Copy
Problemen met de weergave van deze nieuwbrief? Klik hier om de SJCourant in je browser te bekijken.
Editoriaal - juni 2019

Het schooljaar 2018 – 2019 loopt alweer op z’n laatste zeer zomerse benen. En voor de vakantie daadwerkelijk begint, is het misschien niet ongepast, even maar, terug te blikken op wat geweest is. Het was een schooljaar waarin het onderwijs vaak onder vuur lag. Allerlei stemmen, al dan niet bevoegd, meenden de vinger op ik weet niet welke wonde(n) te moeten leggen. Zo had men het over ontoereikende of onaangepaste leerplannen, over nieuwe leerplannen, over wijzigingen in het M-decreet, over de negatieve evolutie van het niveau in concentratie-scholen, over de procentuele stijging van het aantal ‘moeilijke’, arrogante leerlingen, over de onaantrekkelijkheid van het lerarenberoep, het dreigende tekort aan leerkrachten, de vaak (te) hoge verwachtingen van ouders wat het eigen kind en de school betreffen, tot zelfs een FAST-inspectieteam dat noodlijdende scholen sneller zou moeten traceren en binnen de kortste keren zou moeten ‘upgraden’, enz...!

Maar waar het zelden over ging, was het instituut dat men school noemt en dat gemaakt wordt door de interactie tussen leerlingen, leerkrachten, secretariaatsmedewerkers, onderhoudspersoneel en directie. En daar op de werkvloer, ver van de opiniemakers en krantenkoppen, luidt de klok. Niets is perfect, maar op onze school werd ook het voorbije schooljaar hard gewerkt, naar best vermogen, met als enige doel het ‘humaniseren’ van jonge mensen door het aanreiken van kennis, het ‘socialiseren’ van tieners door ze te confronteren met hedendaagse maatschappelijke tendensen en vernieuwingen. En of dat alles nu gebeurde intra of extra muros, het moet de leerlingen toelaten te ‘personaliseren’ en uit te groeien tot kritische, weetgierige en eigentijdse burgers, gewapend voor de toekomst!

Tijden veranderen onmiskenbaar en het onderwijs moet erop inspelen zonder de slinger al te veel naar de andere kant te doen overhellen. De beste stuurlui staan nog steeds aan wal en beter is vaak de ergste vijand van goed! En wat nog beter is: de zalige zomervakantie die staat te lonken en die altijd te kort is. Geniet ervan alsof het de laatste keer is! Veel leesplezier.

Namens de redactieraad

Marc De Martelaere

Schoolnieuws

Laatste les Paul De Loore
 

Op woensdag 12 juni gaf Paul De Loore de laatste les van zijn actieve loopbaan op het St.-Janscollege. De directie verraste hem met een bezoekje en overhandigde een kleine attentie. Paul startte zijn carrière op onze school in september 1978. Hij gaf  zijn eerste lessen in de eerste graad. Al snel klom hij op naar de hogere jaren, waar hij Nederlands, Engels en esthetica gaf. Paul De Loore zal bij de honderden leerlingen die hij in de klas had een onuitwisbare indruk nalaten: gepassioneerd en onverwoestbaar lesgever, autoriteit op menig vlak, inspirerende en geanimeerde leraar, gedreven pleitbezorger van literatuur en klassieke muziek, begenadigd reisleider van de Griekenlandreis, getalenteerde zanger en toneelspeler, kritische observator ofte zelfverklaarde ‘luis in de pels' ... het is allemaal nu al 'legendarisch' te noemen. We danken hem voor de grote verdiensten die hij heeft gehad voor de school tijdens zijn 41 jaar durende loopbaan.
Op het personeelsfeest eind september wordt hij officieel uitgezwaaid. Je leest er meer over in de SJCourant van december.

Activiteiten

Sportdag 1ste graad en studie-uitstap Bavay-Lille

Op donderdag 23 mei gingen een aantal klassen van het tweede jaar richting Oudenaarde voor hun jaarlijkse sportdag. Dit keer konden ze zich een hele dag uitleven op een hoogteparcours, death ride, kayak en een heuse uitdaging op het moerasparcours. Al hield niet iedereen het droog...

De volgende dag moest iedereen er weer vroeg uit, want voor dat de klok 7 uur had geslagen was de bus al vertrokken richting Bavay. In Bavay bezochten ze een historische Romeinse site. In de namiddag ging de bus richting Lille waar de leerkrachten Frans een heuse geocache opdracht hadden uitgewerkt!

De volgende dag moest iedereen er weer vroeg uit, want voor dat de klok 7 uur had geslagen was de bus al vertrokken richting Bavay. In Bavay bezochten ze een historische Romeinse site. In de namiddag ging de bus richting Lille waar de leerkrachten Frans een heuse geocache opdracht hadden uitgewerkt!

Skireis Wagrain 3des april 2019

Spannend… een nieuwe bestemming na vele leuke ervaringen in Italië. We zochten naar een nieuw concept en dit viel duidelijk in de smaak!

We trokken dit jaar met de 3des naar Wagrain in Oostenrijk. We werden hartelijk verwelkomd in het Jugendhotel Oberwimm. Een jeugdhotel met een ruime keuze aan faciliteiten die jongeren aanspreken. In de gezellige tienerkamers was er tijd om bij te praten over de dagelijkse activiteiten; voornamelijk het skiën. Want hier draaide het uiteraard om. Een uitzonderlijk ski-avontuur.

Elke leerling kreeg een monitor toegewezen, die hen de bergen op hun aparte manier liet ontdekken. Ze hebben veel bijgeleerd; met gelach, gezwoeg en soms traantjes.

’s Avonds volgde er steeds een activiteit zoals geocaching, quiz, film, casino-avond, zwemmen en disco-avond als afsluiter.

Een onvergetelijke belevenis voor de leerlingen en alweer een leuke reis voor de begeleidende leerkrachten.

Klik hier voor de foto's

Romereis april 2019
 

Zondag 7 april: vertrek

Om 17. 35 u vertrokken we naar de luchthaven, met een mooi boekje dat de leerkrachten ons meegaven. Hierin stond voor onze reis al de informatie, met nodige illustratie.
De vlucht was niet heel lang, toch waren sommigen een beetje bang.
Het vliegtuig landde zelfs wat te vroeg, maar we hadden nog een busrit voor de boeg.
We landden in Rome in de nacht, de buschauffeur was te laat, dus hebben we wat gewacht.
Het vinden van onze bungalow ging niet zo vlot, uiteindelijk kreeg iedereen toch zijn eigen spot.

Luca, Siebe, Sebbe

Maandag 8 april: eerste kennismaking met de stad

De allereerste dag, begon al met een lach.
Het uitgebreid ontbijt vulde onze maag, het was vast beter dan in Praag.
Eerst deden we even yolo, we gingen door de porta del popolo.
Dankzij de uitleg konden we alles goed snappen, vooral over de Spaanse trappen.
De snor van Vittorio Emmanuel is 3 meter lang, daar geloven wij dus niets van.
Voor de quiz waren we allemaal strevers, vaarwel mijnheer Paul Severs.

Wannes, Elena en Cas

Klik hier om het artikel verder te lezen
Klik hier voor de foto's

Leerling Hannah De Clercq maakte ook een video-verslag van deze mooie reis:

Praagreis april 2019

Klik hier voor de foto's

Griekenlandreis 6des april 2019
 

Hellas

Het was de laatste Griekenlandreis onder de brede vleugels van Paul De Loore, maar PDL-reizen sloot ‘het seizoen’ af met glans. Vanaf het moment dat de delegatie van SJC voet zette op Griekse bodem tot de spetterende laatste nacht in Athene beleefden we als het ware een oase in de tijd, een oase van rust, te midden van mooie Griekse tempels, fleurige natuur, blauwe kusten en heerlijke calamares. Onze eerste kennismaking met de Griekse cultuur was meteen memorabel: het theater van Epidauros, waar je letterlijk een speld kon horen vallen van op de bovenste tribune. Een kaart- en pokersessie in een sfeervol cafeetje sloot de dag af. De volgende dag zetten we per schip koers naar het authentieke eiland Hydra, waar de combinatie van slecht weer en het reliëf de straten in beekjes veranderd had. Hoewel het pad ver te zoeken was, bereikten we onder leiding van guerillastrijder Ruben Verniest toch het prachtig uitzicht op de top van de berg. Nadat we dag drie ingewijd hadden met een ochtendloopje langs het strand gevolgd door een frisse duik, verkenden we het charmante stadje Nafplion en bezochten de Palamidivesting. In Mycene kregen we een indrukwekkende uiteenzetting over de Griekse mythologie geserveerd door niemand minder dan de befaamde reisleider Winderickx, en namen een kijkje bij het zogezegde graf van Agamemnon. Na die dorstige dag konden we uitgebreid genieten van frisse cocktails in Sparta (dat helaas niet meer op de setting van ‘300’ lijkt). Er is een tijd voor alles, ook voor zonnebaden, en die kans grepen we met beide handen in het zwoele Monemvasia. Om dat dan weer te compenseren hielden we een loopwedstrijd in het stadium van Olympia — en dat na een bezoek met de leerkrachten aan een plaatselijke club tot in de vroege uurtjes! Een hoogtepunt voor velen was de pelgrimstocht naar Delphi, een bedevaartsoord omgeven door een prachtig landschap. We sloten de reis in stijl af in Athene, waar we de laatste twee dagen alle highlights en schoonheid van de binnenstad ontdekten. Heel de reis was een veelzijdige, toffe ervaring voor ons allemaal en de ideale manier om een punt te zetten achter onze zesjarige schoolcarrière. Αντίο!

Jolein Audenaert (6LWi)

Uitstap Parijs met de 4des

We werden dit jaar overstelpt met beelden uit Parijs. Hallucinante beelden: de brandende Notre Dame, de ‘gilets jaunes’ die er al 31 weken op rij manifesteren, de sporen van vernieling… Maar Paris, ville lumière heeft al veel geschiedenis meegemaakt. En die geschiedenis zijn wij gaan proeven met onze vierdejaars.

Twintig enthousiaste begeleiders hebben zich ontpopt tot professionele “guides touristiques” die hun toeristen door een stevig sportief en cultureel dagprogramma loodsten. Sportief? Jazeker, tussen de bus- en metroritten in, hebben we zomaar eventjes een wandeling van twintig kilometer gemaakt (of voor de jeugdigen onder jullie: zo’n 30.000 stappen). En ja, wij, Sint- Janners hebben toch ook een hoog cultureel gehalte aan de dag gelegd: honderden selfies voor de Tour Eiffel, op de Champs de Mars, in les Invalides, op Pont Alexandre, langs de Champs Elysées, over La Concorde, met een picknick in les Tuileries, doorheen het Louvre, naar Pont Neuf, langs de oevers van de Seine naar La Sainte Chapelle, tot aan de barricades voor de Notre Dame…

Vandaar naar l’Hôtel de ville, Centre Pompidou & les Halles waar onze leerlingen uit hun touristenrol werden gehaald om een Franse taaltaak af te leggen!

Een Fransman of -vrouw interviewen en dit opnemen voor de juf van Frans. (Die leerkrachten toch; zo’n schone dag “verprutsen” door stress in te lassen!)

Ondanks de stress is het een heel geslaagde taaltaak geworden. Wij (de juffen Frans) waren echt fier en hebben genoten van de filmpjes. Ontspannen hebben we de wandeling verder gezet richting Saint-Eustache, Le Palais Royal, Place Vendôme, l’Opéra, Boulevard Haussmann en Galeries Lafayette om te eindigen op Montmartre en daar te genieten van het sublieme zicht boven aan de Sacré Coeur.

Het was een mooie dag! Dankjewel aan onze leerlingen van het vierde jaar; het was fijn om deze uitstap voor jullie te organiseren! Dankjewel aan mijn enthousiaste collega’s om deze dag samen mogelijk te hebben gemaakt! Heel graag tot nog eens.

Evelyne Pannier, leerkracht Frans

SJC for climate!
 

Afgelopen schooljaar was een ‘bewogen’ schooljaar. Onze leerlingen sloten zich massaal aan bij de beweging die door een moedig meisje uit Zweden gestart was. Ze stelde een simpele vraag en legde daarmee een van de meest complexe problemen uit de menselijke geschiedenis op tafel. Waarom studeren wij op school wetenschappen als die wetenschappen staalhard genegeerd wordt door mensen aan het bewind? Waarom behandelt niemand de klimaatverandering als een crisis ondanks de talrijke wetenschappelijke bewijzen?

Politiek en pers stonden meteen klaar om jongeren een stempel te geven. De woorden (van het jaar 2019?) ‘klimaatspijbelaars’ en ‘bosbrossers’ gaven de maat aan waarmee het wijsvingertje richting hemel wees. Burgerlijke ongehoorzaamheid leek een groter probleem dan ons klimaat. Voor een school is dat natuurlijk geen evidente situatie. Enerzijds vormen we leerlingen in de hoop dat ze kritische en geëngageerde burgers worden, maar anderzijds konden we natuurlijk niet luidop toejuichen dat onze leerlingen daarvoor lessen misten. Toch mogen we trots zijn op de manier waarop SJC hiermee is omgegaan.

De leerkrachten richtten een klimaatteam op en besloten de leerlingen eerst en vooral te informeren over de wetenschappelijke feiten die achter de klimaatverandering schuilgaan. Alle leerlingen bekeken het klimaatbetoog van Nic Balthazar en kregen nadien de kans om hun gevoelens en voorstellen neer te schrijven in brieven aan de directie, de burgemeester van hun gemeente, de bevoegde Vlaamse of federale minister of de Europese commissaris voor klimaatactie. Uit die brieven selecteerde het klimaatteam quotes die ze verwerkten in een overtuigende klimaatvideo. Maar liefst 63 leerlingen werkten hieraan mee. Intussen werd de video meer dan 6800 keer bekeken op de Facebookpagina van de school en werd het 57 keer gedeeld! AVS nam de video over op haar website en ook het Gents Milieufront en Teachers For Climate deelden de video met hun publiek.

De directie steunde dit initiatief van bij het begin met woord en daad. Op vraag van het klimaatteam leidden zij het klimaatbetoog in voor de leerlingen. Ze gingen ook in gesprek met de leerlingen die op donderdagen hun stem lieten horen en luisterden naar hun voorstellen om ook als school inspanningen te doen voor het klimaat. Sindsdien wordt er achter de schermen gewerkt om enkele van die voorstellen ook te verwezenlijken. Laten we samen vol spanning uitkijken wat 1 september brengt op dat vlak.

Jeroen Naert, leerkracht en lid van het klimaatteam


Bekijk hieronder het filmpje:

Euroclassica

3GLA, 3GLB en 3LatA namen deel aan de Euroclassica-examens. Euroclassica is de overkoepelende Europese vereniging van meer dan twintig nationale verenigingen voor klassieke talen en culturen, zoals Classica Vlaanderen in België. Klasgroepen overal in Europa kunnen deelnemen aan de examens om hun referentiekader te testen.
De groep behaalde 5 gouden, 5 zilveren en 2 bronzen medailles.

Een Griekse dag is niet zomaar een dag
 

De Griekse dag werd er één om nooit te vergeten! In de voormiddag kregen we nog les, maar vanaf twaalf uur was het tijd om onze soms wat vergeten richting van Grieks-Latijn te vieren met een heerlijke Griekse maaltijd (met dank aan mevr. Van Cauter, m. Semeese en m. Winderickx voor het vele lekkers) en een boeiende uiteenzetting van enkele professoren, elk gespecialiseerd in een deelgebied van de Griekse taal en cultuur. De derde graad ‘Griekjes’ kreeg een boeiende lezing over het Cappadocisch, een Grieks-Turkse mengtaal, gesproken in Centraal-Turkije, dat decennialang een verborgen bestaan leidde. Niemand van ons had ooit gehoord over dit ‘exotische’ dialect! De taalkundige, prof. Mark Janse, vertelde zo enthousiast dat we weldra aan zijn lippen hingen en helemaal meegingen in zijn verhaal over de verwezelijking van zijn romantische ‘jongensdroom’ om het (uitgestorven?) Cappadocisch nieuw leven in te blazen. De twee uur waren zo om, maar iedereen wou nog verder luisteren naar dit super interessante verhaal over dit boeiend dialect en haar verrijzenis uit de vergetelheid! Om de dag af te sluiten kregen we nog een quiz om onze Griekse kennis te testen en om ons, helemaal in de sfeer van de Griekse wedstrijdmentaliteit, te meten met onze mede-Grieken. Ook was het een mooie gelegenheid om alle ‘Griekjes’ over de jaren heen te leren kennen. De Griekse dag was zeker geslaagd! Het begin van een lange traditie? Ik denk voor alle studenten van de Grieks-Latijnse te mogen spreken wanneer ik uitroep: “Dat er nog vele mogen komen!!”

Noor Alabodi, 6GL

Klik hier om het artikel verder te lezen

Job shadowing Spaanse collega's
 

Hoe komt ons college over op buitenlandse gasten? In het kader van het uitwisselingsprogramma Erasmus+ kwamen Spaanse collega’s het reilen en zeilen op onze school gadeslaan – “job shadowing” zoals dat dezer dagen heet. Hieronder beschrijven ze hun indrukken.

Impressions of SJC

Sint-Janscollege is situated in a quiet and pleasant neighborhood not far from the city centre. At first, we were surprised to find out there are two schools with the same name, but later we discovered that the school has two campuses which take in students from different ages. In my opinion, it is an excellent idea not to have younger students together with older students. In our school, students from 11 to 18 years old are all in the same building.
The building is quite old and, in its own way, beautiful. Generally speaking, it is well-preserved, although some parts are in need of reparations (wall painting and so on).
The classrooms are large enough and quite traditional: there are no smart boards, no posters or pictures on the walls and students sit in pairs. In our school, all classrooms have a smart board.
Students are very polite and obedient, and have an awesome level of English. They are capable of studying English literature – watch a Shakespeare play, read texts from the First World War, and so on. Their level of French is also admirable. Most of them are able to communicate in three different languages and they are even learning a fourth one.
Students use textbooks (which they have to buy, whereas in Spain, books are provided for free), or work with excellent materials prepared by the teachers.
As far as teachers are concerned: they are mainly young and enthusiastic. As far as I could see, they are very well-prepared and professional, helpful and friendly.

Internationalisering op SJC: wie doet mee?

Europees burgerschap en sociaal engagement zijn twee eigenschappen die hoog in het vaandel worden gedragen door onze school. Via verschillende projecten (Sava?, eTwinning, Erasmus+, …) probeert de werkgroep Internationalisering personeelsleden en leerlingen sociaal te engageren, internationaal open te stellen en te leren communiceren en leren van elkaar. We denken daarbij niet enkel aan de nabije toekomst maar willen graag een stevige basis uitwerken voor een langdurige werkgroep Internationalisering die verschillende internationale projecten kan coördineren op onze school.

In het kader daarvan zijn Timothy Devriendt (secretariaatsmedewerker), Charlotte Haeck (leerkracht Engels-Frans) en Nele Van Loocke (leerkracht aardrijkskunde) tijdens de paasvakantie op opleiding geweest in Heraklion. Deze één week durende cursus Project management for cross- cultural exchange projects in Europe werd georganiseerd door het IFEL Institut dat gespecialiseerd is in het aanbieden van gestructureerde, strategische, innovatieve en efficiënte ondersteuning omtrent projectmanagement. De school had daarvoor een projectaanvraag ingediend en een beurs gekregen van Epos, het Nationaal Agentschap voor het Erasmus+ programma in Vlaanderen.

Deze cursus heeft ons heel veel inspiratie en ondersteuning gegeven op vlak van interculturele samenwerking en Europees burgerschap. We voelen ons zeer geïnspireerd en klaar om verschillende projectaanvragen in te dienen en uit te werken. We hebben daarnaast ook goede contacten gelegd met collega’s uit Ijsland, Noorwegen, Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Enkele projectideeën zijn al aan het kriebelen en de werkgroep zal hier het komende schooljaar werk van maken. Dit is zeker een stimulans om de verworven contacten te onderhouden en nieuwe Europese projecten te organiseren.

Deze cursus is één onderdeel geweest van het jaarproject van de werkgroep Internationalisering rond dit specifieke KA1-project. Zij hebben daarnaast ook een KA2-project lopen waarvan je in deze SJCourant ook een verslag kan lezen.

Hopend op een fantastisch internationaal schooljaar 2019-2020 en heel veel dank aan alle leerkrachten en leerlingen die op gelijk welk vlak internationaal geïnspireerd waren tijdens het voorbije schooljaar!

Prettige vakantie!

Timo, Nele, Charlotte

Erasmus+ in Leiria, Portugal

Begin mei beleefden we de finale van het internationaliseringsproject Erasmus+, genaamd 'From School Community Service to EVS and European Solidarity Corps', ons Europees uitwisselingsproject waarbij vrijwilligerswerk centraal staat. Na een eerste uitwisseling in Budapest, onze eigen ontvangstweek in april vorig jaar, de training in Gerze (Turkije) en de winterse uitwisseling in Barcelona gingen zeven SJC-ers van zaterdag tot zaterdag naar Portugal. Ze verbleven in gastgezinnen in Maceira, een klein dorp in de buurt van Leiria, een stad tussen Porto en Lissabon. Maren Huberty (4LATB1), Isabella De Wachter (4LATB1), Taylah De Mol (6HUW1), Eva De Pue (6LMT) en D'Lisa Ottevaere (6HUW1) deden verschillende soorten vrijwilligerswerk. Onder andere ontmoetingen met de vrijwillige brandweer (niet onbelangrijk in die streken), een kustopruimactie en een benefietloop stonden op het programma. Zij werden begeleid door Annelies Van Kerrebroeck en Peter Parmentier. Ook zij deden enkele interessante praktijkbezoeken . Samen hadden ze een wonderbaarlijke waak.

Een kort verslagje: Portugal, een onvergetelijke en toch wel overweldigende belevenis. Zonder te weten waaraan we ons moesten verwachten doken we met 5 gekke dames het avontuur in. Gedurende een week maakten we kennis met een geheel nieuwe cultuur. We verbleven in aparte gastgezinnen die ons helemaal onderdompelden in de Portugese tradities. Van de ‘feiria’ (Portugese kermis) tot rijst gekookt in kippenbloed, merkten we al snel de immense verschillen met onze eigen Belgische cultuur. Onder het motto “vrijwilligerswerk doorheen Europa” maakten we kennis met diverse organisaties; die hun dagelijks inzetten voor een betere wereld. Op deze manier konden wij ook ons steentje bijdragen aan hun visie. Zo hebben we de muren van een gemeentepark opnieuw geschilderd, zijn we eens langs geweest bij ‘make a wish’, gratis eten uitgedeeld aan vreemdelingen en organisaties bezocht die voedselverspilling tegengaan. Na een superbe en zeer leerrijke reis liep het avontuur op zijn einde. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat we hier enorm veel aan hebben overgehouden en dit nooit zullen vergeten.

Olympiades

Leerlingen van onze school namen ook dit jaar deel aan een aantal olympiades. Aangezien dit gebeurt op basis van vrijwilligheid en op woensdagnamiddagen, vinden we dat al die dapperen een dikke pluim en een plaatsje in deze courant verdienen. Voor velen bleef het bij de eerste ronde, maar een respectabel aantal haalde ook de tweede ronde. Zo trokken Suzanne Bulckaert, Claudia De Croock en Freya De Muyer uit de zesde Latijnse naar Antwerpen voor de tweede ronde van de Latijn olympiade en geven we een extra pluim aan Jonas Vanderhaeghe uit 4 WET1 die op zijn eentje naar Leuven spoorde voor de tweede ronde van de Junior Olympiade Natuurwetenschappen. Over de wiskunde olympiade leest u hier een uitgebreider verslag van leraar Brecht Dekeyser:

Op 16 januari 2019 vond de eerste ronde van de Vlaamse Wiskunde Olympiade plaats. Dertien leerlingen uit de tweede graad en zestien uit de derde graad offerden hun vrije woensdagnamiddag op, om zich te verdiepen in 30 uitdagende wiskundevragen. En ze waren niet alleen: meer dan 20 000 Vlaamse jongeren namen deel aan de wedstrijd!

Slechts 1000 leerlingen uit elke graad behaalden het vereiste resultaat om aan de tweede ronde deel te nemen. Zeven leerlingen uit onze school behaalden de gewenste score: 4 leerlingen uit de derde graad en 3 uit de tweede graad. Alle deelnemers uit Oost-Vlaanderen werden voor de tweede ronde uitgenodigd in de aula van campus Ledeganck van de Gentse universiteit. Daar behaalde Chaohm De Vleesschauwer uit 4LATB ook de cesuur voor de finale. Een dikke proficiat aan alle deelnemers en in het bijzonder aan onze finalist!

260 Belgische jongeren uit de derde graad namen deel aan deze olympiade door filosofisch essay te schrijven.

Luca Chirivi uit 6LWI  bereikte de topt 10!

Hij schreef een bijzonder sterk essay, vertrekkende van een citaat van Thomas Nagel: 'Misschien heeft U al eens met de gedachte gespeeld dat niets er werkelijk toe doet (nothing really matters), omdat wij binnen tweehonderd jaar allemaal dood zullen zijn.” 

Luca kreeg tijdens een ceremonie aan de Universiteit Gent een certificaat en 2 filosofische boeken. Bijzonder knappe prestatie, Luca!

Graduation speech

Good evening, fellow graduates, family, teachers and staff. Today marks a special day for us, graduates of the Saint-John college, the class of 2019. Today, we graduate, today we get rewarded for all the hard work we’ve put in throughout the past years and today our tomorrow begins.

But let’s start at the beginning, 2013, not only the year the word “selfie” was officially recognized but also the year in which, we, overly confident middle school graduates entered the battlefield that calls itself high school. The anxiety of having to find classrooms all by yourself and the ever so dramatized exams kept us however very humbled, as did the upperclassmen. It was also the year that we were ripped out of our comfort zone and had to leave many friends behind only to make new ones. Those first two years were rough for most of us, trying to find your place in the hierarchy of the playground is quite the challenge....

Klik hier om het artikel verder te lezen
SJC en wetenschap

UGent Sumo-robot competitie
 

Op zaterdag 4 mei was het zover. De Ackerbot, klein maar dapper, zou de SJC-eer verdedigen op de UGent sumo-robotcompetitie. Onze tactiek : wie niet sterk is moet hard kunnen ‘lopen’. De Ackerbot was geprogrammeerd om tegenstanders te ontwijken, en geduldig af te wachten tot deze in de fout gaan door de arena uit te rijden.

Zo gezegd zo gedaan. Een viertal kampen hielden we het vol, en onze meest heroïsche kamp zien jullie in het filmpje hieronder. Het werd een strijd tussen David en Goliath, met een glansrijke overwinning voor de allerkleinste robot van de competitie, de Ackerbot.

Eindresultaat : een eervolle 15de plaats op 42 deelnemers.

Quinten, Boris, Robin en Henry, gefeliciteerd met deze sterke prestatie!


Filmpje Ackerbot:

Sport @ SJC

Atletiek

Het startschot voor het laatste trimester ging gepaard met knappe en exotische sportprestaties.

Als eerste stond het Outdoor Provinciaal Atletiek Kampioenschap op de planning . 

Lennert en Simon uit de 3de graad namen deel aan de 100 m sprint en het verspringen.
Simon, die na een chaotische situatie in de startblokken te snel van start ging, werd helaas uitgesloten voor de 100-meterfinale. Voor Lennert was het een ideale voorbereiding op het ISF in Kroatië. Later meer hierover! 
Daarnaast behaalden de zusjes Axelle (2de graad) en Justine (3de graad) heel mooie prestaties op hun individuele nummers.

Beide plaatsten zich bijgevolg voor het Outdoor Vlaams Atletiek Kampioenschap.
Ook daar leverden ze schitterende prestaties.

Justine liep de snelste tijd, 12.83" op de 100m sprint bij de scholieren meisjes.
Ze liep trouwens 19 honderdste rapper dan haar nummer op het Provinciaal Kampioenschap.
Een tweede gouden medaille bleef niet achterwege want ook bij het verspringen toonde ze haar talent. Ze sprong 5.03m ver! Axelle, de jongere zus nam evenals deel aan het verspringen. 
Zij sprong bij de cadetten meisjes 4.83m ver en behaalde zo de zilveren medaille.
En het springen moet in de familie zitten want even later sprong Axelle naar de 3de plaats in het hoogspringen met een hoogte van 1m50.

Zwemmen en hoogspringen

Het ISF is de internationale federatie van officiële schoolsportorganisaties. ISF organiseert internationale ontmoetingen in verschillende sportdisciplines voor leerlingen van het secundair onderwijs uit de hele wereld.

Twee leerlingen van onze school namen deel aan de selectieproeven van ISF, en met succes!
Cian (3de graad) kon zich via de 100m vlinderslag en vrije slag plaatsen voor het Belgische zwemteam in Rio De Janeiro, Brazilië.
Lennert kon zich op zijn beurt plaatsen voor het hoogspringen en de 1500 m in Split, Kroatië. 

Voor beide werd het een onvergetelijke ervaring waarbij vooral de ontmoetingen met leerlingen van andere landen centraal stonden.

Cian en Lennert schreven beiden een verslag over hun buitenlandse ervaringen:


Cian aan het woord:

ISF world swimming cup -Rio De Janero

Een week lang mochten wij, een groep van 12 geselecteerde zwemmers, ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap zwemmen in Brazilië. Na twee dagen wennen aan de tropische warmte die Rio typeert, werd het startsein van het kampioenschap gegeven met een kleurrijke openingsceremonie. Daar stonden we naast landen als China, Zuid-Korea en de USA, maar ook de buurlanden Frankrijk en Duitsland hadden een delegatie gezonden. De wedstrijden werden gezwommen in het zwembad van de Olympische Spelen. Voor ons draaide het niet zozeer om de prestaties, maar eerder om de ervaring en het in contact komen met leeftijdsgenoten uit andere landen. De week werd afgesloten met een groot eetfestijn waarbij elk land gerechten uit eigen land voorstelde. Deze reis omschreven in één woord? Onvergetelijk!  Ik raad andere leerlingen zeker aan om dit te doen!

Lennert aan het woord:

Nadat ik me op 20 maart kwalificeerde voor het wereldkampioenschap voor scholen begon één van mijn mooiste ervaringen ooit. Op 13 mei vertrokken we eindelijk naar Split (Kroatië). Hierop heb ik bijna 2 maanden moeten wachten. Nadat ik kennis had gemaakt met de andere atleten, wist ik dat het een leuke trip ging worden met veel ambiance en sfeer. De eerste dag gebeurde er niet veel want we moesten lang reizen. We vertrokken om 3 uur en kwamen pas rond 11 uur ‘s avonds in ons hotel aan. Op de tweede dag konden we de piste al eens verkennen met een training en ‘s avonds begon de ISF Athletics officieel met de openingsceremonie. Er waren zo’n 500 atleten uit 29 verschillende landen. Ook nog 3 Vlaamse en 3 Waalse atleten mochten meewandelen tijdens de openingsceremonie. Er waren 2 gegadigden om mee te stappen en uiteindelijk werd ook mij gevraagd om dit te doen. Na een mooie openingsceremonie kon de week beginnen. Er was direct al een klein feestje dus ambiance was verzekerd. Nadat we terugkwamen in het hotel kregen we te eten en gingen we vroeg slapen want we moesten vroeg op voor onze wedstrijd. Dag drie was de eerste van twee wedstrijddagen. Dit was ook de enige dag dat ik in actie zou komen. Hoogspringen is niet echt mijn onderdeel , dus werd ik hier maar voorlaatste. Na acht uur wachten kon ik ook beginnen aan mijn favoriete nummer: de 1500 meter. Ik stond ingeschreven als 5de en uiteindelijk werk ik 4de na Frankrijk, Algerije en Tsjechië. Na de eerste dag stonden we met België op de tweede plaats. Dag vier was voor mij een rustige dag aangezien ik niet in actie moest komen. Jammer genoeg zakten we van de 2de naar de 13de plaats. De laatste 3 dagen konden we socializen met andere landen. Zo was er een friendly relay (een aflossingswedstrijd met van elk land 2 deelnemers), een culturele dag waar we verschillende specialiteiten voorstelden en met feestjes ‘s avonds aan het strand. Na een superweek vertrokken we zondag vanuit Split terug naar Brussel waardoor onze ISF-week ten einde liep. Moe maar voldaan kwam ik 's avonds weer aan in Lochristi. 

Rugby

Naast de ISF-evenementen, kreeg Flor uit de 3de graad ook de mogelijkheid om zijn grote passie, het rugby, in het buitenland te beoefenen.

Hij werd geselecteerd voor het Belgische rugbyteam om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap!

Ook Flor schreef hierover een verslag: 

Op vrijdag 12 april vertrokken we met 26 Belgische spelers naar het Europees kampioenschap rugby 18 in Kaliningrad (Rusland). Er namen 8 landen aan deel en elk land speelde 3 wedstrijden. Onze eerste wedstrijd was tegen een sterk Portugal waar we van verloren, hierdoor was de top 4 uitgesloten. Onze volgende wedstrijd was tegen Nederland, we hadden al twee keer van hen gewonnen in oefenwedstrijden en begonnen dan ook vol vertrouwen en motivatie aan de wedstrijd. Dit loonde, want onze eerste overwinning was binnen! De volgende - en al direct de laatste - match was tegen Duitsland, voor de 5de plaats, we hadden al van hen verloren in een oefenwedstrijd en waren enorm gemotiveerd om deze keer wel te winnen. Dit mondde uit in een spannende wedstrijd die we in de laatste minuut wonnen, dit was dan ook het mooiste moment van het EK. Het was een enorme ervaring om België te vertegenwoordigen op het EK en ik hoop dit in de toekomst nog te mogen doen.

Snowboarden in Rozebroeken

In het kader van hun bachelorproef deden Felix De Bie en Vince Dobbelaere, twee studenten bewegingsrecreatie aan de Arteveldehogeschool, een onderzoek naar de haalbaarheid van bordsporten in de les LO. Onder bordsporten verstaat men snowboarden, skateboarden, longboarden, wakeboarden, hoewel dit laatste niet werd aangeboden in de sessie die wij voorgeschoteld kregen. Daarvoor zou het bestemmingsplan van Rozebroeken te ingrijpend gewijzigd moeten worden.

Alle jongens uit de vijfdes en ook de jongens uit de combinatie 6 LMT+EMT2+EWI+LWI6+HUW1 kregen een initiatie in skateboard/longboard en snowboard. Op 14 mei lag er helaas geen sneeuw in het sportpark Rozebroeken, maar onze gastheren hadden hun eigen helling meegenomen, voorzien van matten waarop men toch het glijgevoel van het snowboarden kon nabootsen. Ook voor evenwichtsoefeningetjes hadden ze materiaal: een plank op een rol lijkt eenvoudiger dan het is.

De meeste leerlingen hadden wel al in meerdere of mindere mate ervaring met skateboarden, maar aan het enthousiasme af te lezen, was het toch een unieke les. Tijdens een veelheid aan spelletjes werd er fel gestreden. Kortom de leerlingen werden op een creatieve manier geïnitieerd in de bordsporten. Maar ook aan de veiligheid had men gedacht: voor iedere leerling was een helm voorzien.

Het was een geslaagde initiatie, hopelijk zijn zij dat ook.

Harald Hacquaert

SJC in beeld

Proclamatie 6des 

Familienieuws
OVERLIJDENS
 

Mevr. Lucrése Pauwels – 2 mei 2019 – grootmoeder van Matisse Keukelier (2MW1) 

Mevr.Simonna Mussche – 7 mei 2019 – grootmoeder van Orlin De Cock (3ECB) 

Mevr. Saâdia Saïdi - 9 mei 2019 – grootmoeder van Lina Saïdi (1MW3) 

Dhr Roger Vanderstraeten – 16 mei 2019 – grootvader van Hannah Vanderstraeten     6 WeWi6 

Mevr. Lutgarde Vandermeeren –18 mei 2019 – grootmoeder van Elise (6GL) en Henri Miche (6MTWE) 

Dhr. Marc Barbieux – 19 mei 2019 – grootvader van Pebbles-Amy Barbieux (1KS2) 

Dhr. Roger Barbier – 22 mei 2019 – grootvader van Thibaut (1MW4) en Lauren 3ECA1) Marichal  

Mej. Yagmur Cetin – 26 mei 2019 – nichtje van Teke Taha (1ST) 

Dhr Pierre Callaert – 28 mei 2019 – vader van Kathleen Callaert (oud- lkr CV) en grootvader van Sarah Temmerman en Jonas Temmerman – oud-leerlingen CV 

Dhr. Roger Verhelst – 2 juni 2019 – grootvader van Fiorel Verhelst (3HUW1) 

Mevr. Jacqueline De Smet – 3 juni 2019 – grootmoeder van Tibe Noppe (2WS2) 

Mevr. Simonne De Baets – 6 juni 2019 – grootmoeder van Idries El Hardouze (2ST2) 

Dhr Godfried De Meulenaere – 19 juni 2019 – vader van Katrien De Meulenaere (secretariaat CV) - grootvader van Femke Verfaillie en Amélie Verfaillie – oud-leerlingen CV 


GEBOORTEN
 

Ryan Vervaet – 6 april 2019 – zoontje van Maaike Balcaen (leerkracht CH) en Dimitri Vervaet   

Cleo De Coninck – 1 juni 2019 – kleindochtertje van Marijke Devos (oud-lkr CV) 

Febe Rooms – 3 juni 2019 – dochtertje van Nele Ackerman (oud-ll CV) en Stijn Rooms 

Kleindochtertje van Johan Ackerman (Algemeen directeur SJC) 


HUWELIJKEN

Dhr. Peter Helskens en Mevr. Mieke ‘T Jampens – 24 mei 2019 – papa van Lucas Helskens (1WS2) 

Hilde De Rieck (leerkracht) - 28 juni 2019

 

De SJCourant-redactie wenst jou en je familie een
Belangrijke data schooljaar 2019 - 2020

Zomervakantie van maandag 1 juli tot en met zondag 1 september 2019
School gesloten van maandag 8 juli tot en met zondag 18 augustus 2019

Bijkomende proeven op maandag 19 en dinsdag 20 augustus 2019

maandag 2 september 2019: eerste schooldag
vrijdag 4 oktober 2019: pedagogische studiedag
maandag 28 oktober t.e.m. vrijdag 1 november 2019: herfstvakantie
maandag 23 december t.e.m. vrijdag 3 januari 2020: Kerstvakantie
maandag 3 februari 2020: facultatieve vrije dag
maandag 24 februari t.e.m. vrijdag 28 februari 2020: krokusvakantie
maandag 6 april t.e.m. vrijdag 17 april 2020: Paasvakantie
vrijdag 1 mei 2020: Feest van de arbeid
donderdag 21 mei 2020: O.L.H.-Hemelvaart
vrijdag 22 mei 2020: vrije dag
maandag 1 juni 2020: Pinkstermaandag
dinsdag 30 juni 2020: laatste schooldag

Redactie
Johan Ackerman, Marc Decaestecker, Ruben De Baerdemaeker, Marc De Martelaere, Hildegard Van Cauter

Vormgeving: Kwinten Eeckhout
Volg SJC op Facebook Volg SJC op Facebook
Website SJC Website SJC
Email Email
© 2017. Sint-Janscollege Sint-Amandsberg
 
De SJCourant is de nieuwsbrief van het Sint-Janscollege humaniora in Sint-Amandsberg en verschijnt driemaal per schooljaar.  Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kan u onderaan deze mail uitschrijven door te klikken op "Unsubscribe from this list".
Problemen met de weergave van deze nieuwbrief? Klik hier om de SJCourant in je browser te bekijken.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sint-Janscollege · Visitatiestraat 5 · Sint-Amandsberg 9040 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp