View this email in your browser
JINT-nieuwsbrief januari 2023
 

Een nieuw jaar om internationaal te gaan 

In deze editie: 

Kalender

Een spetterend nieuwjaar!

Het hele JINT-team wenst je een fijn nieuw jaar. En wat is er beter dan het jaar in te zetten door een nieuwkaarskaartje uit de oude doos te halen? 

Sinds 2003 is er heel wat veranderd bij JINT, maar 20 jaar later blijft onze missie nog steeds dezelfde:
de internationale uitwisseling en samenwerking van jongeren en jeugdorganisaties stimuleren en ondersteunen.

Daar gaan we opnieuw voor in 2023!

Een vlag die vele ladingen dekt

"Participatie en burgerschap zijn moeilijke termen om over te brengen naar de jeugdwerkpraktijk. Daarom hameren we altijd op het belang van goede training voor jeugdwerkers."

- Dan & Helmut

Ze hebben samen ruim een halve eeuw expertise in de maatschappelijke participatie van jongeren en volwassenen en doorzwommen heel wat watertjes in de jeugdsector. Zet je schrap voor een Europese roadtrip in zes etappes doorheen de kennis over participatie van Dan Moxon uit de UK en Helmut Fennes van Oostenrijk.
Lees het verhaal

JINT zet in op duurzame evenementen. Jij ook?

Duurzaamheid is een werkwoord. JINT wilt haar visie op duurzaamheid in de praktijk brengen tijdens (inter)nationale evenementen, vormingen of studiebezoeken. Daarom brachten we informatie, tips en voorbeelden samen in een online gids. We zoomen in op aspecten als keuze van de locatie, het transport, de catering, het afval tot de communicatie over je duurzame acties.

Een must voor al wie zelf wel eens (internationale) activiteiten voor jongeren of jeugdwerkers organiseert! De bijhorende checklist is een handig hulpmiddel om je activiteiten te verduurzamen.

Ga voor duurzaamheid

Jeugdwerk met impact

Dat jeugdwerk marcheert, rendeert en effect heeft, weten we. Maar de ervaring en kennis om de concrete impact van jeugdwerk zichtbaar te maken, is niet altijd aanwezig in de jeugdwerksector. 

Daarom sloegen De Ambrassade en UCLL Research & Expertise de handen in elkaar om de impact van het jeugdwerk te verkennen en samen met het jeugdwerk uit te diepen. Zo verzamelen ze een pak kennis op hun website, inclusief rijke voorbeelden, gebruiksklare tools en geleerde lessen.

En wist je dat de kiemen van dit project deels 'Europees' zijn? Zo werden de onderzoekers geïnspireerd door de eerste European Academy of Youth Work en tijdens een studiebezoek aan Zweden. Bovendien gaan ze in 2023 verder de Europese toer op: in maart staat er een Europese uitwisseling met Zweden op de planning waarvoor je je tot 20 januari kandidaat kan stellen.

Lees meer

Gezocht: internationale freelancers

Ben jij een freelancer, klaar voor een nieuwe uitdaging? De Nationale Agentschappen van Europa zoeken er maar liefst twee: iemand om de interne en externe communicatie te versterken en iemand om de agentschappen te ondersteunen bij de uitvoering van hun plannen. Je kan trouwens vanuit elk Europees land aan de slag gaan. Stel je kandidaat voor 16 januari.

Ondersteun & organiseer
Versterk de communicatie
"Mensenrechten zijn niet verworven voor “eeuwig”.
We moeten waakzaam blijven om ze te behouden!”

- deelnemer aan de lancering van SONAR

Terugblik op een dag rond mensenrechten

Op donderdag 1 december gonsde de JES Sleep Inn van de bedrijvigheid. Een 25-tal jeugdwerkers en geïnteresseerden vertelden verhalen, deelden inzichten, plakten post-its en testten gretig werkvormen uit. Mensenrechten en jeugdwerk, ze zijn meer verbonden dan je denkt.

JINT en KeKi ontwikkelden een nieuwe toolkit voor het jeugdwerk: SONAR. Deze toolkit brengt mensenrechten in het jeugdwerk aan de oppervlakte, en toont hoe jij ermee aan de slag kan met jouw jongeren.

Kon je er niet bij zijn? Schrijf je dan snel in voor Fourage, het jaarlijkse vormingsevent voor jeugdwerkers van De Ambrassade. Op 10 februari wordt SONAR voorgesteld tijdens een workshop.

Kom naar Fourage 2023

Aankomende deadlines 2023

  • 23 februari 2023 om 12.00u: Erasmus+ Jeugd (groepsuitwisselingen, mobiliteit van jeugdwerkers, participatieprojecten, DiscoverEU Inclusie)
  • 22 maart 2023 om 12.00u: Erasmus+ Jeugd (kleinschalige jeugdpartnerschappen en jeugdpartnerschappen)
  • 23 februari 2023 om 12.00u: European Solidarity Corps (vrijwilligersprojecten en solidariteitsprojecten)
  • 6 weken voor de start van je project: Bel'J 
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
YouTube YouTube
Website Website
JINT vzw  I  Grétrystraat 26  I  1000 Brussel  I  02 209 07 20  I  jint@jint.be
0441.254.285 I  RPR Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank Brussel

Disclaimer
 
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
JINT · Grétrystraat 26 · Brussel 1000 · Belgium