Copy
Open de webversie van deze nieuwsbrief in je browser
Nieuwsbrief Februari

Leren voor Morgen


Wekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd, aangevuld met extra inspiratie en oproepen.

Volg ons op TwitterLinkedIn en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Circular Skills. 

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn

Agenda


4 maart
Webinar Circular Skills in het bouwkunde-onderwijs » MBO
Hoe kan circulair bouwen laten landen in het bouw(kunde)onderwijs?

 11 maart 
Inspiratiedag Eco-Schools »
Doe inspiratie op over hoe je ook nú duurzaamheid in je school bevorderd

 15 maart 
Cursus: Waarden en ethische dilemma’s in relatie tot technologie en duurzame ontwikkeling » VO
Hoe kun je ethiek onderdeel maken van je lessen? Je leert het in deze cursus.
15 april 
kennisdeling keuzedeel duurzaamheid » MBO
Uitwisselen van ervaringen, ideeën en methoden bij het lesgeven in het keuzedeel duurzaamheid.

15 april
Jubileumcongres Duurzame PABO » PO
Congres; Leren voor een duurzame toekomst
 

Uitgelicht

Inclusief Onderwijs

Bij duurzaam onderwijs wordt vaak enkel aan het milieu-aspect gedacht; sociale duurzaamheid wordt vaker vergeten. Leren voor Morgen beschouwt duurzaamheid vanuit de breedheid van de SDG’s. Al de SDG’s staan met elkaar in verbinding; de milieu- en sociale-doelen dragen samen bij aan een duurzamere wereld. Om sociale duurzaamheid beter op de kaart te zetten, deed Nine onderzoek naar inclusief onderwijs. Wat is inclusief onderwijs (po, vo, mbo, ho), wat is het belang hiervan, welke obstakels zijn er en welke inspirerende voorbeelden zijn er? In deze blog lees je de resultaten.

Interview Duurzame Docent MBO

Dat duurzame docent worden een grote eer is, betwijfelt niemand. Welke kansen het met zich meebrengt, daar is nog wel informatie over te winnen.
In deze reeks over de Duurzame docenten van 2020, worden genomineerde docenten bevraagd over hun successen, valkuilen, en nog belangrijker, wat het duurzame docentschap ze heeft gebracht. We gaan van start met Marjan Nijenbanning; Docent op het Terra in Groningen en winnaar duurzame docent MBO. Lees het interview met Marjan hier.

Circuleren.nu

Daar zijn we aan toe, geslaagde, inspirerende en bovenal haalbare voorbeelden van duurzaam onderwijs binnen het vmbo en praktijkonderwijs. Liedewij de Graaf, oprichter circuleren.nu, ondervond eerstehands hoe groot de behoefte onder vmbo-docenten is voor een platform waar zij hun verhalen kunnen delen. Nu heeft ze het stokje opgepakt en is ze aan de slag gegaan met als uitkomst: Circuleren.nu. Wij spraken haar over dit platform. Lees hier verder.

Inspiratie

Inschrijvingen Duurzame Docentverkiezing 2021 geopend! 
Wie is DIE ENE duurzame topdocent van jouw school? ‘Een duurzame docent inspireert, vernieuwt, werkt samen met partijen buiten school en brengt verschillende aspecten van duurzame ontwikkeling bij elkaar,’ aldus de jurycriteria.

Vernieuwende, inspirerende docenten zijn hard nodig om jonge generaties voor te bereiden op de uitdagingen van de komende decennia. Veel docenten zijn al druk bezig dit vraagstuk op hun eigen manier in te vullen. Alleen zien of horen we nauwelijks over hen! De Verkiezing Duurzame Docent geeft een podium aan deze duurzame onderwijshelden. 

Ben of ken jij een Duurzame Docent die  een podium verdient? Stop de twijfel en meld deze docent aan via https://duurzamedocent.nl/ 

Klimaatgesprek in jouw organisatie aangaan
Hoe krijg een hele organisatie in beweging als het gaat om klimaatvriendelijke keuzes? Collega's hebben meer tijd nodig of schieten in de weerstand, wat het veranderproces vertraagt. Jeanine Pothuizen gaf inzicht in de psychologie die komt kijken bij zo'n verander proces. Kijk haar presentatie hier terug! 
Webinars Duurzaam Denken en Doen (MBO)
De workshops die gegeven werden in december zijn terug te zien op ons YouTube kanaal. Leer meer over:
 • Green Office: Hoe wordt je school een leerwerkbedrijf voor duurzaamheid?
 • Praat over het klimaat: het gesprek aangaan over duurzaamheid in de school
 • Naar een integrale procesaanpak van SDG’s in het mbo-onderwijs
 • Scholing van docenten met betrekking tot duurzaamheid: een nieuwe uitdaging
 • Hoe maak je ruimte voor inclusiviteit op je school en hoe breng je dit over aan je studenten?
 • Een challenge als instrument om studenten actief met duurzaamheid bezig te houden
 • Samen met de drie O’s (Onderwijs, Overheid en Ondernemers) werken en leren aan de SDG's
 • Positionering van je je school in relatie tot duurzaamheid
 • Slotevent met uitreiking SustainaBul MBO 2020 en debat

Leerlingen leren moestuinieren? (PO)
Het moestuinseizoen begint weer! Moestuinieren met Kinderen biedt iedereen die een moestuin wil starten of in een bestaande moestuin met kinderen wil leren en ontdekken een online jaarcursus met moestuintips, leerzame kinderactiviteiten (4-12), natuurweetjes en recepten Je stapt in bij de informatie die relevant is voor de tijd van het jaar. Wekelijks ontvang je een mail met linkjes naar actuele lessen en extra informatie. Vragen kun je stellen in de besloten Facebookgroep. Lees meer over de cursus hier.

Speciaal voor leden van Leren voor Morgen biedt Moestuinieren met Kinderen tot 1 maart 10% korting. De code die je hiervoor invoert is: lerenindemoestuin.

Recensie over educatief materiaal
Chris Maas Geesteranus deelt in deze nieuwsbrief (Lid via de VVM, sectie NME) recensies over onderwijsboeken mbt duurzame ontwikkeling. Heb je vragen of suggesties voor boeken: laat het weten via bronmaas@gmail.com 

Bespreking van het boek: Huckle, John and Stephen Sterling (eds.), 1996. Education for sustainability. 
Earthscan Publications, Ltd., London.

    

"Een bijzonder boek – zeker in 1996 – dit pleidooi voor een nieuwe visie op leren: ‘Education
for change’ noemt Sterling het zelf in één van zijn artikelen. Wat ‘we’ toen vooral deden, is
‘Education for confirmation’ vond hij: bevestiging van het bestaande." Lees hier de uitgebreide recensie.

Verduurzaam je schoolgebouw in 7 stappen
Ben jij nog op zoek naar manieren om je schoolgebouw te verduurzamen? School Facilities, heeft een serie van 7 webinars ontwikkeld om je schoolgebouw te verduurzamen. Aan de orde komen zaken als: wat is de opgave, hoe kan je het aanpakken en wat is nodig om de uitvoering aan de praat te krijgen? De webinars zijn bedoeld voor zowel scholen als gemeenten.

Laat klimaatlessen verzorgen door de Jonge Klimaatbeweging (MBO)
De JKB verzorgt begin maart en tussen april en juni weer online klimaatlessen voor MBO studenten. Jongeren krijgen via deze lessen de kans om hun eigen mening te vormen en met elkaar het gesprek aan te gaan over het klimaat. De JKB voert klimaatgesprekken, legt duurzame dilemma’s voor en speelt een interactief spel. Wil je je klas of studenten aanmelden of nieuwsberichten ontvangen vul dan het online aanmeldformulier in, of mail voor meer informatie met jkbontour@jongeklimaatbeweging.nl

In de klas

 Groen Kennisnet heeft duurzaam leermateriaal voor jou!
Groen Kennisnet faciliteert docenten en studenten bij het ontsluiten, zoeken en vinden van kennisbronnen en leermateriaal in het groene domein. Op onze docentenpagina vind je een overzicht van vrij toegankelijk digitaal lesmateriaal zoals wiki's, dossiers en lesbrieven.

