Copy
Denne uka: Matkulturer som ikke følger landegrensene, et par medieopptredener og oppskrifter inspirert av våren.
View this email in your browser

Postkort fra Istanbul #17

30. april 2017

Kaféen Cumbalı er på kort tid blitt et ikonisk møtested i mitt nabolag Balat. Sedat, som driver kaféen og som du ser med snekkerbukse på bildet, har gjort all jobb selv med både oppussing og dekorasjon.

Hvem lagde den først?

I disse dager er vi veldig opptatt av opprinnelse. Det gjelder med folk. Er du litt mørk i huden vil folk gjerne vite hvor du egentlig er fra, selv om du er født og oppvokst i Norge. Og det gjelder mat. Vi snakker om at vi spiser italiensk, vietnamesisk eller kinesisk mat.

Noen ganger er dette både passende og på sin plass. Andre ganger er det vanskelig.

Med mat fra Tyrkia og Midt-Østen er det neste uten unntak vanskelig. Mange av landegrensene ble dratt opp mer eller mindre vilkårlig, med lite hensyn til kulturhistorien. Dessuten har forskjellige folk handlet med hverandre og hatt kulturutveksling lenge før globaliseringens tidsalder. Når det gjelder mat fra denne regionen gir det derfor sjelden mye mening å gjengi rettens opprinnelse etter et land innenfor rammeverket av dagens landegrenser.

Ta hummus, for eksempel. Denne uka spurte noen om oppskrift på israelsk hummus i en Facebookgruppe jeg er medlem i. Det gikk ikke lenge før noen bombastisk (og ikke rent lite nedlatende) slo fast at noe sånt ikke finnes i det hele tatt! Hummus er palestinsk og har ikke noe med Israel å gjøre!

Sannheten er at vi ikke vet akkurat hvor hummus først oppstod. Det vi vet er at den har blitt servert i forskjellige former i mange hundre år.

Den tidligste referansen til hummus med tahini, som er den varianten vi tenker på som hummus i dag, finner vi i en egyptisk bok fra det 13. århundre. Noen mener derfor hummus kan antas å ha oppstått i Kairo. 

Omtrent samtidig er imidlertid en oppskrift på kikertpuré med sitron (men ikke tahini) nedtegnet i en syrisk kokebok. De to hovedingrediensene, kikerter og tahini, har vært i bruk omtrent siden sivilisasjonens morgen. Hvordan kan vi være sikre på at ingen har lagd hummus lenge før en oppskrift ble nedtegnet i en bok? Eller hvor de først kom på idéen med å koke og mose kikerter?

Det som er sikkert er at hummus har vært en vesentlig del av palestinsk mat i århundrer. Det som også er sikkert er at den har lange tradisjoner i enkelte jødiske miljøer. Hummus var for eksempel en viktig del av matkulturen for jøder bosatt i Aleppo i hundrevis av år, en kultur de tok med seg til Israel.

Jeg tenker at vi bør være litt raus med disse tingene. Vi har alle godt av å huske på at verden ikke alltid har sett ut slik den gjør i dag. Veldig mange har bidratt til små endringer som har gjort maten slik vi kjenner den i dag.

Og god mat, den kjenner ikke landegrenser.

Dette temaet, og en rekke andre ting, snakket jeg også om i et intervju med Dagens Næringsliv denne uka. Du kan lese det her: “Like godt som maten mamma lager”

Ha en fin uke!

Vidar

***

Uka som gikk på Et kjøkken i Istanbul

***

Ukens oppskrifter: Mat med smak av vår

Tips en venn om Et kjøkken i Istanbul
Del Et kjøkken i Istanbul på Facebook
Facebook
Instagram
Pinterest
etkjokken.com
Jeg heter Vidar Bergum. Siden 2015 har jeg vært bosatt i Istanbul, hvor jeg skriver om mat og matkultur på Et kjøkken i Istanbul (etkjokken.com).

Et kjøkken i Istanbul ble kåret til Årets Nisjeblogg 2016 og har også vært omtalt i Dagbladet Magasinet.

(foto: Mette Randem)
Copyright © 2017 Et kjøkken i Istanbul, All rights reserved.