Copy
View this email in the browser
View Metalot News in english

Metalot News

Volop activiteit afgelopen periode in het Metalot Future Energy Lab. In deze editie van Metalot News onder meer een impressie van de activiteiten rondom de officiële opening, delen we het visiedocument en het resultaat van de haalbaarheidsstudie van TNO én kijken we vooruit. 

Visiedocument en haalbaarheidsstudie Iron Power


Vision document Iron Power EcosystemMetalot en het Iron Power consortium ontwikkelden het visiedocument Iron Power Ecosystem. Klimaatverandering maakt een energietransitie van fossiele brandstoffen naar circulaire energiedragers noodzakelijk. De onbalans tussen vraag en aanbod in zowel tijdstip én lokatie waar duurzame energie opgewekt dan wel gebruikt wordt, maakt dat er behoefte is aan grootschalige energieopslag en transport van energie over lange afstanden. IJzerpoeder is een veelbelovende kandidaat als energiedrager.

Nederland heeft een vooraanstaande positie op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van Iron Power als opkomende technologie, met een sterke basis van onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en verschillende valorisatieprojecten bij Metalot.

Het visiedocument beschrijft naast de visie ook de Haalbaarheidsstudie TNOstatus en stappen die nodig zijn om tot marktintroductie te komen. De conclusies worden onderschreven door de recente TNO haalbaarheidsstudie die verschillende energiedragers beschouwt om hoge temperatuur warmte te verduurzamen

Volgende stap
Komende periode richten we ons op het vertalen van de visie naar een breedgedragen strategisch actieplan. 
 

Wij danken de Provincie Noord-Brabant en RVO voor het mede mogelijk maken van deze studies.

Visiedocument
Haalbaarheidsstudie TNO

Opgeschaalde ijzerpoederbrandersysteem terug bij Metalot FEL: what's next?


Sinds de open dag is het opgeschaalde brandersysteem terug in het Metalot Future Energy Lab (FEL). Deze MP200 is een prototype brandersysteem met extra vermogen tot 500 kW én een verticale poedervlam ten opzichte van de horizontale vlam in voorloper, de MP100, Dit systeem is een belangrijke stap richting de uiteindelijke OPZUID industriële demonstrator in de zomer van 2023, waarvoor ook een poedertransport en -afvangsysteem toegevoegd wordt. Tot het einde van dit jaar wordt een aantal testen uitgevoerd om de verbranding optimaal en robuust te krijgen én om stabiel hoge temperatuur warmte  te kunnen leveren.

IJzerpoederbrander, fotografie Bart van Overbeeke
Fotografie: Bart van Overbeeke Photography

Metalot Future Energy Lab: terugblik op openingsactiviteiten  


Op 19 mei 2022 werd het Metalot Future Energy Lab officieel geopend en op 21 mei openden we de deuren van het FEL voor het publiek. Twee prachtige dagen waarin jong en oud meer te weten kwamen over ijzerpoeder als energiedrager en de ontwikkelingen die van belang zijn voor de energietransitie. Via onderstaande filmpjes geven we u graag een impressie van beide dagen.

Met dank aan Teun Roelofs, Jeffrey de Wit en Yasmine Quanjel (studenten aan de Dutch Filmers Academy) voor deze mooie impressies.

Terugblik Officiële opening
19 mei 
Terugblik Publieksdag
21 mei

SOLID winnaar bij TU/e Contest


Metalot feliciteert SOLID met het behalen van de TU/e Student Team Award én de Shell award. Jaarlijks organiseert TU/e Innovation Space een wedstrijd om innovatie en ondernemerschap te stimuleren en ingenieurs van de toekomst te helpen om hun droom via pilots, onderzoek en wetenschappelijke studie naar de wereldmarkt te brengen. SOLID won onlangs twee awards met het 'Iron-based hydrogen storage concept'.
  • SOLID wint 2 awards bij TU/e contest
Als één van de projectpartners is Metalot natuurlijk trots op dit mooie resultaat. 

Rabobank en Metalot bekrachtigen samenwerking 

Onlangs hebben Hans de Kinderen en Richard van der Snoek namens Rabobank Weerterland & Cranendonck en Jan Vlassak en Philip de Goey namens Stichting Metalot de samenwerking van beide partijen bekrachtigd op het gebied van energietransitie, verduurzaming van het energiegebruik en de inzet van metaalpoeders als circulaire energiedrager. Door de krachten te bundelen wisselen we kennis en expertise uit én benutten we onze netwerken. Zo maken we elkaar beter. De kracht van Metalot is het ontwikkelen van prototypes die inzetbaar zijn in een industriële omgeving. waarook inhoudelijke kennis en kunde van samenwerkingspartners onmisbaar zijn,

Lees verder
 

Bekrachtiging samenwerking Metalot en Rabobank

Het belang van ijzerpoeder, roest en waterstof
 

Drie korte animatiefilmpjes leggen stap voor stap uit waarom ijzerpoeder, roest en waterstof zo belangrijk zijn voor de energietransitie.
 

IJzerpoeder: brandstof voor de toekomst


 

Van roest naar ijzer m.b.v. groene waterstof

Waterstofopslag met behulp van ijzerpoeder

 

AGENDA

september
 

20 september


 
Brightlands Green Chemistry Congress 2022 Bijdrage door Tim Spee
Potentie van ijzerpoeder: hoge-temperatuur warmteprocessen voorzien van een duurzame energiebron
 
29 september


 
Fueling the future Summit - bijdrage door Philip de Goey
Waarom is Iron Power de oplossing voor langdurige en grootschalige opslag en import van duurzame energie?
 

 

Meer weten? Kijk op www.metalot.nl
Metalot foundersFor more information contact us via:
info@metalot.nlwww.metalot.nl

Metalot, Randweg zuid 34, Budel

Inschrijving aanpassen | Afmelden nieuwsbrief

Copyright © 2022 Metalot, All rights reserved.