Heb je zelf tips voor leermateriaal om te delen op Groen Kennisnet? Neem contact op via e-mail

De ArcGIS-GLOBE module voor digitaal onderwijs (VO) 
Leerlingen op een speelse manier data laten analyseren en visualiseren? Scholieren in meer dan 120 landen hebben met het GLOBE programma de afgelopen 25 jaar bijna 200 miljoen individuele meetpunten wereldwijd verzameld! Ook Nederlandse jongeren hebben meegeholpen om de kennis van onze leefomgeving te vergroten. De module gebruiken? De ArcGIS-GLOBE module is kosteloos beschikbaar voor alle middelbare scholen. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van GLOBE. Klik hier voor de module.

(Online) Duurzaam Ondernemen met Day for Change (PO, VO en MBO)
Hoe leuk is het als leerlingen ondanks de huidige maatregelen tóch kunnen samenwerken, creatief en ondernemend bezig zijn, geld verdienen en daarmee de wereld een stukje mooier maken? Dat kan via de (online) Day for Change Actie voor PO, VO en MBO. Gastlessen (online of fysiek), digitale werkboeken en veel tips om corona-proof duurzaam te ondernemen. Al veel scholen gingen je succesvol voor, ook nu! Interesse of vragen? Neem vrijblijvend contact op of meld je hier aan.

WWF (PO)
Met 5 makkelijke documenten kunnen basisscholen eenvoudig hun actie voor de natuur opstellen. Er zijn 5 how-to's gratis beschikbaar, over insectvriendelijke schooltuinen, symbolisch een wild dier adopteren, duurzaam debatteren, zwerfafval en knutselen. Zie:  https://www.wwf.nl/jeugd/educatie/scholen-in-actie 
Plasticsoep materiaal (PO & VO)
Voor zowel het voortgezet onderwijs als het basisonderwijs heeft Plastic Soup Foundation gratis lesmateriaal over de plasticsoup beschikbaar. Het materiaal bestaat uit interactieve lessen waarbij de leerlingen het probleem ontdekken en samen nadenken over oplossingen. Een deel van de lessen is ook geschikt voor thuisonderwijs en je kan als activatie gebruik maken van deze bingokaart. Voor meer informatie klik op deze link.

Evenementen


Webinars duurzaam bouwkunde-onderwijs & kennisdeling keuzedeel duurzaamheid
4 maart & 15 april 15.00 -17.00 uur
 • Gedurende een jaar is onderzocht hoe circulair bouwen kan landen in het bouw(kunde)onderwijs. Rob de Vrind (DMBO/KWI College) presenteert hiervan de resultaten, die hij graag met de deelnemers bespreekt. Daarnaast presenteert het alfacollege een voorbeeld.
 • Uitwisselen van ervaringen, ideeën en methoden bij het lesgeven in het keuzedeel duurzaamheid. Deelnemers worden uitgenodigd om hun inzichten en voorbeelden te delen, gewoon meeluisteren kan ook.
Opgeven bij r.devrind@kw1c.nl
Regiogidsmeeting
25 maart 14.00 - 15.30 uur.
 Tijdens de regiogidsmeeting delen de regiogidsen waar ze mee bezig zijn, waar ze tegenaan lopen en geven ze elkaar suggesties. Regiogids worden?

Laat het weten aan roos@lerenvoormorgen.org
Jubileumcongres Duurzame PABO
15 april 13.00 - 17:30 uur

Save the date voor het online jubilieumcongres: Leren voor een duurzame toekomst. Het zal een middag worden vol sprekers, waaronder Paul Vare (University of Gloucestershire)  over leerkrachtcompetenties; Stella van der Wal (Marnix Academie) over sociaal ondernemerschap; Camilla Dreef (ecoloog en vogelaar) en nog veel meer andere activiteiten. We hadden graag live het glas willen heffen met elkaar, maar digitaal het glas heffen kan tegenwoordig ook! 

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2021 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp