjon» og effekter av fysisk aktivitet slik at det er lett å forstå.
Det konkrete målet er å bekjempe overvekt og slik bidra til bedre helse og økt livskvalitet hos mennesker med utviklingshemning.

Vår ambisjon er å oppnå målsettingen om lettere kropp gjennom en engasjerende e-læringsapplikasjon som er nyttig og lett å bruke, men samtidig “morsom” å bruke.

Pga. generelle lærevansker har personer med ut­vik­lingshemning større problemer enn andre med å skjønne sam­men­­hengen mellom kosthold og helse. Selv om mange har lært om hva er sunt kosthold inne­bærer, har de pga. sin dårlige impulsstyring enda større problemer enn de fleste andre med å praktisere et sunt kosthold.

Tilknyttet nettressursen for e-læring utvikler vi også et opplegg for støttepersoner for personlig oppfølging og kursvirksomhet i grupper.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom NFU (Norsk Forbund for Utviklingshemmede) og Karde AS.

Hele beskrivelsen finner du på Kardes prosjektnettside

Temaer som vi kommer til å dekke

Vi har delt innholdet av e-læringsressursen inn under ni temabolker. Noe er kunnskap, annet er tips og inspirasjon.

Oppfølging av egen spising og fysisk aktivitet sorterer under telling, men det skal være enkelt og ikke handle om presise tall eller det å huske hva man gjorde flere dager siden.

 
VITE: Sunne matvaner
VITE: Usunn mat 
VITE: Overvekt og helse

GJØRE: Enkel trening
GJØRE: Lag maten selv

HANDLE: Kjøp smart

TELLE: Aktivitet
TELLE: Inntak av energi

VELGE: Alternative måltider blant det som tilbys
Testing og utprøving

I dette prosjektet har vi begynt brukermedvirkningen rundt støttemateriell. Det er fire steder der forskjellige sett med temaplakater testes ut. Disse er én utdanningsinstitusjon (Peder Morset Folkehøgskole i Selbu) og tre aktivitets-/ressurssentre (Farsund, Risør og Vaksdal kommuner). Hensikten er å hente inn brukernes reaksjoner om temaer som dekkes. Tilbakemeldinger fra brukerne vil påvirke utformingen og innholdet av e-læringsressursen.

Den første versjonen av e-læringsressursen blir klar til utprøving hos målgruppen i mai 2019. Her er det plass for flere! Skulle dere som leser dette nyhetsbrevet være i målgruppen (ungdom og unge voksne med utviklingshemning sine støttepersoner som f.eks. foreldre, tjenesteytere eller støttekontakter), ta kontakt med prosjektleder. Kontaktinformasjonen fins nederst i brevet. Vi har noen nettbrett som vi kan låne ut til testbrukere, skulle det mangle utstyr.
I prosjektet 'Lettere kropp' ønsker vi å inspirere mennesker med utviklingshemning til hverdagsmosjon som er "innenfor rekkevidden" for alle, og som ikke forutsetter forhåndskunnskaper, dyrt utstyr eller krevende kursing. 

Det kan være å gå opp trappen, spasere hjem fra én holdeplass tidligere enn vanlig, bygge en snømann eller å gå en skogstur og plukke bær.

Tanken er at alt monner og litt er bedre enn ingenting. At man ikke trenger å være superflink til noe. At det ikke behøver å koste penger.

Nyttige lenker

I løpet av arbeidet i prosjektet finner vi mye referansestoff. De aller fleste med høy relevans legger vi ut på prosjektets nettside.
Under overskriften Fagstoff finner du lenker til mange faglige ressurser.

I tillegg til disse kan du bruke nettressurser som har blitt utviklet i tidligere prosjekter:
Prosjektet finansieres med helseprosjektmidler fra ExtraStiftelsen.

Kontakt:
Prosjektleder Riitta Hellman, Karde AS: rh@karde.no (tlf. 982 112 00 )

PERSONVERN
Kardes faglige nyhetsbrev sendes til personer som er registrert i vår e-postliste med navn og e-postadresse. Adressene er samlet inn som en del av våre prosjektaktiviteter. Informasjonen brukes ikke til andre formål, og den gis ikke videre til andre. Dersom du ikke ønsker å motta flere nyhetsbrev, kan du melde deg av ved å klikke på lenken nederst i nyhetsbrevet.
Prosjektets nettside
Kardes nettsted
E-postadresse til Kardes nettredaktør:
rh@karde.no

Ønsker du å endre på vår informasjon om deg som mottaker av faglige nyhetsbrev?
Du kan oppdatere dine innstillinger eller melde deg av denne e-postlisten.

Tusen takk!


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Karde · Gaustadalleen 23 A · Oslo, 03 0373 · Norway

Email Marketing Powered by Mailchimp