Instellingen zoals het Huygens ING en de Koninklijke Bibliotheek hebben toegang tot diverse collecties mogelijk gemaakt.
Om alle teksten gezamenlijk doorzoekbaar te maken, moesten bestanden geüniformeerd worden. Ook zijn data taalkundig verrijkt met lemma en woordsoort. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar het bijvoeglijk naamwoord arm. De machine negeert dan alle plaatsen waar arm verwijst naar het lichaamsdeel (zelfstandig naamwoord). Ook zoekt Nederlab op spellingsvarianten. De zoekmachine biedt als eerste tool zulk een grote hoeveelheid doorzoekbare data, geavanceerde zoek- en analysemogelijkheden, visualisaties en statistieken voor het Nederlands.
Hoe zit het nou met die popmuziek?
Zoals gezegd, we weten het nog niet. Onze onderzoekers en ontwikkelaars zoeken op dit moment naar een antwoord. Aanstaande vrijdag 26 oktober viert het Meertens Instituut de lancering van Nederlab en wordt bovenstaande onderzoeksvraag gebruikt voor een live-instructie. Daarin een antwoord op vragen als: Hoe werkt Nederlab en hoe krijg je de beste resultaten uit de zoekmachine?
|