Copy
View this email in your browser
TRANSAVIA / ACHTERGROND
'Bij Schiphol, de aanblik van AL die toestellen die stil staan, dat deed me heel veel. Ik merkte dat ik er echt triestig van werd.'

Van veraf naar dichtbij
Toen ik afgelopen december voor het eerst over Corona in China hoorde, heb ik daar niet heel veel aandacht aan besteed. Het was namelijk best ver weg. Toen Corona voornamelijk nog in Italië rondwaarde, kwam het al een stuk dichterbij en trof het ook transavia bestemmingen. Dat maakte het al meer een ding, maar nog steeds niet heel erg schokkend. Totdat ik op 24 februari zelf een vlucht naar Napels uitvoerde. Met vijfendertig no-shows op weg naar Amsterdam en een cabine vol met mondkapjes, deden we er als crew nog steeds een beetje lacherig om.

Bittere realiteit
Helaas is nu de keiharde werkelijkheid dat het virus zich enorm heeft verspreid in heel Europa en transavia volledig gestopt is met het uitvoeren van vluchten. Afgelopen week zijn er nog enkele repatriëringsvluchten uitgevoerd, maar onze vloot staat verder compleet aan de grond. Gisteren reed ik voor het eerst, na anderhalve week thuiswerken, weer eens naar het VNC kantoor. Bij Schiphol, de aanblik van AL die toestellen die stil staan, dat deed me heel veel. Ik merkte dat ik er echt triestig van werd. Heel confronterend dat onze vloot nu zo geparkeerd staat, voorlopig zo’n zeven weken lang.

Goede afspraken
Als sectiebestuur zitten wij zeker niet stil. We hebben geprobeerd jullie mee te nemen in de lopende processen en de noodzaak van het principeakkoord maatregelen Coronacrisis. In eerste instantie bestond er nog veel onzekerheid bij de HID-ers die al een contract getekend hadden, en bij de ini’s die net los waren en nog in hun proeftijd zaten. Gelukkig hebben we goede afspraken kunnen maken met transavia. Het resultaat daarvan is dat de basiscursussen gewoon aanblijven en de herindiensttreders in dienst kunnen komen.

'Gelukkig hebben we goede afspraken kunnen maken met transavia. Het resultaat daarvan is dat de basiscursussen gewoon aanblijven en de herindiensttreders in dienst kunnen komen'

Vervelende beslissingen
Na de onderhandelingen over het principeakkoord maatregelen Coronacrisis en het goedgekeurde akkoord, was de volgende stap dat er aanvullende afspraken gemaakt moesten worden over flexibiliteit en hoe de afbouw van vakantiedagen.
Als vakbondsvertegenwoordiger wil je het allerbeste voor je leden, maar je wilt ook dat er straks nog een luchtvaartmaatschappij bestaat waar we straks weer aan de slag kunnen. Dat kan soms voor een spagaat zorgen waarin je zaken moet opofferen wanneer het minder goed voelt. Gelukkig vormen wij met z’n tweeën het bestuur en kunnen we regelmatig sparren. Zien we elkaar niet op kantoor, dan zijn de telefoon en whatsApp handige alternatieven. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Maar eerlijk is eerlijk, soms is het wel nodig om impopulaire beslissingen te moeten nemen, waar dan weerstand op komt.

Onzekere vragen
Momenteel staan wij als sectiebestuur continu op standje ‘aan’ met het beantwoorden van telefoontjes, mails of whatsApp berichten van onze leden. Het is logisch dat er nu veel vragen leven; collega’s zijn ongerust, hoe komen we uit deze crisis en hebben we straks nog wel een baan? Allemaal vragen die we op dit moment niet kunnen beantwoorden. Het liefste zou ik willen schreeuwen, ‘JA, we gaan met z’n allen er alles aan doen om weer op korte termijn een gezond bedrijf te krijgen!’ Ik weet dat die inzet van collega’s er ook is, dat groene hart is niet zomaar te breken. Maar wat kunnen we nu al met zekerheid zeggen? Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag, die eenieder begrijpen. Geen idee wat de komende periode ons zal brengen. Uiteraard hoop ik dat deze ‘freeze’ na 6 mei afgelopen is en we weer kunnen gaan opstarten. Het sectiebestuur ontvangt veel berichten van collega’s die ons een hart onder de riem steken. Dat doet ons veel deugd in deze lastige tijd, heel veel dank hiervoor.

Ik hoop dat we elkaar binnenkort allemaal in goede gezondheid weer op het BMC of aan boord kunnen zien, en voor nu: Stay Home, Stay Safe.
<<<<Angela Visser en Antonie Kloots
transavia sectiebestuur

 
VNC WEBSITE
Facebook
Twitter
Website
Email
Instagram
Copyright © 2020 VNC, Alle rechten voorbehouden
You are receiving this email because you are a VNC member


VNC
Stationsplein 406
Schiphol-Oost, Nh 1117 CL
Netherlands

Our mailing address is:
secretariaat@vnconline.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.