Copy
Hoe word je 100 nieuwsbrief #3
Tijdens de opnames van de televisieserie Hoe word ik 100? zat Janneke Wittekoek in het team dat de deelnemers begeleidde. Vandaag verschijnt haar boek Vrouwenhart en daarom besteden we in deze nieuwsbrief aandacht aan Janneke en haar missie.


Het vrouwenhart is kwetsbaarder dan we denken

door William 

Tijdens de voorbereidingen van de serie Hoe word ik 100 met de tv-producent Endemol had ik een expliciete wens, of eigenlijk zelfs eis. De deelnemers zouden mijn leefstijladviezen gaan volgen, maar wie zou de effecten daarvan moeten beoordelen? Endemol wilde in eerste instantie dat ik dat zelf zou gaan doen, maar dat vond ik geen goed idee. De terechte kritiek zou immers al snel kunnen zijn dat ik bestaande medicaties onverantwoord zou afbouwen om daarmee mijn eigen gelijk te willen bewijzen. Ik stond er dus op dat er onafhankelijke artsen aan het programma mee zouden doen die de effecten zouden kunnen beoordelen en beslissen of medicaties al of niet konden worden verminderd of mogelijk zelfs gestopt.
 
Deze artsen waren Tamara de Weijer en Janneke Wittekoek. Tamara is huisarts met speciale interesse in diabetes en Janneke is cardioloog met speciale interesse in het voorkomen van hart- en vaatziekten door middel van leefstijl. Hoewel ik bekend was met de uitstekende reputatie van beide collega’s, kon ik toch niet anders dan onder de indruk zijn van de expertise van hen beiden. Tamara bouwde de medicatie voor diabetes nauwkeurig af en gaf mij adviezen over de te volgen aanpassingen in leefstijl. Janneke deed dit op een gelijkwaardige professionele manier voor de klachten en symptomen op cardiologisch gebied. 
 
Lees de column

De favorieten van Janneke Wittekoek

door Prins 

Tijdens de opnames van het televisieprogramma Hoe word ik 100 heb ik cardioloog Janneke Wittekoek leren kennen. Wat een gedreven en energieke vrouw, ik kreeg er meteen energie van! De zorg en aandacht die zij had en heeft voor de deelnemers vind ik zo mooi om te zien.
 
Ik ben zelf een ramp op het gebied van alles wat met doktoren en ziekenhuizen te maken heeft, want ik val al flauw als ik bloed moet laten prikken… Daarom kijk ik met nog meer bewondering naar mensen die hier hun vak van hebben gemaakt. Maar waar Janneke en ik elkaar wel in hebben gevonden, is de passie voor preventie. Wat kun je zelf doen? Hoe kun je op een optimale manier – zonder vergeten te genieten – voor je lijf, je hart en je hoofd zorgen?

Voor Janneke’s HeartLife Kliniek heb ik een driewekenschema met recepten gemaakt dat zij aan haar patiënten meegeeft. Ik heb Janneke gevraagd wat haar favoriete ontbijt- en haar favoriete lunchrecept hieruit is. Hieronder vind je de recepten!
 

Ontbijt: Spinaziesmoothienaar het receptLunch: Avocado-tonijnbootje
naar het recept 
 

Zeven redenen om een ademhalingsoefening te doen

door Koen
 
In de vorige nieuwsbrief besprak ik de eerste reden om ademhalingsoefeningen te gaan doen: Je herstelt sneller door een rustiger ademhaling. In deze nieuwsbrief bespreek ik reden 4 en 5.
 

4. Je loopt harder


Een rustige ademhaling niet alleen voor ontspanning, ik ga er ook harder van lopen.

Ik loop stevig door: 4’20 per kilometer. Mijn hartslag: 172 slagen per minuut. Ik doe een ademhalingsoefening.  En wat zie ik; mijn hartslag zakt. Mijn snelheid blijft 4’20 per kilometer, maar mijn hartslag zakt naar onder de 170. Ik verleng nog steeds mijn uitademing. En mijn hartslag zakt verder, zelfs tot onder de 165.

Een lagere hartslag bij dezelfde snelheid is het mooiste wat een loper kan hebben. Ik ben zuiniger met mijn energievoorraden en toch loop ik even hard.
 

5. Je hebt meer focus: kan gewoon op je werk


Een eenvoudige ademhalingsoefening redt mij ook tijdens het schrijven van Verademing. Zonder ademhalingsoefening was dat boek er helemaal niet geweest.

In 2008 is mijn zoontje 1 jaar én ben ik net een eigen bedrijf begonnen. Met moeite hou ik mijn agenda op vrijdagen leeg. Om te schrijven.

Op zo’n schrijfdag nestel ik me op een rustig plekje. Laptop en een kop thee erbij. De eerste alinea van de dag is altijd eenvoudig, die schud ik snel uit mijn mouw.

Maar na de eerste alinea val ik regelmatig stil. Hoe wil ik verder?

Dat is een gevaarlijk moment.

Want als ik op zo’n moment mijn e mail ga checken – even zien of mijn uitgever al reageerde op het hoofdstuk dat ik vorige week inleverde – dan gaat het mis. Want natúúrlijk heeft mijn uitgever niet gemaild.

Maar wel mijn goede vriend die voor zijn werk in Zuid-Afrika zit. Hij stuurt foto’s mee van de sloppenwijken en van zijn ontmoeting met de Argentijnse voetballer Diego Maradona. Huh, wat doet die in Zuid-Afrika?

Met mijn gedachten bij Maradona ga ik het filmpje kijken op Youtube van zijn beroemde warming-up in Stuttgart voor de Uefa-Cup finale. Op de muziek van Live is life houdt hij met losse veters minuten lang een bal hoog.

Wacht!

Met veel moeite heb ik de hele vrijdag vrij gehouden om een boek te schrijven. Dan moet ik natuurlijk geen sportmomenten van 20 jaar geleden bekijken. Schrijven moet ik.

Door de ademhalingsoefening te doen, op het moment dat ik mijn mail wil gaan checken, blijf ik met aandacht bij mijn boek.

Ik let bewust twee minuutjes op mijn ademhaling en ik ga verder met schrijven.

Het vrouwenhart


Het vrouwenhart wordt weliswaar begeerd, maar ook ernstig miskend. Cardiologe dr. Janneke Wittekoek heeft als missie om het vrouwenhart op de kaart te zetten, zodat er minder vrouwen zullen sterven aan hart en vaatziekten.Lees hier mee over het boek
 
Bestel het boek direct
© 2017 Hoe word je 100, All rechten voorbehouden.


Wil je aanpassen hoe je deze nieuwsbrief ontvangt?
Je kunt de instellingen aanpassen of je uitschrijven.