Interview Inger Leemans: "Ik zie allerlei prachtige dwarsverbanden tussen het onderzoek van onze instituten."
Inger Leemans is in oktober vorig jaar aangesteld als interim-directeur van het Meertens Instituut. We zijn nu halverwege haar termijn. Met welke doelen is ze begonnen aan haar directeurschap? En hoe heeft ze het Meertens Instituut leren kennen? Je leest het hele interview hier.
|
|
|
Oproep voor NIAS-fellowship 2023
Een oproep speciaal gericht aan onderzoekers: NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study) accepteert aanmeldingen voor de Meertens-NIAS-fellowship 2023/2024. Ervaren internationale onderzoekers kunnen solliciteren voor een beurs van 10 maanden in het vakgebied van taal en cultuur in Nederland en de Nederlande taal en cultuur over de hele wereld. Enthousiaste onderzoekers kunnen nieuwe ideeën onderzoeken, meedoen aan uitdagende projecten, en geïnspireerd worden door het internationale, interdisciplinaire karakter van de KNAW. Bezoek de NIAS website voor meer informatie.
|
|
|
18 januari - 26 februari 2023
Expositie: Poezen van Susanne van der Kleij, geopend door Marjo van Koppen
Plaats: Foto Atelier BW5, Zwartepad 5, Voorburg
27 februari 2023
Specialistenlezing alumnikring taalwetenschap, 'animal-turn' in de taalkunde
Plaats: Spui25, Amsterdam
|
1 oktober 2022 – 5 maart 2023
Tentoonstelling: Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken
Plaats: Huis van het boek, Den Haag
|
|
|
Over kaolo en andere versterkers in straattaal
In jongeren- of straattaal zul je het woord ‘kaolo’ vast weleens gehoord hebben. Maar de betekenis is niet bij iedereen zo bekend. Cabaretier Roué Verveer legde in een Tiktok-filmpje uit dat ‘kaolo’ – dat van oorsprong Surinaams is – niet ‘heel erg’ betekent, maar een zeer zware lading heeft. Dit is moeilijk uit te leggen als je niet in Suriname bent opgegroeid. Taalwetenschapper Khalid Mourigh wijdde een kort Youtube-filmpje aan Verveers uitleg. In straattaal krijgen veel woorden een andere betekenis, legt Mourigh uit, daar moet je dus wel rekening mee houden. Weet wat je zegt, en in welke omgeving je het zegt, zodat je niemand beledigt.
|
|
Januari 2023
Veranderende nieuwjaarstradities
Een vuurwerkverbod, geen drie zoenen meer, tradities veranderen maar dat stuit op weerstand. Peter Jan Margry vertelt dat een traditie dwangmatig veranderen vanuit de overheid vaak zorgt voor botsing. Tradities hebben volgens Margry een functie van saamhorigheid en bescherming, als die functie niet meer wordt gedragen door een groep of gemeenschap, zal die verdwijnen. Lees over tradities en nieuwjaarsgroeten op RTL.
Januari 2023
Koeientaal ontrafeld
Koeien praten met elkaar, en met mensen. Taalkundige Leonie Cornips doet al vier jaar onderzoek naar koeientaal en deelt haar inzichten over de betekenis van bepaalde geluiden op NPO Radio 1 en het Parool.
Januari 2023
En ze leefden nog kort en ongelukkig...
De oude Groninger sprookjes uitgebracht door Theo Meder in Trilbil en Duivelsdrek zijn niet geschikt voor kinderen en eindigen anders dan we gewend zijn van de sprookjes van nu. De prins kiest voor geld in plaats van het huwelijk of iemand sterft op gruwelijke wijze... Lees of luister erover via RTL.
Januari 2023
Waarom hangt de verjaardagskalender op de wc?
Je kent het wel: de verjaardagskalender op de toilet. In veel Nederlandse huizen is dat de plek waar je de kalender kan vinden. Maar waarom hangt de verjaardagskalender op de toilet en niet in de keuken? Irene Stengs vertelt het je bij PodcastNL.
|
Januari 2023
Vuurwerkverbod?
Enkele steden in Nederland hebben al een vuurwerkverbod, de vraag is echter of dat gaat werken. De vuurwerkdiscussie laait elk jaar weer hoog op, maar tegenstanders die beweren dat het afsteken van vuurwerk in de volksaard zit, hebben het mis, zegt antropologe Irene Stengs. “Die [volksaard] bestaat niet, dat is een romantisch idee uit de 19e eeuw dat volkeren door de plek waar ze wonen dezelfde volksaard delen.” Lees het artikel in de Gelderlander.
Januari 2023
Verdwijnen de dialecten?
In 360 seconden bespreekt het AD de vraag: Verdwijnen de dialecten? Kinderen klinken steeds minder zoals hun ouders, maar een Limburger heeft nog wel een zachte g. Hoe komt dit? Leonie Cornips en Stef Grondelaers praten je bij.
Januari 2023
200 jaar oude sprookjes
Bij NPO Radio 1 praat Theo Meder over de net uitgegeven verhalenbundel Trilbil en Duivelsdrek. Daarin staan 200 jaar oude sprookjes opgetekend. Trijntje Soldaats vertelde als naaister verhalen aan de kinderen van haar baas. Deze verhalen zijn opgetekend waardoor we nu een volksversie kunnen lezen van Klein Duimpje.
December 2022
Onderzoek naar dierentaal
Over taal gesproken, de podcast van Onze Taal (instituut voor de Nederlandse taal) bespreekt samen met Leonie Cornips en Marjo van Koppen dierentaal. Onderzoek naar dierentaal is nodig om te laten zien dat we dieren niet zomaar kunnen gebruiken, het zijn ook handelende wezens. Hiervoor zijn nieuwe relaties met dieren nodig, en taal draagt hieraan bij.
Voor meer Meertens in de Media klik hier
|
|
|
|