Copy
View this email in your browser

🎄Αυτό τον Δεκέμβριο δεν γιορτάζουμε μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και τα 30 χρόνια από τότε που τα δικαιώματα των παιδιών έγιναν νόμος στην Ελλάδα.

Ένας μήνας γεμάτος δράσεις μόλις ξεκίνησε!

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σας προσκαλεί στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του.

Στις 18/12/2022, στην οδό Βασ. Σοφίας 61, Αθήνα (κτίριο ΚΝ Group), ξεκινούμε μαζί την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα. Eλάτε, μκροί και μεγάλοι, από τις 11.00 ως τις 17.00 να ανταλλάξουμε ευχές, να διασκεδάσουμε και να γνωριστούμε καλύτερα!


Η γιορτή μας περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες και εργαστήρια, λαχειοφόρο αγορά με εκλεκτά δώρα, bazaar, κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, live με το Ντουέτο των Burger Project (Professor Cosmic και Αλ Μαλαπόλας Καλαμπόκης) και πολλές άλλες εκπλήξεις.  

 

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες της γιορτής μας εδώ
 

Η γιορτή πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της ΚΝ Group.                                             

           

Χορηγός Επικοινωνίας:
                                                                                                                         

30 χρόνια μετά... (την κύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα)
Γνωρίζουμε ποια είναι τα Δικαιώματα των Παιδιών; Τα σκεφτόμαστε κάθε φορά που συζητάμε, διαπραγματευόμαστε με ένα παιδί; Πόσο συχνά τα παραβιάζουμε, ακόμα και εν αγνοία μας;

Η συμπλήρωση των 30 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στάθηκε η αφορμή για παιδιά και εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και την Κύπρο να αναρωτηθούν, να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις απορίες τους καθώς και να συζητήσουν για τα Δικαιώματα και τις παραβιάσεις τους στην καθημερινότητα τους.

Έθεσαν ερωτήματα, τα οποία θα τεθούν σε δημόσια συζήτηση και θα σταλούν σε πρόσωπα που έχουν επιλέξει και προτείνει τα ίδια τα παιδιά. Αυτά τα πρόσωπα είναι πολιτικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί λειτουργοί, αθλητές, καλλιτέχνες...

Όλες οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του Δικτύου. Στόχος μας να δυναμώσουμε τη φωνή των παιδιών. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα!

Με θέμα τα 30 χρόνια από την κύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα, κυκλοφορούν και τα Αποδημητικά Πουλιά

Τα Αποδημητικά Πουλιά κυκλοφορούν και πάλι στις 17 Δεκεμβρίου 2022, με κεντρικό θέμα τους τα 30 χρόνια από την κύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα. Το 25ο τεύχος μας αφιερώνεται στην σπουδαιότητα της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των παιδιών, τόσο για την προάσπιση της παιδικής ηλικίας, όσο και της ενήλικης εξέλιξης και δράσης ενός ανθρώπου, εν γένει. Επίσης το τεύχος μας περιλαμβάνει και άρθρα εμπνευσμένα από τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά και συνεντεύξεις με δημόσια πρόσωπα, όπως πολιτικούς και παιδοψυχολόγους.

Κεντρικό σύνθημα του συγκεκριμένου τεύχους: ‘’Δεν μπορείς να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου ως ενήλικος, αν δεν τα έχεις ως παιδί’’.

Αποδημητικά Πουλιά
Το U-Report Greece αποχαιρετά το 2022 με μία απολογιστική εκδήλωση
 
Το πρόγραμμα τoυ Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού ολοκληρώνει τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του με μια εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων την Τρίτη 13/12/2022. Νέοι U-Reporters που συμμετείχαν σε δράσεις και δημοσκοπήσεις του προγράμματος θα συνομιλήσουν με τη Συνήγορο του  Παιδιού, κ. Θεώνη Κουφονικολάκου, για τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των νέων στα κοινά και το δικαίωμα όλων των παιδιών να εκφράζουν τη γνώμη τους για θέματα που τα αφορούν. Στη εκδήλωση θα παρουσιαστούν ενδιαφέροντα στοιχεία και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί μέχρι τώρα καθώς και σημαντικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα κατά την υλοποίηση του προγράμματος.
Το Δίκτυο και η Συμμορία του Μεσονυκτίου...
 
Ελάτε τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022 (11.30 π.μ.) να παρακολουθήσετε την παράσταση «Η Συμμορία του Μεσονυκτίου» του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ντέιβιντ Ουάλιαμς, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Άνεσις.

Η συγκεκριμένη παράσταση είναι αφιερωμένη στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και όλα τα έσοδά της θα διατεθούν για τους σκοπούς του Δικτύου, μετά την ευγενική χορηγία της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Άνεσις.

«Η Συμμορία του Μεσονυκτίου» (Θεατρική διασκευή: Άνδρη Θεοδότου, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης), είναι μια συναρπαστική ιστορία, που θίγει ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Με χιούμορ, δράση και τρυφερότητα και με αφορμή τη φιλία πέντε παιδιών, πέντε διαφορετικών κοινωνικά και ταξικά χαρακτήρων, το έργο αναδεικνύει σημαντικά σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα όπως η σημασία της αλληλεγγύης, η αξία της συνεργασίας, η διαφορετικότητα και η αποδοχή, η πολυπολιτισμικότητα κι ακόμη περισσότερο η ενσυναίσθηση, η αγάπη και η αισιοδοξία.
Ομαδικές κρατήσεις, σχολεία: 210.3806274, 6934 53 44 55  – Εύη Κουρεμένου (Δευτέρα – Παρασκευή). Τηλέφωνο Ταμείου για μεμονωμένα εισιτήρια: 210. 7718943, Λεωφ. Κηφισίας 14, 11526 Αθήνα.
Το Εργαστήρι Πολιτισμού μιλάει τις γλώσσες των παιδιών
 
Κάθε Παρασκευή,17:00- 18:30 στην Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη αφηγούμαστε παραμύθια στα αραβικά και στα ελληνικά μαζί με τον εθελοντή Mohamad Hamliko, από το συνεργαζόμενο φορέα Respect for Greece.
 
Μέσω της δίγλωσσης αφήγησης αναδεικνύουμε τη μητρική γλώσσα των παιδιών που κατάγονται από αραβικές χώρες και ενδυναμώνουμε την ταυτότητά τους. Στις αφηγήσεις συμμετέχουν και παιδιά που δεν προέρχονται από τις χώρες αυτές, αλλά θέλουν να ακούσουν τα παραμύθια στην πρωτότυπη γλώσσα τους. Έτσι, έρχονται σε επαφή με την κουλτούρα παιδιών από διαφορετικό γλωσσικό/πολιτισμικό υπόβαθρο και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ανακαλύπτοντας τις κοινές αξίες που μοιράζονται τα παραδοσιακά παραμύθια όλου του κόσμου.
Καλωσόρισες Ντανιέλα!
 
Η αγαπημένη δημιουργός Ντανιέλα Σταματιάδη είναι η καλεσμένη μας για αυτό τον μήνα. Αυθεντικά έργα της εικονογράφου εκτίθενται στο χώρο της Βιβλιοθήκης ενώ τα παιδιά των ομάδων του Εργαστηρίου Πολιτισμού μελετούν τις τεχνικές της δημιουργού και φιλοτεχνούν τα δικά τους έργα, εμπνευσμένα από τις εικόνες και τις ιστορίες της.

Η έκθεση με τα έργα της Ντανιέλας Σταματιάδη θα φιλοξενείται στην Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη μέχρι τις 13 Ιανουαρίου. Σας περιμένουμε!

*Το  Εργαστήρι Πολιτισμού και η  Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη υποδέχονται κάθε μήνα έναν διαφορετικό εικονογράφο. Μείνετε συντονισμένοι και για τον επόμενο καλεσμένο.

“Acting for children’s rights”: Προλαβαίνεις ακόμη να λάβεις μέρος

 

Ο πανελλαδικός, εφηβικός διαγωνισμός συγγραφής θεατρικού έργου “Acting for children’s rights!”, που διοργανώνει το Δίκτυο, μόλις πήρε παράταση. Η προθεσμία υποβολής των θεατρικών κειμένων είναι πλέον στις 28/2/2023 και αν είσαι έφηβος από 12 ως 18 ετών περιμένουμε τη συμμετοχή σου!
 

Στόχος του προγράμματος είναι οι έφηβοι να εμπνευστούν και να εκφράσουν τη δική τους οπτική για το δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και αφορά στην απαγόρευση κάθε είδους διάκρισης (φυλής, φύλου, θρησκείας κ.ά.) εις βάρος των παιδιών.

Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το διαγωνισμό εδώ.

 

Ακούστε και το σχετικό podcast που ετοιμάσαμε για την "Κόκκινη Σβούρα” εδώ αλλά και τη συνέντευξη που δώσαμε στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος “Μένουμε Πρώτο” εδώ.  

 

Λεπτομέρειες και Όροι του Διαγωνισμού
Το Εφηβικό μας Δίκτυο συνεχίζει τη σειρά εργαστηρίων τέχνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
 
Το Εφηβικό Δίκτυο συμμετέχει στο πρόγραμμα τέχνης για έφηβα άτομα της ομάδας Synthesis 748 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα παιδιά στην διάρκεια των εργαστηρίων γνωρίζουν την ιστορία της τέχνης και εμπνέονται από τα κινήματα του κυβισμού, ντανταϊσμού, σουρεαλισμού, νεοπλαστικισμού, μπαουχάους και pop art δημιουργώντας παράλληλα τα δικά τους έργα!
Όμως και ο Νοέμβριός μας ήταν ένας γεμάτος μήνας...
 
Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μιλήσαμε στο διαδικτυακό περιοδικό Cozy Vibe  για την ανάγκη της προάσπισης και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.
 
Στις  20 Νοεμβρίου η Πλανόδια Βιβλιοθήκη βρέθηκε στην πλατεία Κοτζιά, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαβάζοντας βιβλία, παίζοντας παιχνίδια, ζωγραφίζοντας και συζητώντας με τα παιδιά για τα δικαιώματά τους. Τα παιδιά έστησαν τα καβαλέτα τους, πήραν χρώματα και γέμισαν την πλατεία με σχέδια, ζωγραφιές και συνθήματα, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και φωνάζοντας "Έχω Δικαιώματα γιατί είμαι Παιδί".
Την ίδια ημέρα η Γωνιά του Μοναχικού Αναγνώστη της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης στήθηκε στο Λόφο Φινόπουλου. Μαζί με την  Παιδαγωγική Ομάδα "Το Σκασιαρχείο" και τα "Θρανία της Άνοιξης" οργανώσαμε μια γιορτή για τα παιδιά γεμάτη με βιβλία, εργαστήρια, παιχνίδια και τον λόγο των παιδιών, μέσα από το ραδιόφωνο. Οι επισκέψεις της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης συνεχίζονται σε σχολεία και βιβλιοθήκες εντός και εκτός Αττικής! Μείνετε συντονισμένοι...
Το Εφηβικό Δίκτυο on-air στο Pod.gr
 
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού τα παιδιά μοιράστηκαν τις εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στις δράσεις  του Εφηβικού Δικτύου. Σε ένα διασκεδαστικό podcast με την δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου τα παιδιά μίλησαν για την εμπειρία τους από την παρουσία τους στις δράσεις του Εφηβικού Δικτύου, τι έχουν ξεχωρίσει και τι είναι αυτό που τους παρακινεί να συμμετέχουν ολοένα και πιο ενεργά στα εργαστήρια και τις ομάδες που διοργανώνουμε.
Ακούστε το podcast εδώ
25 Νοεμβρίου αξέχαστη μέρα!
 
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου επισκεφτήκαμε την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή και πραγματοποιήσαμε ένα βιωματικό εργαστήριο για τα δικαιώματα σε μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου. Μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους σχετικά με το τι σημαίνει για τα ίδια η Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και στη συνέχεια μέσω δραστηριοτήτων συζητήσαμε τους τρόπους προάσπισης και προστασίας των δικαιωμάτων τους.
 
Στη συνέχεια, μαζί με τον  εικαστικό Παύλο Νικολακόπουλο με όχημα την φαντασία και τις καλλιτεχνικές του κατευθύνσεις υλοποιήσαμε ένα δημιουργικό εργαστήριο στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες  σχεδίασαν την δική τους επιθυμητική μηχανή.
Ακολουθήστε μας στα Social Media:
Website
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
YouTube
SoundCloud
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Διεύθυνση
Αλκαμένους 11β, 10439, Σταθμός Λαρίσης, Αθήνα

Τηλέφωνο
210 88 46 590

Email
diktio@ddp.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Network for Children's Rights | Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού · 11b Alkamenous Str. · Athens 10432 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp