Copy
'Een fijne dag' verschijnt maandelijks en wordt verstuurd aan mensen met dementie in Heemskerk en iedereen die wil of kan bijdragen aan een fijne dag voor deze mensen.
 
'Een fijne dag' is bedoeld om u te informeren over activiteiten die we voor en met mensen met dementie organiseren in Heemskerk en omgeving.
 
Heeft u vragen of suggesties? Mail of bel Hans van Amstel, 06 30 48 64 26 of jvamstel@xs4all.nl
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? klik dan hier en bekijk hem via internet.
Eerste jaargang - nummer 6 - juni 2022

Van de denktank

Op 24 mei zegde een groep mensen met dementie en hun naasten toe om als 'denktank' mee te gaan denken hoe we het project 'Een fijn leven voor mensen met dementie en hun naasten' voort kunnen zetten. Alle aanwezigen zegden toe mee te willen blijven doen. Dat was een geweldige uitkomst.

Twee weken later kwamen zes van hen alweer bijeen om plannen te maken voor na de zomervakantie. Tijdens een zeer inspirerend overleg kwamen we op het volgende uit:
  • Een workshop voor naasten van zes bijeenkomsten voor ontmoeting en het delen van ervaringen; "een plek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen en zich gehoord en gezien voelen".
  • Bij elkaar op bezoek om te zien en te horen van het leven van mensen die in hetzelfde schuitje zitten.
  • Informatiebijeenkomsten over diverse onderwerpen.
  • Leuke activiteiten. We gaan starten met een boottocht met fluisterbootjes door de Eilandspolder
We besloten in het vervolg door te gaan onder de naam 'initiatiefgroep' in plaats van 'denktank'. De leden van de initiatiefgroep gaan helpen met organiseren en dat is super!

Meer nieuws over deze activiteiten volgt in de nieuwsbrief van juli.

ACTIVITEITEN

Avondvierdaagse -14/6 -17/6

Ieder jaar is het weer een feestelijk gebeuren; de avondvierdaagse van de Reigershoeve. Vier dagen met elkaar een route lopen, met feestelijk onthaal op de laatste dag. Heeft u zin om mee te lopen? Dan bent u van harte welkom op 14, 15, 16 en 17 juni. Met een heuse Via Gladiola op de laatste dag. 

Verzamelen om 18.30 op de parkeerplaats van de Reigershoeve, Oosterweg 5B, Heemskerk.

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Vraag: we hebben nog enkele rolstoelen nodig voor dit evenement. Heeft u er een beschikbaar? Laat dat dan weten aan Desiree Laan

Toneelstuk over dementie: "Je kunt me gerust een geheim vertellen - 26/6 (herhaling)

"De Alzheimer haalde de scherpe randjes weg, maakte mijn moeder zachter en milder"

Theatermaakster Madeleine Matzer begeleidde haar moeder met dementie en ontdekte dat dementie ook mooie kanten heeft. Zij verwerkte haar ervaringen in het toneelstuk ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’, dat op 26 juni 2022 te zien is in zalencentrum Jansheeren in Heemskerk. Klik hier om kaartjes te reserveren.
 
We spraken Madeleine en zij vertelt;  Dementie is een akelige ziekte en ik verloor mijn oorspronkelijke moeder. Maar ik kreeg er ook diep contact met haar voor terug en leerde haar beter kennen.  Lees verder

Workshop Respijtzorg - 30 juni 2022

De zorg voor je naaste met dementie even uit handen geven, dat heet respijtzorg. Dat kan op heel veel verschillende manieren, variërend van een vrijwilliger die gezelschap komt houden tot een poosje logeren. De organisatie MaatjeZ weet hier veel van en heeft een respijtwijzer waarop u de mogelijkheden op een rij ziet.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? MaatjeZ organiseert op 30 juni een workshop over respijtzorg, waar u met andere naasten en professionals in gesprek kunt over de mogelijkheden die er zijn.

U kunt zich aanmelden door hier te klikken. Wilt u meer weten over respijtzorg? Bel of mail dan met mantelzorgconsulent / respijtcoach Hanna Blankevoort, 06 12270504, h.blankevoort@maatjez.nl.

Kampeerweek Frankrijk - 5-9 juli 2022

De Reigershoeve staat van 5 tot 9 juli volledig in  het teken van het heerlijke vakantieland Frankrijk, met een heuse camping. Iedere dag wordt er op het terrein een activiteit georganiseerd. Zie de agenda verderop.

U bent van harte uitgenodigd om langs te komen en mee te doen.

Zie wie ik aan 't worden ben - Workshop Alzheimer fluisteren

Op 23 maart 2022 kwamen 14 kinderen met een vader of moeder die op jonge leeftijd dementie kreeg bij elkaar op de Reigershoeve om kennis te maken en ervaringen te delen. Op initiatief van Sanne Douma, die zelf een jonge moeder met dementie heeft.
 
Het was een mooie en intense bijeenkomst. We deelden ervaringen en er was veel herkenning. Een thema dat langskwam was ‘schaamte’. Alle aanwezigen spraken de wens uit van een vervolg. Sanne nam opnieuw het initiatief en na afstemming met enkele andere kinderen leidt dit tot een workshop Alzheimer Fluisteren, onder leiding van Anne Marth Hogewoning. Adelheid Roosen was betrokken bij de ontwikkeling van deze methode.

"Door haar nooit te corrigeren en niet te proberen alles bij het oude te houden maar met haar mee te bewegen, viel ik door mijn eigen verlegenheid heen ... " (Adelheid Roosen)
 
Anne Marth nodigt in deze workshop de deelnemers uit in een nieuwe wereld te stappen, waarbij je vader of moeder kan zijn ‘wie hij of zij aan het worden is’, en daar zonder schaamte in mee te durven bewegen.

In de nieuwsbrief van juli worden datum en tijd bekend gemaakt en hoe je je kunt inschrijven.
 

AGENDA

Vragen over deze agenda?
Bel of mail Hans van Amstel, 06 30 48 64 26, jvamstel@xs4all.nl

Doorlopend
Wandelen
Iedere vrijdag voor mensen met dementie en hun naaste(n) - 14.00 uur - De Reigershoeve. Na afloop een drankje in café de Vrolijke Merrie. Aanmelden bij info@reigershoeve.nl.

Wandelen voor naasten: zie website MaatjeZ voor data.
 
DUO fiets te huur
U kunt een duofiets huren bij de Reigershoeve voor vijf euro per dagdeel. Er is een fiets beschikbaar voor thuiswonende mensen met dementie en hun naasten. Reserveren via info@reigershoeve.nl.

Bijeenkomsten Alzheimer Nedeland
Voor informatieve bijeenkomsten van Alzheimer Nederland afdeling Kennemerland; zie hun website.
 

 JUNI
Avondvierdaagse
Dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 juni  - Verzamelen 18.30 op parkeerplaats de Reigershoeve - Deelname gratis. Aanmelden bij info@reigershoeve.nl.

Schilderen met Willem
Donderdag 23 juni 2022 - 14.00-17.00 uur - De Reigershoeve - Toegang 5 euro, inclusief taart en drank. Aanmelden bij info@reigershoeve.nl. Bekijk het filmpje van de workshop hier.
 
Toneel: Je kunt mij gerust een geheim vertellen
Zondag 26 juni 2022 - 15.00 - Jansheeren Heemskerk - Toegang 15 euro - Reserveren bij Jansheeren, klik op deze link.

Workshop Respijtzorg
Donderdag 30 juni 2022 - 13.30-15.30 - Prinsenhof, Beverwijk - Toegang gratis, aanmelden bij MaatjeZ.

JULI
Schilderen met Willem
Donderdag 7 en 21 juli  2022 - 14.00-17.00 uur - De Reigershoeve - Toegang 5 euro, inclusief taart en drank. Heerlijk een paar uur onbekommerd schilderen. Aanmelden bij info@reigershoeve.nl. Bekijk het filmpje van de workshop hier.

Kampeerweek Frankrijk - Wijnproeverij + hapjes
Dinsdag 5 juli 2022 - 14.15 uur - De Reigershoeve. Toegang gratis, aanmelden niet nodig.

Kampeerweek Frankrijk - Spellenmiddag
Woensdag 6 juli 2022 - 14.15 uur - De Reigershoeve - Jeu de Boules, Eifeltoren gooiren, Sjoelen. 15.00 uur prijsuitreiking met drankje en hapje in café de Vrolijke Merrie of de camping. Toegang gratis, aanmelden niet nodig.

Kampeerweek Frankrijk - Franse chansons met Franse hapjes
Donderdag 7 juli 2022 - 14.15 uur - De Reigershoeve. Wegens groot succes treedt Chansonier Eduardo weer op. Bij mooi weer op de camping, anders in café de Vrolijke Merrie. Toegang gratis, aanmelden niet nodig.

Kampeerweek Frankrijk - Film en Puzzeltocht
Vrijdag 8 juli 2022 - 14.15 uur - De Reigershoeve. Film over Frankrijk en puzzeltocht op het Reigershoeve terrein. Toegang gratis, aanmelden niet nodig.

Kampeerweek Frankrijk - Bonte middag
Zaterdag 9 juli 2022 - 14.15 uur - De Reigershoeve. Met BB. Toegang gratis, aanmelden niet nodig.

UIT HET LEVEN VAN DE REIGERSHOEVE

Rit op de duo-fiets

De vader van Anite Koper woont vlakbij de Reigershoeve. Anite schrijft: "Samen met mijn zus hebben we een waardevol fietstochtje met mijn vader door de duinen gemaakt. Uiteraard met een stop bij de Kruisberg voor koffie met gebak! Mijn vader heeft zichtbaar genoten. Hartelijk dank!"

Wilt u ook een elektrische duofiets huren? Dat kan voor 5 euro per dagdeel! Stuur een mailtje naar info@reigershoeve.nl om er een te reserveren.

De magie van de natuur

Twee uur lang genoten ongeveer 30 bewoners, deelnemers van de ontmoetingsplek, mensen van de wachtlijst, familie, vrijwilliger en kinderen van de rondvliegende uilen van valkenier Martin Dooderer van Happy Wings.

Er was verwondering, stilte, plezier en ontspanning. En dementie was in geen velden  wegen te bekennen. Beslist voor herhaling vatbaar, het was een feestje. Martin, dankjewel voor deze geweldige ervaring.

Uitschrijven nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief?

Stuur dan een mailtje aan jvamstel@xs4all.nl. De link onder deze nieuwsbrief werkt helaas niet.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Stichting Reigershoeve, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp