Copy
De spanning stijgt in Australië

De spanning stijgt in Australië

Voorwoord Algemeen Directeur
 
Beste <<First Name>>,
 
Over twee dagen is het zover, dan vindt de 15e editie plaats van de World Solar Challenge in Australië. Bij deze prestigieuze race draait het allemaal om zelfgebouwde zonneauto’s en duurzame innovaties. Het Noord-Nederlandse studententeam Top Dutch Solar Racing zal voor het eerst deelnemen en Oldenburger|Fritom mag zich hun trots logistiek partner noemen. In deze nieuwsbrief meer over deze wereldberoemde wedstrijd die al jarenlang grossiert in Nederlandse successen.
 
Net als het Top Dutch Solar Racing team heeft ook Oldenburger|Fritom zich het afgelopen jaar toegelegd op duurzame innovaties. Het resultaat van deze inspanningen werd op 20 september jl. officieel geopend: ons nieuwe distributiecentrum dat gecertificeerd is volgens BREEAM Outstanding. U leest over ons behaalde scoringspercentage van 97,3 procent waarmee we opnieuw een primeur hebben gerealiseerd.

In onze vaste rubriek ‘De Wereld Om Ons Heen’ aandacht voor tal van Britse bedrijven die besluiten om in Nederland te investeren. Dit is uiteraard vanwege de Brexit. Tot dusver waren dit voornamelijk financiële instellingen, IT-bedrijven, farmaceuten en mediabedrijven. Inmiddels echter, lijken ook steeds meer Britse productiebedrijven zich te oriënteren op een vestiging in Nederland.

8ce0dc87-aeab-485f-9f19-355400f4a6b9.png

Zoals wij u eerder lieten weten is Oldenburger|Fritom partner van Stichting Naoberschap United (FC Emmen). Vanuit dit partnership worden onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid. In dit kader stellen wij u graag voor aan onze nieuwe collega Melle Vleer. Hij komt dankzij ons partnership met Naoberschap United sinds lange tijd weer opgewekt huis.

Ik wens u veel leesplezier,
René Dale

 

Hollands glorie in ‘the land Down Under’
Het idee voor de inmiddels wereldberoemde World Solar Challenge is afkomstig van de Deense avonturier Hans Tholstrup. Samen met voormalig Formule 1-coureur Larry Perkins en diens broer Garry bouwde hij één van de allereerste zonneauto’s. In de ‘Quiet Achiever’ – de naam die ze hun auto gaven – reden ze in 1982 de BP Solar Trek in Australië. De route van 4052 kilometer tussen Perth en Sydney werd in 20 dagen afgelegd met een gemiddelde snelheid van 23 kilometer per uur.
 
Van noord naar zuid
Deze succesvolle prestatie leidde tot de 1e editie van de World Solar Challenge in 1987. Wel werd de route aangepast. Daar waar de BP Solar Trek west-oost verliep, werd nu bewust voor een noord-zuid route gekozen. De reden hiervoor was dat het zonlicht bij een noord-zuid lopende route aan beide zijden van de zonneauto’s invalt. De wedstrijd voert daarom ook dit jaar van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. Een afstand van 3021 kilometer dwars door de Australische outback.

 

1b082a3d-a9f2-4450-97a6-111a7061f9f4.jpg

 
Nederlandse successen tot nu toe
Het Vattenfall Solar Team van de TU Delft doet sinds 2001 mee aan de World Solar Challenge. Met de Nuna-zonneauto’s heeft dit team tot dusver al 7 wereldtitels behaald in de Challenger-klasse. Ook het Solar Team Twente is vertegenwoordigd in deze klasse en doet structureel mee om een podiumplaats.

Het Solar Team van de TU Eindhoven heeft zich in 2013 bij de Nederlandse deelnemers gevoegd. Met hun Stella-zonneauto’s doen zij echter niet mee in de Challenger-klasse maar in de Cruiser-klasse. In deze klasse staan zonneauto’s voor het gezin centraal. Sinds hun eerste deelname wist het Solar Team Eindhoven telkens de eerste plaats te bemachtigen.
 
Green Lightning
Dankzij duurzame innovaties is de gemiddelde snelheid van de World Solar Challenge door de geschiedenis heen langzaam omhooggegaan. Deze was 66,9 kilometer per uur tijdens de 1e editie in 1987 en bereikte een piek in 2005 van 102,8 kilometer per uur. Het Noord-Nederlandse Top Dutch Solar Racing team zal dit jaar voor het eerst deelnemen aan de World Solar Challenge in de Challenger-klasse. Het team heeft hun zelfgebouwde zonneauto Green Lightning genoemd.                            

Oldenburger|Fritom verzorgde als logistiek partner twee maand geleden het complete transporttraject van deze duurzame zonneauto naar Australië. Nadat Green Lightning in Australië was aangekomen, is het Top Dutch Solar Racing team intensief gaan trainen en zijn alle denkbare voorzorgsmaatregelen getroffen. Kortom, het Top Dutch Solar Racing team is er klaar voor. Oldenburger|Fritom wenst het team veel succes volgende week.

De 15e editie van de Bridgestone World Solar Challenge vindt plaats van 13 tot en met 20 oktober 2019.


In de top van meest duurzame distributiecentra
Op 20 september jl. vond de officiële opening plaats van ons nieuwe distributiecentrum in Veendam. De genodigden werden onder meer getrakteerd op een spectaculaire openingsact van stemkunstenaar Niek Boes en een boeiende lezing van gastspreker Walther Ploos van Amstel. Oldenburger|Fritom zelf kreeg deze middag het BREEAM-certificaat uitgereikt met daarop een scoringspercentage van 97,3 procent.

 a22526b4-3ee1-45d0-8c6a-b106ef5cb40b.jpg
V.l.n.r. René Dale (CEO Oldenburger Fritom), Cees Boons (Business Unit Manager Remco Ruimtebouw), Frans Andeweg (Manager Algemene zaken Oldenburger Fritom)


Uniek scoringspercentage in Nederland 
Voor het hoogst haalbare BREEAM-niveau Outstanding moet een scoringspercentage van minimaal 85 procent worden behaald. Met een scoringspercentage van 97,3 procent behaalde Oldenburger|Fritom als eerste bedrijf in Nederland het allerhoogste duurzaamheidspercentage volgens de laatste en strengste beoordelingsnorm uit 2014. Hiermee behoren we tot de top van meest duurzame distributiecentra. Niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd.

Volautomatische logistieke oplossingen
Er zijn in ons duurzame distributiecentrum de nodige installaties gerealiseerd voor volautomatische logistieke oplossingen in de toekomst. Aanvankelijk zullen onze activiteiten semi-automatisch worden ingevuld. We vertrouwen hierbij op de expertise van Peinemann Equipment uit Veendam. Tegelijkertijd is ook ons bestaande distributiecentrum aan de Zwaaikom 24 volgens de BREEAM-norm Excellent gerenoveerd. Hier wordt ruimte geboden aan hightech-producten, e-fulfilment activiteiten en de inrichting van turnkey cleanrooms.

42d4a549-37e7-4d1b-a36c-803fcfa3d92c.png     

Oldenburger Fritom deed een doneersuggestie aan genodigden die graag een cadeau wilden geven ter ere van de officiële opening. Er werd maar liefst € 2085,- gedoneerd ten behoeve van Stichting Jarige Job. Onze hartelijke dank gaat uit naar allen die gedoneerd hebben.

 

fca40cb5-e501-4b72-8a41-68f04a3d743f.pngDe wereld om ons heen
Britse bedrijven kiezen voor Nederland
 
Hoewel er nog geen sprake is van een Brexodus investeren veel Britse bedrijven in het buitenland naar aanleiding van de Brexit. Nederland is hierin een populaire keuze. Tot dusver kozen vooral financiële instellingen, IT-bedrijven, farmaceuten en mediabedrijven voor een vestiging in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn tv-producent Discovery en de Japanse Norinchukin Bank.
 
Inmiddels oriënteren ook steeds meer Britse productiebedrijven zich op een vestiging aan de overkant van de Noordzee. Datzelfde geldt voor Amerikaanse productiebedrijven die nu nog via het Verenigd Koninkrijk toegang hebben tot de Europese markt. Verder is er eveneens in de logistiek beweging ontstaan. Zo is het de bedoeling dat er straks een veerboot tussen het Schotse Rosyth en de Eemshaven vaart. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd dat Britse bedrijven bijna 6 keer zoveel hebben geïnvesteerd in Nederland na het Brexit-referendum. Werd er in 2016 nog 14 miljard euro geïnvesteerd, in 2018 was dat al gestegen naar 80 miljard euro.

e7fb9b70-676f-4ad5-8b84-6c5192c8b977.jpg  

Oldenburger Fritom houdt de ontwikkelingen rondom de Brexit en de gevolgen voor de logistieke flows nauwlettend in de gaten. Neem gerust contact met ons op als u hier meer over wilt weten.


Weer opgewekt thuiskomen
Via Stichting Naoberschap United wil FC Emmen in de regio Zuidoost-Drenthe een structurele bijdrage leveren aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maakt hier deel van uit. Dit doet de eredivisionist door de handen ineen te slaan met hun partners zoals Oldenburger|Fritom. Dankzij dit partnership hebben wij afgelopen juli dan ook een nieuwe collega mogen verwelkomen: Melle Vleer.
 
Frustrerend…
Melle woont in Emmer-Compascuum en is 63 jaar oud. Voordat hij ons team kwam versterken lukte het hem moeilijk om aan een baan te komen. Frustrerend, omdat Melle graag aan de slag wilde. Het liefst als warehouse medewerker. En dat dit maar steeds niet lukte zorgde niet alleen bij hem voor de nodige frustratie. Ook zijn vrouw zag hem steeds minder opgewekt thuiskomen. Het zag er dan ook lange tijd weinig hoopvol uit, totdat Melle in contact kwam met Stichting Naoberschap United.
 
50338c5a-90a4-4f52-918b-5be2b7e7b02f.jpg
Teamwork 
Bij FC Emmen draait het namelijk niet alleen op het veld om teamwork. Dat is ook het geval binnen de voetbalclub zelf. Werkelijk iedereen die betrokken is bij FC Emmen is ook betrokken bij Stichting Naoberschap United. Jan Korte bijvoorbeeld, is niet alleen Manager Voetbalzaken bij FC Emmen maar tevens de jobcoach van Melle. Daarnaast is Jan mobiliteitscoach bij USG Restart met de provincies Drenthe en Groningen als werkgebied. Ook in deze functie begeleidt hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan.
 
Prima naar zijn zin
Ondertussen is Melle met name werkzaam op onze vestiging in Emmen. Zijn werkzaamheden bestaan uit het inslaan, controleren en ompakken van goederen. Verder heeft hij inmiddels ook nieuwe vaardigheden opgedaan waaronder het werken met systemen en scanners. Naar eigen zeggen heeft Melle het prima naar zijn zin. Hij heeft weer aanspraak en werkt graag samen met collega’s. Er heerst volgens hem een goede werksfeer bij Oldenburger|Fritom en dat is ook bij zijn vrouw niet onopgemerkt gebleven. Sinds lange tijd komt Melle weer opgewekt thuis.

Voor meer informatie over Stichting Naoberschap United kunt u contact opnemen met Jos Schaart. Jos is Coördinator MVO bij FC Emmen en hij vertelt u graag wat een partnership met Naoberschap United inhoudt: jos.schaart@fcemmen.nl.

 

Bent u geïnteresseerd in wat Oldenburger|Fritom voor u kan betekenen,
heeft u een vraag, suggestie of een logistieke uitdaging voor ons?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op: we helpen u graag!
Dat kan via sales@oldenburgerfritom.nl

 

Veendam | Emmen | Schiphol-Rijk | Tatabánya (HU) | Caravaggio (IT)

   
24100801-2745-4ff7-ba47-d6be91dd9578.png   27463366-c134-43f7-b0d6-63a65c5252b1.png
Website   LinkedIn
Copyright © 2019 Oldenburger|Fritom, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze email omdat u een relatie bent van Oldenburger|Fritom.
Heeft u geen interesse? U kunt zich hier uitschrijven.