Copy
Paard aan 't Werk biedt paardenkracht in plaats van machines voor het beheer van bos, natuur en parken.
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF MAART 2021
Sinds onze laatste nieuwsbrief hebben we  weer veel interessante ervaringen opgedaan met onze paarden. Laten we er een paar uitlichten:
LANDGOED ZONHEUVEL - DOORN
Evenals vorig jaar werkten we in januari twee dagen bij Goedlandt, een advies- en implementatiebureau voor circulair landgoedbeheer nabij Doorn. Op het Landgoed Zonheuvel biedt Goedlandt opleidingen in de groene sector, waaronder duurzaam bosbeheer. Daarmee sluit Goedlandt naadloos aan bij onze doelstellingen. Fotograaf Gerben van Leeuwen maakte enkele fraaie opnames van ons werk aldaar.
Leerlingen van de Goedlandt- opleiding kregen gelegenheid kennis te maken met het werken met paarden in het bosbeheer op het landgoed. Gezien het enthousiasme van de leerlingen voor het werk met paarden was het een groot succes. Zo’n kennismaking zou zeker navolging verdienen.
Wij overwegen daarom een aantal
KENNISMAKINGSDAGEN "WERKEN MET PAARDEN IN BOS- EN NATUURBEHEER
te organiseren. We denken daarbij aan een  kennismakingsdag (in samenwerking met een lokale terreinbeheerder) met 2 of hooguit 3 deelnemers, die we dan laten kennismaken met de diverse tuigen, de  koudbloedpaardenrassen en welke beheersmaatregelen er met paarden kunnen worden uitgevoerd. Uiteraard komen dan ook veiligheidsmaatregelen uitvoerig aan bod. De dag kan eventueel worden afgesloten met het mennen van een paard met boomstam langs een eenvoudig parcours. Mochten u of uw collega’s interesse  hebben in zo’n kennismakingsdag, laat het ons dan weten via info@paardaanhetwerk.nl. Wij praten er graag met u over!
WINTERWERK
Ook tijdens  de kortstondige winterperiode die we een paar weken geleden mochten ervaren ging het uitsleepwerk gewoon door . Het besneeuwde landschap zorgde voor mooie plaatjes.
VIDEO
DEN HAAG
In Den Haag wordt er in opdracht van de aannemer weer veel hout gesleept, o.a. in de recreatiegebieden Uithof en Madestein. Ook temidden van het lawaaiige stadsverkeer doen onze paarden onverstoorbaar hun werk.
Met het paard wordt het hout uit de bosvakken voorgeconcentreerd tot aan een verhard pad, waarna en kraan met uitrijwagen het hout moeiteloos oppakt en afvoert. Een uiterst efficiënte en vooral duurzame combinatie van paard en machine!
VIDEO
WERKEN IN KWETSBARE TERREINEN
Een examenkandidaat voor een opleiding ‘natuurbrandbestrijding’ moest onlangs tijdens een officieel examen zijn vaardigheden in het praktisch bosbeheer aantonen . Staatsbosbeheer Ugchelen (Dirk Goudkuil) stelde daarvoor een kwetsbaar natuurgebied beschikbaar waar een aantal berken moesten worden geveld en afgevoerd. Ons werd gevraagd het hout met paard af te voeren. Een ideale gelegenheid om nog eens aan te tonen dat een paard juist in zo’n door allerlei poelen moeilijk toegankelijk en kwetsbaar terrein uitstekende diensten kan bewijzen.
En ja hoor, de kandidaat was ruimschoots geslaagd met complimenten van de examinatoren voor het feit dat hij het initiatief genomen had om paarden in te zetten!
NATUURLIJKE VERJONGING MET DE GEPAS BOSPLOEG
Met een  door een paard getrokken bosploeg werd in vroeger tijden  in de bossen de zode open gescheurd om zo een zo goed mogelijk kiembed  voor boomzaden te creëren en daarmee de natuurlijke verjonging van het bos te bevorderen. Wij willen deze duurzame methode weer nieuw leven in blazen en met een  bosploeg de bosbeheerders deze mogelijkheid  bieden. Want ook hier geldt dat juist in moeilijk toegankelijk terrein het paard uitstekend als krachtbron kan dienen.
 
Daarom waren we al langer op zoek naar zo’n echte originele Gepas bosploeg, speciaal ontworpen voor paardentractie. Dankzij bemiddeling van beheerder  Dirk Goudkuil konden we onlangs een afgedankt, maar nog geheel compleet exemplaar oppikken bij de schaapskooi van Hoog Buurlo.
INSTAGRAM
Volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven van wat wij doen. Dit kan heel gemakkelijk via het Instagram logo onderaan deze nieuwsbrief. Wij plaatsen regelmatig leuke en interessante updates!
CONTACT
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2017 Paard aan 't Werk, All rights reserved.

Paard aan 't Werk
Dorpsstraat 54
2445 AP Aarlanderveen
Telefoon: 06- 53 45 78 66
E-mail: info@paardaanhetwerk.nl
Website: www.paardaanhetwerk.nl

 
Wilt u geen nieuws meer van ons ontvangen? unsubscribe from this list


This email was sent to info@paardaanhetwerk.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Paard aan het werk · Dorpsstraat 54 · Aarlanderveen, 2445 AP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp