Nyhetsbrev 06/05 2020

Hej <<First Name>>!

Det är mycket som är annorlunda nuförtiden, men även om vi träffar väldigt mycket färre vuxna och barn och det är ödsligt de gånger vi är på kontoret, så rullar verksamheten i stort på.

Vi tar emot samtal och mejl kring barn som behöver få sina rättigheter tillgodosedda, vi genomför (i alla fall en del) utbildningar på distans, vi har telefon- och teamsmöten om nya projekt och idéer för att förbättra för barn och unga i Uppsala län och Sverige.

Hör gärna av dig om du har någon idé om vad du uppmärksammat kan behöva förbättras för barns rättigheter!

Lisa Skiöld
Verksamhetschef på BOiU

Goda och jämlika livsvillkor för barn och unga

Kostnadsfri, digital utbildningsdag den 15 maj. 
Sambandet mellan dramatiskt ökad psykisk ohälsa bland barn och unga och att de rör sig mindre är väl känt. 
Under utbildningsdagen vill vi lägga fokus på vad som kan göras för att vända trenderna, och för att vi ska få ett ekonomiskt, socialt och kanske också ekologiskt hållbart samhälle.
Utbildningsdagen hålls digitalt. Anmäl dig med knappen nedan för att få länken till dagen.
Läs mer och anmäl dig

Omstart för Children's program

På grund av coronapandemin är startdatum för ledarutbildningen i vårt Arvsfondsprojekt Children's program flyttat till den 1 september. Tidigare anmälda deltagare får automatiskt plats på utbildningen.
Vi arbetar i projektet just nu med att ta fram en metod som ska användas för att i klassrumsmiljö kunna samtala kring alkohol och droger.
Mer om Children's program

Starta hösten med alla barns lika rättigheter

Med Likarätt lär sig personal, vårdnadshavare och barn/elever i förskola, grundskola och gymnasium om barnkonventionen för att motverka kränkningar och främja alla elevers lika rättigheter. Utbildningen (ett av våra Arvsfondsprojekt) är redo att rullas ut över Sverige till hösten, men tjuvkika gärna redan nu.
Gratis, så klart.

Till utbildningen

Wordsamarbete

Under året samarbetar kulturförvaltningen med Word, som en del i kommunens temaår för mänskliga rättigheter med fokus på yttrandefrihet. Gemensamt önskar vi att detta är starten på ett långsiktigt samarbete där Uppsala kommun uppmärksammar Word som en kanal mellan Uppsalas unga och beslutsfattare.

Tema: Svemester

Redaktionen håller sig hemma, testar bunkringsvaror och ger Svemestertips i terminens sista nummer av gymnasietidningen Word.
Word #69 kommer som planerat ut den 25 maj - men eftersom gymnasieskolorna är tomma på elever så blir tidningen för första gången helt digital. Håll utkik på Words nystartade Instagram-konto.
Foto: Jeremy Haglund

Nya affischer

Söker du affischer om barnets rättigheter? Du behöver inte söka längre.
Vi har tagit fram tre affischer som pryder vilken vägg som helst. Skriv ut gratis från vår hemsida - där du också hittar massor av annat kostnadsfritt barnrättsmaterial för barn, unga och vuxna.
Till affischerna

Tips till förskola och skola om att möta barn i ekonomisk utsatthet

Vi har uppdaterat våra tips till förskolor och skolor om hur de kan undvika att problem uppstår för barn i ekonomiskt utsatta familjer. Läs också gärna vår debattartikel (från 2016) om varför det är viktigt att skolan är avgiftsfri på riktigt.
Läs tipsen

Samverkansdag som videokonferens

Samverkansdagen är en studiedag på Uppsala universitet där cirka 300 blivande läkare, psykologer, sjuksköterskor och socionomer lär av och om varandra. Dagen anordnas sedan 1999 två gånger om året på vårt initiativ.

Denna termin arrangeras Samverkansdagen den 28 maj - så klart som videokonferens.

Facebook
Instagram
Hemsida
Mejl
Stöd BOiU!
Swish:
123 562 43 90 Bankgiro: 5197-1737
Läs mer