Copy
Hoe word je 100 #4 - 28 feb. 2017

Afvallen, hoe doe je dat?

Door een gezonde levensstijl blijf je fitter en word je ouder. Maar hoe zit het met afvallen? William legt het uit. Prins heeft een lekker recept voor mayonaise (want van vet word je niet vet) en Koen legt uit dat je ook kan afvallen door goed adem te halen!
 

Afvallen is voor de één moeilijker dan voor de ander


door William
 
Hoewel mijn boeken in eerste instantie niet gaan over afvallen maar vooral over gezondheid speelt het blijvend terugkrijgen van een normaal gewicht wel een grote rol. Immers, we zien steeds weer dat bij de welvaartsziekten waar meer dan 5 miljoen Nederlanders aan lijden, overgewicht fungeert als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn.

Overgewicht duidt er namelijk meestal op dat het mis begint te gaan met onze stofwisseling waarbij in latere instantie ziektes en aandoeningen volgen zoals hoge bloeddruk, afwijkingen in de cholesterol bloedwaarden, hart- en vaat ziektes, gewrichtspijnen, kanker en op latere leeftijd zelfs dementie. Niet voor niets luidde de titel van een Engelstalige column die ik een paar jaar geleden schreef: Only the fat die young.

Lees de column


Mayonaise: lekker, maar ook gezond?


door Prins

Mayonaise, ja dat is natuurlijk het eerste wat je moet laten staan als je wilt afvallen. Of niet? Lees in de column van William hoe het nu echt zit met vetten. Want van vet word je niet vet.

Dus ja, wel mayonaise! Maak je je mayonaise zelf dan weet je precies wat erin zit en vooral ook wat niet. Want suiker, nee dat past niet in een goede mayonaise. 

Deze mayonaise smaakt heerlijk romig en een tikkeltje fris. Varieer naar hartelust en voeg eens kruiden toe of gebruik een ander soort azijn. Dip er rauwe groenten in, doe een dot mayonaise bij je geroosterde groenten (friet) of gebruik het als basis voor bijvoorbeeld je zelfgemaakte makreel- of eiersalade.

Naar het recept

Wacht even, afvallen door rustig adem te halen? Kan dat?


door Koen
 
In de vorige nieuwsbrieven besprak ik de eerste 5 redenen om ademhalingsoefeningen te gaan doen: Je herstelt sneller door een rustiger ademhaling. In deze nieuwsbrief bespreek ik reden 6 en 7.
 

6. Ja, afvallen door rustig adem te halen kan heel goed!

Tijdens het schrijven van het boek Verademing kom ik drie kilo aan. Ik sport wat minder en eet wat meer gevulde koeken. Resultaat: 61 kilo in plaats van 58 (ja, ik ben slechts 1m68). Voor mij is het simpel. Meer sporten en minder eten. Dat is voor de meeste mensen zo.
 
Toch is er een groep die meer gaat bewegen en gezonder gaat eten, die niet afvalt. Een te snelle ademhaling kan de stofwisseling ontwrichten. Het vet dat opgeslagen ligt in je lijf wordt niet meer herkend als brandstof.

Prof. dr. Hans Keizer vatte alle welvaartsziekten eens samen in één zin: Een ongezond lichaam is niet meer in staat om vetten te mobiliseren als brandstof.

Rustig ademen heeft invloed op je stofwisseling. Door rustig te ademen spreek je je energiezuinige vetten als brandstof meer aan.
 

7. Je hebt geen hoofdpijn na het lopen

Inspanningshoofdpijn. Veel lopers hebben er last van, de oorzaak is niet bekend. Wel is duidelijk dat gebrek aan zuurstof een rol speelt.

En dus kan een ademhalingsoefening helpen.

Voel je een hoofdpijn opkomen? Probeer dan twee minuten een ademhalingsoefening. Na twee minuten weet je al of je hoofdpijn met je ademhaling te maken heeft. Blijft de pijn hetzelfde? Dan is het iets anders. Voel je de hoofdpijn wegtrekken? Dan is het de ademhaling.

Meer lezen? Bekijk de ademhalingsoefening op  Sportrusten 


Het boek Het vrouwenhart van Janneke Wittekoek is een bestseller!


Als uitgever investeer je in auteurs en boeken, maar dat garandeert geen succes, helaas. Toch wordt het zeker niets als je er niet vol voor gaat en er niet alles aan doet... Hoe heerlijk is het dan om een boek terug te vinden in de bestsellerlijst van het CPNB!

Zeker als het ook nog eens een belangwekkend boek is. Janneke Wittekoek heeft voor eens en altijd duidelijk gemaakt dat vrouwen en mannen ook van binnen verschillen. Het Vrouwenhart behoeft veel meer aandacht!

Nieuwsgierig?

Bestel het boek
© 2017 Hoe word je 100, All rechten voorbehouden.


Wil je aanpassen hoe je deze nieuwsbrief ontvangt?
Je kunt de instellingen aanpassen of je uitschrijven.