Copy
Open webversie in je browser
Leren voor Morgen

Nieuwsbrief maart 2019

Wekelijks publiceren wij op onze website Leren voor Morgen blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd. 

In de agenda voor deze maand zie je veel lezingen en congressen, genoeg kansen om nieuwe dingen te leren! 
 
Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan 

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 

Agenda


10 maart 
Klimaatmars » 
13 maart
Vmbo-conferentie 2019 »
14 maart
SDG event »
18-22 maart
Week van de Lentekriebels »
18 maart
Symposium Duurzaamheid in het MBO Zorgonderwijs »
21 maart
Masterclass participatie: aan de slag met leerlingen en ouders »
23 maart
Training Jongerendiversiteit in natuureducatie » 
24 maart 
Landelijke Opschoondag »
24 maart
Symposium: Think different and just do it! »
28 maart
VO-congres: creatief met curriculum »  
2 april
Nationale Buitenlesdag »  

Algemeen

Duurzaam onderwijs volgens Arjen Wals 


Het huidige onderwijs richt zich nog te weinig op duurzaamheidsvraagstukken en daarnaast is de manier van leren verouderd. Arjen Wals heeft een visie hoe het er uit zou moeten zien.

Scholieren komen op voor het klimaat en hun toekomst 


Het begon vlak na de zomer, toen de Zweedse Greta Thunberg weigerde naar school te gaan. In plaats daarvan ging ze op de grond zitten, voor het parlementsgebouw. Zo toonde ze haar ongenoegen met de inzet van politici voor het klimaat. Er gebeurde te weinig. En er gebeurt nog steeds te weinig, vinden duizenden scholieren wereldwijd.
Gastlessen door JMA
De educatie afdeling van JMA bestaat uit een groep  enthousiaste vrijwilligers die zich via onderwijs inzetten voor een duurzame wereld. Ze zien klimaatverandering niet alleen als een ecologisch, maar ook als een sociaal en politiek probleem. In hun lessen dagen ze leerlingen uit om systeem-kritisch en oplossingsgericht te denken. Ze bieden lessen met onderwerpen als klimaatmigratie, plastic soup, de nieuwe economie en milieuactivisme. De lessen zijn geschikt voor leerlingen/studenten van alle niveaus. Voor vragen en aanmelden, neem contact op met: educatie@jma.org

Per onderwijslaag

Subsidie Jong Leren Eten

Wil jij samen met de kinderen van jouw kinderopvang of buitenschoolse opvang aan de slag met het onderwerp gezonde en duurzame voeding? Vanaf nu is de subsidieregeling geopend die je kunt gebruiken voor voeding-gerelateerde activiteiten met de kinderen.

Vogels kijken in de klas PO


Met de lente verandert er veel in de natuur. Deze ontwikkeling is perfect geschikt voor onderzoek in de klas. Op de pagina van 'Beleef de Lente’ kan je meekijken in vogelnesten. 

Ontdek de natuur met NatuurWijs PO VO 

Wil je jouw leerlingen vaker mee naar buiten nemen? Wil je hen meer leren over de natuur, maar weet je niet zo goed hoe? Neem dan eens een kijkje op de website van NatuurWijs. Daar vind je activiteiten, opdrachten en trainingen die lesgeven in de natuur makkelijker en toegankelijker maken.

Ondersteuning Gezonde School PO VO MBO

In maart start een nieuwe ronde van het Ondersteuningsaanbod Gezonde School. Hiermee krijgen scholen extra ondersteuning om te werken aan het Gezonde School programma.

Conferentie Met Alle Respect!   VO


‘Met Alle Respect!’ is een conferentie over sociale veiligheid op school. Hoe ga je als leerkracht om met pesten? Hoe breng je kinderen mediawijsheid bij? Deze en andere onderwerpen komen aan bod tijdens de conferentie.

Voedselverspilling Challenge     MBO

In september vindt er een Challenge rondom voedselverspilling voor MBO’ers plaats. Dit doorbraak project wordt georganiseerd door Nancy Boterblom, samen met Katapult, Stoas Aeres Hogeschool en de AOC Raad. Voedselverspilling is een dringend probleem dat creatieve en ruimdenkende oplossingen en vernieuwende onderwijsmethoden vraagt.

NDDHO    HBO WO

Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs op 24 mei. Dit jaar is het thema ‘Voed de toekomst’. Hoe breng je duurzame verandering te weeg? Deze vraag wordt rondom vier thema’s behandeld; energie, digitalisering, voeding en circulaire economie. Naast diverse workshops en sprekers zal ook de uitreiking van de SustainaBul plaatsvinden. Iedereen is welkom.

Aankondiging evenementen:

  • GeoWeek PO

    Van 3 tot en met 7 juni leren leerlingen uit groep 7 en 8 en de onderbouw van de middelbare school wat je met aardrijkskunde kan doen. Een toekomst in de geografie biedt veel mogelijkheden. Je kan bijdragen aan onderzoek naar water, de bodem en ruimtelijke informatie.
  • NWT conferentie: Geef het door! PO

    Op 15 november vindt de twaalfde Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie plaats. De conferentie staat in het teken van het klimaat en duurzaamheid. De dag wordt vormgegeven aan de hand van het thema van dit jaar; ‘Geef het door!’.

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Copyright © Leren voor Morgen. 2019 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp