Copy
5 mei 2021

Hoe voorspel je de winnaar van het Eurovisie Songfestival?

Louis Peter Grijp-lezing 2021 door computationeel muziekwetenschapper John Ashley Burgoyne

Op 22 mei zitten miljoenen Europeanen weer aan de buis gekluisterd om te kijken wie er in Rotterdam de winnaar van het Eurovisie Songfestival wordt - misschien nog wel meer nu de liederenwedstrijd in 2020 niet door kon gaan. In de vijfde Louis Peter Grijp-lezing doet muziekwetenschapper en bigdata-analist John Ashley Burgoyne uit de doeken wat het recept is voor een Songfestivalhit.

Tijdens de vijfde Louis Peter Grijp-lezing geeft Ashley Burgoyne een inkijkje in de wereld van de 'hit song science'. “Het belangrijkste ingrediënt voor een hit is de melodie”, aldus Burgoyne, die ook college geeft aan de Universiteit van Amsterdam en daar met studenten experimenten op dit vlak uitvoert. Een open deur, zou je zeggen, maar eerdere onderzoeken suggereerden dat ritmische patronen de belangrijkste factor zijn voor muziek die ‘in het hoofd blijft hangen’. Melodie blijkt zich echter veel meer dan andere aspecten in het langetermijngeheugen te verankeren, en dat is waardoor mensen hooked raken.

Melancholische liedjes

Melodie als succesfactor is een van de uitkomsten van het onderzoeksproject Hooked on Music, dat zich eerder richtte op bekende Bitse popmuziek. In het vervolgexperiment staan liedjes uit het Eurovisie Songfestival centraal. Tijdens zijn lezing hoopt de onderzoeker de eerste uitkomsten te kunnen delen. Wat Burgoyne alvast ontdekte is dat Nederland sinds 2013 meer punten krijgt van andere landen bij melancholische liedjes. “Als het echt zo is dat de wereld een melancholisch liedje wil van Nederland, dan is Macrooy dit jaar geen kanshebber”, aldus Burgoyne.
Over de spreker
John Ashley Burgoyne is universitair docent computationele muziekwetenschap bij de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkzaam bij zowel de Faculteit der Geesteswetenschappen als de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Zijn onderzoek gaat over alledaags luisteren en de vraag welke muzikale kenmerken onze aandacht kunnen trekken in de tijd van streaming.
Praktische informatie
Datum: 10 mei 2021 
Aanvang: 16:00 uur (inloop vanaf 15:30 uur)
Locatie: Zoom en YouTube – u ontvangt voor de lezing een link, waarmee u de lezing kunt bijwonen
Aanmelden: Stuur een mail naar communicatie@meertens.knaw.nl
  Iedereen is welkom, de spreker zal het onderwerp op een toegankelijke manier behandelen

Jaarlijkse lezing
De Louis Peter Grijp-lezing is een jaarlijks evenement dat door het Meertens Instituut en de Universiteit Utrecht wordt georganiseerd ter nagedachtenis van de in 2016 overleden onderzoeker Louis Grijp, die internationale bekendheid verwierf als onderzoeker naar Nederlandse lied- en muziekcultuur en ook zelf onderzoek naar het Songfestival deed om te zien hoe de keuze voor de taal waarin gezongen wordt een rol speelt op het Songfestival. De lezing wordt uitgesproken door een excellent onderzoeker op liedgebied op (of omtrent) de dag van het Nederlandse Lied: 10 mei, de dag waarop in 1932 het Wilhelmus het Nederlandse volkslied werd.
Noot aan de redactie, niet voor publicatie

Contact
Website Meertens Instituut
E-mail
LinkedIn
Twitter
Facebook
Instagram

Meertens Instituut
Oudezijds Achterburgwal 185
1012 DK Amsterdam

Postbus 10855
1001 EW Amsterdam

meertens.knaw.nl
info@meertens.knaw.nl
Tel. 020 - 462 85 00 

Beeld: Flickr, Alar Mägi via CC BY-NC-ND 2.0