Copy
Nieuwsbrief 13

april 2020

Bestuur en vrijwilligers wensen u veel uithoudingsvermogen!
 
In deze nieuwsbrief aandacht voor de volgende onderwerpen:

1. Van de voorzitter
2. Viering van 75 jaar bevrijding
3. Oorlogsdagboek van de kapelaans
4. WO II in Jaarboeken Oud-Castricum
5. Diversen
            Ananassen
            Spaanse Griep
6. Activiteiten taakgroepen:
            Korte berichten
            Bezettingsgeld
7. Van de redactie van het Jaarboek
8. Nieuws uit archieven

NB Raadpleeg geregeld www.oud-castricum.nl en volg ons via Facebook 
1. Van de voorzitter

Het Coronavirus heeft ons allen in een moeilijke en onzekere tijd gestort. Dit gaat soms gepaard met angst voor en verdriet om onze naasten en verdere familie. Het publieke en sociale leven is grotendeels stilgelegd. Afstand houden is de nieuwe norm. Ook wij hebben daarom onze activiteiten voorlopig moeten opschorten. Dat heeft tot gevolg gehad dat we onze open zondagmiddagen hebben moeten stopzetten maar ook al onze activiteiten rond de viering van 75 jaar Bevrijding (zie onderdeel 2). Ook voor onze vrijwilligers en bezoekers betekent dit dat de maandag- en woensdagavonden voorlopig niet doorgaan.
Maar achter de schermen blijven we bezig en we zijn natuurlijk gewoon bereikbaar voor vragen en informatie. Eigenlijk is dat wel de boodschap: gewoon blijven doorgaan en hopen op betere tijden. De mensheid heeft andere erge tijden meegemaakt en is daar ook weer uitgekomen. Zonder hoop en vertrouwen zijn we nergens!
Peter Sibinga
 
2. Viering van 75 jaar bevrijding

Met spijt hebben de gezamenlijke besturen van Oud-Akersloot, Oud-Castricum, Oud-Limmen en Oud-Uitgeest besloten de activiteiten in het kader van deze viering uit te stellen. Besloten is te wachten op de uitkomst van de discussie over een nieuwe datum.  Wat in het vat zit, verzuurt niet.

Fietstocht langs plaatsen van herinnering uit de Tweede Wereldoorlog
De drie historische verenigingen in de gemeente Castricum en Oud-Uitgeest, hebben een fietsroute ontwikkeld, langs plaatsen van herinnering uit de jaren 1940–45, die de twee gemeenten verenigt. Iedere dorp heeft daarnaast een eigen uitbreiding. In de vier kernen zal een onderling afgestemde tentoonstelling te zien zijn, waarbij ook een gemeenschappelijke film vertoond zal worden die speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt.
Als de nieuwe datum bekend is, zullen ook de routekaarten van de fietstochten beschikbaar komen. Tevens is er een app om de routes te volgen (met tekst en audio).
De historische vereniging Oud-Limmen overweegt het bovenstaande te laten samenvallen met de onthulling van een monument ter nagedachtenis van de vliegers van het in september 1944 in Limmen neergestorte vliegtuig.

Intocht Canadese bevrijders
3. Het Oorlogsdagboek van de kapelaans van Castricum

Drie jonge priesters van de Pancratiusparochie hebben van 6 maart 1942 tot en met de capitulatie van Japan in augustus 1945 een dagboek bijgehouden. Je vindt erin wat je van een dagboek over de gebeurtenissen in Castricum verwacht. Grootschalige afbraak van huizen, evacuatie van duizenden inwoners, de doden, verzet en collaboratie, de voedseltochten van hongerige stedelingen, opname van ondervoede kinderen; maar ook het oorlogsnieuws van alle fronten. Het dagboek is getranscribeerd en van toelichting voorzien door Peter Levi, Marja Lute-Stet en Arnold van Gemert. Naast de foto's en documenten uit het origineel is het met meer tijdsbeelden verrijkt. Het boek beslaat ruim 240 pagina’s en burgemeester Mans heeft een mooi voorwoord geschreven. 
Onze donateurs ontvangen een bericht hoe het boek besteld kan worden. Voor hen geldt een bijzondere prijs van € 10,-. Oud-Castricum heeft een beperkt aantal exemplaren voor niet-donateurs aan Boekhandel Laan in de Burg. Mooijstraat geleverd. Daar zal het oorlogsdagboek € 15,- kosten.

Meer informatie over het oorlogsdagboek is te vinden op onze website (klik hier).v.l.n.r. de kapelaans van der Zalm, Holthuizen en Verheul en pastoor Goes 
 
4. Tweede Wereldoorlog en Jaarboek Oud-Castricum

Oud-Castricum heeft altijd veel aandacht aan de oorlogsjaren besteed. In de afgelopen 42 jaarboeken zijn diverse artikelen geplaatst en iedere vijf jaar organiseerde de werkgroep wel een tentoonstelling.
In de volgende artikelen in de jaarboeken stond de tijd van de Tweede Wereldoorlog centraal:
Tantje Sientje (1980), Atlantic Wall (1985), Castricum in oorlogstijd (1985), Fragmenten uit het dagboek van de kapelaans (1985), Dokter Leenaers (1990), Duin en Bosch 1942-1945 (1995), Verzetsstrijders Huibert van Ginhoven, Jan Hoberg en Leo Toepoel (2005), Koerierster Tiny van Vlaanderen-Boot (2007),  De Nachtwacht in het Geversduin (2008), De Duinkant, verdwenen dorpje (2010), De dood van Arie Hageman (2016), Oorlogsherinneringen Nardus Bos (2018), Chaja Kause-van Bergen, jeugdherinneringen (2019), Monument voor de gevallenen (2019) en Geheimagent Co Brandjes (2019).

(NB. de laatste 4 verhalen staan nog niet op de website maar de betreffende jaarboeken zijn te koop.)

Hier een link naar de film "Castricum in de Tweede Wereldoorlog".


De Werkgroep blijft geïnteresseerd in beeldmateriaal, documenten, verhalen en foto’s en niet alleen uit de oorlogsjaren. Het contactadres vindt u in deze nieuwsbrief.
 
5. Diversen
 
Ananassen
Ananassen op Kronenburg is een zeer lezenswaardig artikel geschreven door onze oud-plaatsgenoot Anja Zonneveld. Ze neemt de lezer mee in het leven van de enorm rijke Joan Geelvinck en wat zijn invloed was op de hofstede Kronenburg én de Castricumse burgers. Het speelt rond eind 18e eeuw. Lees hier meer.
 
 
1918 De Spaansche Griep
Bericht uit het Castricums Weekblad van ruim honderd jaar geleden.  Ook de ‘Spaanse griep’ veranderde in een pandemie. Een op de drie mensen werd ziek.

6. Van de taakgroepen
 
Objecten en archieven
In de Duynkant wordt gewerkt aan het goed opslaan van de objecten en archieven. Op de zolder van De Duynkant worden mooie stellingen gebouwd. Oud-Castricum heeft speciale dozen aangeschaft om het materiaal voor de komende dertig jaar keurig te bewaren. Conservatie en administratie daarvan staat natuurlijk ook op de te-doen-lijst.Op de foto een beeld van de nieuwe opbergmogelijkheden.

 
Geschiedenis van Castricum en Bakkum
De films over de geschiedenis zijn al meer dan 800 keer bekeken. Nogmaals de link naar YouTube om te genieten van onze geschiedenis.
 
Archeologie
De Castricumse vrijwilligers zijn bijna dagelijks op zoek naar archeologie. Tot 30 cm diep en met toestemming van de eigenaar is dat geen probleem. Ze vinden aanwijzingen voor gebiedjes die een hoge waarde hebben. Zij melden hun vondsten bij officiële instanties.
Zo vonden zij onlangs deze steentijdslippers op internet.IZI-routes
Op dit moment zijn er twee IZI-wandelroutes en één IZI-fietsroute. Ook vanaf het beeldscherm en via de izi.travel app zijn deze routes te beleven. Volg de route op de kaart en klik op de ‘kijkpunten’.
>> Bruisend Bakkum Zuid 
>> Achtje van Castricum  
>> Schulpvaartroute
En er gaan er meer komen… Veel plezier !!!
 
Het zinken bezettingsgeld.
Niek Beentjes legt de kinderen van de plusklas van de basisschool Helmgras uit waarom in de oorlog de zilveren en bronzen munten vervangen zijn: het filmpje 
 
7. Van de redactie van het Jaarboek

Begin dit jaar is een nieuwe redactie aangetreden. Ze bestaat nu uit: Hans Boot, al vele jaren actief voor Oud-Castricum en met ruime, journalistieke ervaring, Ria Hopman, jarenlang werkzaam bij de woningbouwvereniging en Anneke Zonneveld, een kwart eeuw redactrice bij De Castricummer. Zij delen hun belangstelling voor de lokale geschiedenis. Jan Buijsman assisteert de redactie bij het aangeven van taalkundige verbeteringen en Tom Heijjer bewerkt de foto’s.

Vanaf het moment dat ook Nederland werd geconfronteerd werd met het coronavirus, communiceert de redactie uitsluitend digitaal. Dat betekent dat er een intensief e-mailcontact plaatsvindt en dat blijkt goed te werken. Interessante verhalen en heel veel prachtige foto’s zijn in voorbereiding voor Jaarboek 43 van 2020.
De restauratie van het huisje van Borst op de Alkmaarderstraatweg komt aan de orde; u leest over het ontstaan van de naam Castricum, de geschiedenis van het Juliana en Bernhardbankje en hoe het eraan toeging in het zusterhuis van Duin en Bosch. Daarnaast komt onder andere Sinterklaas in vele gedaanten voorbij en wordt de rugbyclub Cas RC belicht. Ook het trieste verhaal van een Joods gezin met een damesmodezaak in de Dorpsstraat, de geschiedenis van het transportbedrijf Lute, de Castricumse familie Van Velzen worden beschreven en hoe de drinkwaterleiding geïntroduceerd werd in het dorp. Dat ging bepaald niet zonder slag of stoot. 

We verwachten weer een heel mooie uitgave en voor de zekerheid zeggen we er nog maar even bij dat de donateurs het gratis ontvangen.     
8. Nieuws uit de archieven
 
Nu alle archieven gesloten zijn, is het een mooie gelegenheid om de archiefstukken die getranscribeerd zijn en vrij toegankelijk zijn te raadplegen. In het Regionaal Archief Alkmaar is dankzij vrijwilligers veel materiaal beschikbaar rondom het beleg van Alkmaar in 1573. (naar het archief). Zoek b.v. in de verhoren van de Raad van Beroerten, de bijzondere rechtbank die in 1567 door de hertog van Alva werd ingesteld om de verantwoordelijken voor de Beeldenstorm te vervolgen, de z.g. Bloedraad. Lees het verhoor van de pastoor van Castricum, Michiel van Rijnsdijck, over de plundering van de kerk (f. 93v-94r) en dat van pastoor Vranck Willemsz, pastoor van Heemskerk, over het preken van de afvallige pastoor van Castricum Jan Petri in Heemskerk en de steun van jhr. Fritz van Egmondt (94v-96r). Lees het hardop en geniet van het oud-Nederlands.
 

De Hertog van Alva, ofwel Don Fernando Álvarez de Toledo
Een volle nieuwsbrief met zorg en enthousiasme voor u samengesteld door de vrijwilligers van Oud-Castricum. We hopen dat u de inhoud kunt waarderen. Veel leesplezier gewenst.
Denkt u er svp aan bij verhuizing aan de penningmeester uw nieuwe adres mee te delen! Dit kan via: penningmeester@oud-castricum.nl
email
Website
Vragen, opmerkingen of wensen met betrekking tot de nieuwsbrief kunt u doorgeven aan de redactie via nieuwsbrief@oud-castricum.nl.
bezoekadres:
Geversweg 1b, 1901 NW Castricum

www.oud-castricum.nl
Uitschrijven voor deze Nieuwsbrief


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Oud-Castricum · Geversweg 1b · Castricum, NH 1901 NW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp