Copy
Jaargang 8, februari 2017
Als webpagina openen
"We moeten naar buiten treden met een genuanceerd verhaal"
De eerste honderd dagen zijn nog niet verstreken. Voor Antal van den Bosch, sinds 1 januari directeur van het Meertens Instituut, is het een zeldzame periode: "Iedere dag leer ik er een vracht aan informatie bij." Een gesprek over zijn rol als directeur van een veranderend instituut.
Lees verder

Opening Humanities Cluster van de KNAW

Op 24 januari vierden het Meertens Instituut, het Huygens ING en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis de feestelijke opening van het Humanities Cluster van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen dat de drie instituten tezamen vormen. Doel van de samenwerking is het versterken van vernieuwend, interdisciplinair,  geesteswetenschappelijk onderzoek. Persbericht uit oktober 2016.

 

Jo Daan opgenomen in vrouwenlexicon 

De biografie van dialectologe Jo Daan (1910-2006) is opgenomen in het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Daan was van 1939 tot 1975 werkzaam als medewerker en hoofd van de afdeling Dialectologie van het Meertens Instituut.

Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) is een online collectie bio’s van de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen, van de vroegste tijden tot nu. Lees verder

Nieuw nummer e-zine Vertelcultuur

Het laatste nummer van jaargang drie (2016) van e-zine Vertelcultuur is nu te downloaden. Het nummer bevat onder meer bijdragen over Andersens sprookje De kleine zeemeermin in moderne kinderboeken en over 'vieze verhaaltjes' of 'vogelverhalen'. Lees verder


4 februari 2017
Grote Taaldag 2017
Plaats: Drift 21 en 25, Utrecht
13 maart 2017
Workshop: The Interface Within
Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

21 februari 2017
Discussieavond: Het Bureau: hoe nu verder?
Plaats: Spui 25-27, Amsterdam
Waarom is identificatie met de buurt zo belangrijk voor hiphop?

Foto: SMIB

Januari 2017
Taal- en cultuuronderzoek met computers
Antal van den Bosch, directeur van het Meertens Instituut, is er heilig van overtuigd dat computers hem kunnen helpen met het vinden van antwoorden op taal- en cultuurvragen. Computers kunnen complexe opdrachten verwerken en gegevens aandragen die met de hand niet te verzamelen zouden zijn.
Luister hier het interview met Antal door Frits Spits in De Taalstaat van 28 januari terug.
Januari 2017
Drie miljard tweets: "Een goudmijn voor een taalonderzoeker."

Een nieuwe directeur komt bij zijn aantreden veel in het nieuws. Het Parool sprak met 'technologiepositivist' Antal van den Bosch over zijn achtergrond als hoogleraar taal- en spraaktechnologie en polste zijn plannen met het Meertens Instituut. "Social media zijn al heel gebruikelijk in het onderzoek naar taal."
(Artikel is na registratie kosteloos te lezen.)

 

Januari 2017
De stille opmars van... ehm

"Wie twijfelt zegt meestal iets dat ongeveer klinkt als eh – vertaald als er in het Engels, of uh in het Amerikaans, äh in het Duits. Maar de laatste jaren komt daar steeds vaker een m achter: ehm, erm of uhm en ähm"; niet alleen in het Nederlands maar in meer talen.
Hoe kan dit? Taalkundige Marc van Oostendorp schreef in NRC een column over dit verschijnsel.
 

Januari 2017
Het Mirakel van Amsterdam

Op 21 januari 2017 verscheen het boek Het Mirakel van Amsterdam. Biografie van een betwiste devotie van Peter Jan Margry (Meertens Instituut/UvA) en Charles Caspers (Titus Brandsma Instituut). KRO en Het Parool schrijven uitgebreid over het wonder dat begon in 1345 met een hostie die in Amsterdam in het vuur werd gegooid maar niet verbrandde, naar de pastorie werd gebracht en toen op onverklaarbare wijze terugkeerde naar de plaats waar het wonder zich had voltrokken.
Copyright © 2017 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven