Copy
Boekpresentatie 14 juni | 15.00 uur

Voor wie is de erfenis?

Over vrijheid, gelijkheid en familiegevoel

 PAUL DE BEER, JELLE VAN DER MEER, JANNEKE PLANTENGA & WIEMER SALVERDA (RED.) 

* * *

Nieuw maatschappelijk debat over de erfenis nodig

De erfenis is een onderbelicht fenomeen en dat is vreemd als je bedenkt hoeveel emoties er bij loskomen en om welke bedragen het gaat. Jaarlijks wordt rond de 15 miljard euro nagelaten. Ongeveer 40 procent van alle particuliere bezit is niet zelf verdiend, maar afkomstig van erfenissen. Dat roept vragen op: leiden erfenissen tot grotere ongelijkheid? Is dat rechtvaardig? Waarom is er zoveel weerzin tegen erfbelasting? Waarom rekenen we ons al bij voorbaat het bezit van onze ouders toe?

Het zijn een paar van de vele vragen die langs komen in het boek Voor wie is de erfenis? Over vrijheid, gelijkheid en familiegevoel, onder redactie van Paul de Beer, Jelle van der Meer, Janneke Plantenga en Wiemer Salverda, dat op 14 juni uitkomt bij Uitgeverij Van Gennep.

In dit boek wordt ‘de erfenis’ op vele manieren onder de loep genomen. Niet alleen juridisch en economisch, maar óók sociologisch, antropologisch, ethisch, historisch en religieus. Belangrijk bij het verdeling van de erfenis zijn het principe van de vrijheid van de erflater (je bepaalt zelf aan wie je nalaat), maar ook dat van gelijkheid (hoe verhouden erfenissen tot het principe van gelijke kansen?) en het familiegevoel (bv. bij de voortzetting van een familiebedrijf). Uiteindelijk kan een rechtvaardige verdeling niet zonder overheidsregulering. De erfbelasting en het erfrecht verdienen een nieuw en serieus maatschappelijk debat.

Klik hier voor de inhoudsopgave. Een pdf met drukproef is verkrijgbaar op aanvraag [onder embargo tot 14-6/15u]. Neem voor meer informatie contact op met Uitgeverij Van Gennep: 020-6060721 of mail ons
 
9789461644930 | PPB | 232PP | €19,99
BOEKPRESENTATIE

Donderdag 14 juni is de publieke presentatie van het boek met een debat. Met bijdragen van Patrick van Schie (Teldersstichting) en Robin Fransman (Argumentenfabriek) en de auteurs.

Locatie:
Schreierstoren, Prins Hendrikkade 94-95 (t.o. CS Amsterdam). Inloop vanaf 15.00 uur, aanvang debat 15.30 uur.
proef aanvragen?
Aan het boek is medewerking verleend door Jens Beckert, Sjaak van der Geest, Jos van Hezewijk, Flip de Kam, Sem de Maagt, Ilse Matser, Ingrid Robeyns, Susan Rutten, Jan Slager, Wendy Schrama, Tim van der Valk & Inge van Vijfeijken.
Forward
Share
Tweet

Contact
Uitgeverij Van Gennep
Nieuwpoortkade 2A
Amsterdam, Noordholland 1055 RX
Netherlands

Add us to your address book


Instellingen voor ontvangst wijzigen:
update your preferences | unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp