Copy
Nyhetsbrev #4, november 2016
 
View this email in your browser

Nyhetsbrev från Energikontor Norr
Ny hemsida, ny film om Norrbottens energiresurser och ett besök i Manchester


 

Energikontor Norr lanserar ny webb!


Äntligen kan vi stolt presentera vår nya hemsida! På den nya webben står användarvänligheten i tydligt fokus. Våra nyheter kommer nu att ges en större roll, så att du genast ser när det hänt något nytt och spännande i våra projekt eller i vår omvärld. Dessutom har det skett ett ansiktslyft på sidan. Välkommen in och se efter!

 Spana in vår nya hemsida
 

Var först med att se filmen som sätter Norrbottens energiresurser på kartan


Norrbotten besitter en otrolig förmåga vad gäller förnybar energi och gröna energilösningar. Energikontor Norr har i projektet Gröna energiinvesteringar gjort en film som belyser just detta. Filmen kastar också ljus på det faktum att en, för många överväldigande, stor andel av regionens energiresurser idag är outnyttjade. Gröna energiinvesteringar samlar in förslag på smarta energi- och klimatlösningar för att föra en del av dessa objekt närmare investering och har i nuläget sållat fram ett tjugotal av över 100 inkomna förslag. Och det är inte för sent, ännu går det att skicka sin idé!

 Se filmen och läs mer om projektet här
 

LEK3 – Hållbar fastighetsanvändning genom samverkan, har sparkats igång


I början av november träffades deltagarna i projektet LEK3 på Pite Havsbad. Huvuddeltagarna fick chansen att träffa varandra och projektorganisationen, diskutera i grupp hur det första steget ska tas för att sätta gemensamma energimål för en fastighet och inspireras av intressanta föreläsningar. Presentationerna handlade om hur lokala energiaktörer gör skillnad, vad energi och miljö har med politik att göra och energieffektiviseringens mervärden. Just nu håller huvuddeltagarna på att välja byggnader som det ska jobbas med i projektets samverkansgrupper.

 Läs mer om LEK3
 

Hållbara energilösningar i Manchester


I slutet av oktober gjorde projektet Gröna energiinvesteringar ett besök i Manchester (England) för att utbyta erfarenheter och idéer kring hållbara energilösningar och alternativa ägandeformer. Ett av studiebesöken gjordes på Saddleworth Community Hydro Ltd, ett mindre vattenkraftverk som drivs av ideella krafter i form av en särskild typ av ekonomisk förening. Lokala och nationella medlemmar med stort miljöengagemang har tillsammans fått ihop medel till turbinen som årligen försörjer cirka 75 hushåll med hållbar el via det nationella nätet, något som årligen sparar 170 ton koldioxidutsläpp.

 Läs mer om besöket på Saddleworth Community Hydro Ltd.
 
I mitten av november hade energieffektiviseringsnätverken i Norrbotten och Västerbotten (EEnet) nätverksträffar. Nätverket från Norrbotten spenderade ett par dagar i Kiruna medan de deltagande företagen i Västerbotten befann sig i Skellefteå.

 Läs mer om nätverksträffarna här

Projektet GreenS efterlyser potentiella pilotupphandlingar inom kategorierna fordon, gatulysen, datorer och skärmar som inom en snar framtid ska upphandlas. Projektet supportar och sammanför kompetenser för att genomföra tre miljöanpassade pilotupphandlingar som ska ligga till grund för policyrekommendationer inom miljöanpassad offentlig upphandling. 

I projektet kommer även ett antal kostnadsfria utbildningar för upphandlare inom offentlig sektor att genomföras till våren, på olika orter och via länk. Detta i samverkan med bland annat Upphandlingsmyndigheten. Exempel på områden som kommer omfattas är LCC-kalkyler och CO2-beräkningar.

 Läs mer om GreenS

Årets sista nätverksträff för de kommunala energi- och klimatrådgivarna ägde rum i mitten av november i Gällivare. Ulrika Lundberg från energikontoret höll i en workshop första dagen som handlade om upphandlingar vilket är en av aktiviteterna i projektet GreenS. Under dag två behandlades ekonomiska utvärderingsmetoder och hur den kommunala energi- och klimatrådgivningen kommer att se ut under 2017.

 Här hittar du din kommunala energi- och klimatrådgivare
 Är du intresserad av vad som händer inom energiområdet här uppe i norr och i övriga världen? Följ oss!


 

Följ Energikontor Norr på Mynewsdesk 

energikontornorr.se

Energikontor Norr AB
Kungsgatan 46, 972 41 Luleå
0920-20 02 60


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Energikontor Norr · Kungsgatan 46 · Luleå 972 41 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp