Copy
Open webversie in je browser
Leren voor Morgen

Nieuwsbrief april 2018

Het wordt spannend bij de nesten, nomineer je duurzame collega, ga met je klas aan de slag rond circulair ontwerpen en natuurlijk de jaarlijkse duurzaamheidsdag voor het hoger onderwijs. Allemaal in deze nieuwsbrief van Leren voor Morgen.
Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Selectie duurzame activiteiten uit
Zoek in GroenGelinkt

Agenda


12 tot 21 mei
Nationale Vogelweek »
12 mei
Fair Future Meet-up XL: Door Jongeren Voor Jongeren »
15 mei
Tekening voorleesboek opsturen »
18 mei
Kennisdag: Bodemverzilting en circulair watergebruik »
25 mei
Nationale Dag van de Duurzaamheid in het hoger onderwijs »
28 mei t/m 1 juni
GeoWeek, met je klas op expeditie »
14 juni
Informatiebijeenkomst SLIMCirculair" »

Gratis lespakket plasticsoep

Het lespakket bestaat uit een box met toegang tot een digitale lessenserie, plasticsoep uit Hawaï, posters, actiekaarten, een spannende en humoristische animatie over de wereld Onder Zee en een speciale Kidsweek over plasticsoep voor de hele klas. De box is te gebruiken in de groepen 4 t/m 8 en rouleert dan door de school. Per school is 1 pakket verkrijgbaar. Vraag hier aan.

Beleef de lente in de klas

De Beleef de lente webcams draaien op volle toeren. De site heeft ook een speciale onderwijspagina, vol met leerzame filmpjes, leuke weetjes, een quiz en gratis lesmateriaal. Bijvoorbeeld het werkblad vogelzintuigen of hoe houd ik een ei warm. Via het lestips-overzicht zijn alle werkbladen te downloaden.

Hoe voeden we de wereld?

Wil jij met jouw profielwerkstuk oplossingen aandragen voor “Hoe voeden we de groeiende wereldbevolking in de toekomst?”.  Doe onderzoek, breng een advies uit en win een reis naar de Verenigde Staten! Het Borlaug Youth Institute  begeleidt dit scholierenproject  voor bovenbouw van havo en vwo. Instructies en aanmelden.

Duurzame Docent 2018

Jaarlijks schrijft de Coöperatie de wedstrijd ‘de duurzame docent’ uit. Docenten nomineren een collega die een bijzondere rol vervult in het inspireren tot duurzaamheid op school. In april is de inschrijving voor 2018 gestart. Meer informatie over de wedstrijd vind je op Duurzame Docent.

MBO voor Morgen

De leerling centraal in het mbo, het Groene Kompas, voedseltransitie in het mbo, duurzaam mbogids en . . .  
De presentaties en video's van de werkconferentie van 15 maart staan online op de site MBO voor Morgen.

Vanuit de leden van de coöperatie Leren voor Morgen:

  • Gezocht: pabo’s die aan de slag willen met gezond en duurzaam voedsel in het onderwijs.
  • Steunpunt Smaaklessen is op zoek naar de ervaringen van leerkrachten in het gebruik van Smaakmissies. Een verzoek om de enquête in te vullen.
  • De website van GroenPact is gelanceerd. Op de website lees je meer over de samenwerking tussen groen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Nieuws, voorbeelden uit de praktijk en concrete acties en projecten die in gang zijn gezet. Ruim 40 partijen uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid werken samen binnen GroenPact.
  • Blog vanToekomstBehendig: 'Culturele diversiteit, bekrachtigen van leerlingen en een duurzaam gebouw: het hernieuwde Comenius Lyceum. Een inspirerend verhaal over het zelfontwikkelde Econasium.'
  • Conferentie "Met nieuw vakmanschap energieneutraal bouwen". Vanaf 2020 zijn we verplicht te werken volgens de nieuwe Europese richtlijnen van energieneutraal bouwen en installeren. Zijn we hier in Nederland wel klaar voor? Wat betekent het voor bedrijven en onderwijsinstellingen?

Nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair

In de nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair strijden multidisciplinaire studententeams vanuit het MBO om het meest CO2-vriendelijke,spraakmakende, vernieuwende, duurzaam en circulair ontwerp. Je werkt samen in een kernteam van 4 tot 6 studenten, ondersteund door een heel team van studenten en professionals. Landelijke Informatiebijeenkomst op 14 juni. Overzicht van de Planning en wedstrijddetails.

Docenten(na)scholingen:  duurzaam onderwijs in je lespraktijk

Masterclass van Duurzame PABO in cursusjaar 2018/2019 De masterclass is ontwikkeld voor pabo-docenten, leerkrachten en natuur- en milieueducatieprofessionals. Na de masterclasss weet je wat duurzaam onderwijs is, heb je voldoende kennis en verdiepingsmateriaal en kun je in de eigen beroepspraktijk (beter) aan de slag.

Nascholing Duurzame ontwikkeling in de exacte vakken. Op 22 juni wordt gestart met de didactische uitgangspunten van 'Leren voor duurzame ontwikkeling' en de toepassing ervan in de bètavakken en de circulaire economie. Na de zomer volgen twee keuzedagen om je eigen onderwijs te (her)ontwerpen.

Nationale dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs

Op 25 mei 2018 wordt de Nationale dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs gehouden. De dag richt zich op de versterking van duurzaamheid in de ho-sector en het uitwisselen van nieuwe ontwikkelingen, ervaringen en good practices.
Circulair is het hoofdthema van NDDHO18. Waarom? Het huidige lineaire productiesysteem zal  moeten veranderen in een herstellend en vernieuwend systeem, waarin producten en materialen waardevol blijven voor hergebruik. Ook is er op deze dag de uitreiking van de Sustainabul, de prijs voor de duurzaamste HO-instelling. Programma en aanmelden.

Jongeren leren van de natuur in ‘De Wilde Stad’

Aan de slag met het lesmateriaal voor bovenbouw Voortgezet Onderwijs en ontdek wat dieren en planten in de stad ons kunnen leren over wonen, voeding, transport en afval. IVN Natuureducatie en BiomimicryNL ontwikkelden samen 4 praktische opdrachten rond deze thema's. Jongeren gaan zelf op avontuur in hun eigen stad of dorp: onderzoekend leren bij uitstek. Iedere opdracht start met een filmclip uit ‘De Wilde Stad’. Zie ook de docentenhandleiding.

Inspirerende basisscholen

ToekomstBehendig zocht uit hoe de basisscholen in de gemeenten Houten, Nieuwegein, IJsselstein en Lopik het begrip duurzaamheid invullen. Lees het verhaal hoe deze basisscholen door middel van groene daken, moestuinen, natuurexcursies en cultuureducatie een helder groene toekomst tegemoet gaan.

Buitenlesdag groot succes

Op 10 april was het Nationale Buitenlesdag, een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Op meer dan 2400 scholen kregen leerlingen buiten les. Uit onderzoek van DUO blijkt dat een buitenles de beweging stimuleert, en dat daglicht en frisse buitenlucht er voor zorgt dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas. Zie ook de buitenlesideeën.

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan de redactie.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Copyright © Leren voor Morgen. 2018 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp