Copy
Open de webversie van deze nieuwsbrief in je browser
Nieuwsbrief April

Leren voor Morgen


Wekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd en aangevuld met extra inspiratie en oproepen.

Volg ons op TwitterLinkedIn en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Circular Skills. 

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn

Agenda


22 april 
Finale MBO-Challenge voedselverspilling 2020-2021 » MBO
Volg de finale van de MBO-Challenge voedselverspilling live op je computer.

30 april
Eindevent van de SMARTCirculair EnergieOntwerpchallenge
Laat je inspireren door de presentaties van de meest uitdagende energiewedstrijd voor alle leerlijnen.

12 mei
Bouwstenen voor sociaal; Actualiteitencolleges stap 2
Leer meer over het verduurzamen van je schoolgebouw in zeven stappen. Stap 2: inventariseer en analyseer ontwikkelingen. 
 
 
25 mei- 28 mei 
Webinars: Groene Peper 
» HBO, MBO, WO
Webinars met de verkiezing van de duurzaamste lector, de beste duurzame scriptie en de duurzaamste WO/HBO instelling van het jaar..
27 mei
Finale Energy Challenges » PO, VO
Kijk mee naar de finale van Energy Challenges.

2 juni
Bouwstenen voor sociaal; Actualiteitencollege stap 3 
Leer meer over het verduurzamen van je schoolgebouw in zeven stappen. Stap 3: maak aanpak op hoofdlijnen.
 
 

Uitgelicht

Duurzaam Onderwijs Manifest

Vanuit SDG Nederland en de Alliantie coördinatoren van de 17 SDG’s is een oproep gedaan om meer aandacht aan duurzaamheid te geven bij de formatie. Kijk op duurzaamregeerakkoord om deze na te lezen en te ondertekenen. Om specifiek aandacht te geven aan het onderwijs hebben een aantal leden van LvM met hulp van Time is Now een eigen manifest geschreven met een aantal praktische suggesties voor de politiek. Volgende week verschijnt dit manifest op onze site, met een oproep om deze te ondertekenen. Vervolgens zal het manifest worden aangeboden aan een aantal Tweede Kamerleden. Hierbij alvast een preview van het manifest.

Routekaart Circulair en Duurzaam Onderwijs

Verder gaan dan alleen duurzame projecten binnen je school? Zeven leden van LvM ontwerpen in samenwerking met pilotscholen een Routekaart naar circulair en duurzaam onderwijs. Vanaf het schooljaar 2021-2022 kunnen scholen de Routekaart gaan gebruiken. Lees hier hoe je de routekaart kan ontvangen. 

Interview Duurzame Docent VO

In de aanloop naar Duurzame Docent 2021, worden genomineerde docenten bevraagd over hun successen, valkuilen, en nog belangrijker, wat het duurzame docentschap ze heeft gebracht. Onze tweede docent is Joanne Malotaux: docent biologie op Pantarijn, winnaar Duurzame Docent in het voortgezet onderwijs:
"Het is inderdaad mooi om te merken dat het nu vrij publiekelijk bekend is dat ik Duurzame Docent ben geworden, met berichten in nationale en lokale kranten. Je wordt op een bepaalde manier serieuzer genomen." Lees verder over hoe Joanne het duurzame docentschap heeft ervaren.

Inspiratie

Inschrijving SustainaBul MBO 2021 geopend – doe mee met je school
De inschrijving voor de SustainBul MBO 2021 is van start!  Afgelopen jaar deden 19 scholen mee aan deze ranking op duurzaamheid. Help jij ons dit jaar dat aantal te overtreffen? We horen graag hoe jouw school vorm geeft aan duurzaamheid in het onderwijs, op de thema's: praktijk, professionalisering en bedrijfsvoering.  Welke scholen zullen bovenaan de lijst van meest duurzaamste eindigen? Er zullen dit jaar meerdere prijscategorieën zijn om je als school beter te kunnen profileren. Klik op deze website voor meer info of stuur een email naar: info@hildaweges.nl

Interview vakblad Profiel
Elke maand interviewt Roos Wemmenhove een deelnemer aan de SustainaBul MBO voor het vakblad Profiel. Zie hier het eerste interview met Dominique Derks, tractor Duurzaam Denken en Doen bij Friesland College.

Sustainability University zoekt professionals circulaire interventies
Bedrijven die sneller en effectiever de transitie naar een circulaire economie willen maken hebben baat bij praktisch toepasbare kennis over succesvolle interventies. Een nieuw onderzoek gestart door Sustainability University en Nyenrode Universiteit analyseert 50 actuele cases van Nederlandse bedrijven. De resultaten van het onderzoek, ondersteund door de Goldschmeding Foundation, worden breed gedeeld binnen trainingen en opleidingen voor duurzaamheid en circulaire economie.

 
De Sustainability University nodigt professionals met ervaring en kennis op het gebied van circulaire interventies van harte uit om deel te nemen aan het onderzoek. Klik hier voor meer informatie over dit project.

Recensie over educatief materiaal
Chris Maas Geesteranus deelt in deze nieuwsbrief (Lid via de VVM, sectie NME) recensies over onderwijsboeken m.b.t. duurzame ontwikkeling. Heb je vragen of suggesties voor boeken: laat het weten via bronmaas@gmail.com 

Bespreking van Bachelorscriptie: Integrating Education for Sustainbility into primary school systems: a Whole-School Approach door Marenthe Middelhoff
    
"In deze nieuwsbrief wil ik weer eens iets anders bespreken dan een lijvig document. Marenthe heeft – net voordat ze bij Leren voor Morgen kwam – een Bachelorscriptie voor haar studie in Utrecht geschreven Daar is een blog over gepubliceerd op  de LvM website." Lees hier de volledige recensie van Chris.

Registratie Groene Peper is open!
Groene Peper: hét duurzaamheidsevent voor het onderwijs van de toekomst. Voor iedereen binnen het vervolgonderwijs die geïnteresseerd is in duurzaamheid, o.a met een grote rol voor digitalisering. Vier dagen vol met online sessies waarin je kennis en inspiratie opdoet, samenwerkt en mensen leert kennen die net zoals jij bezig zijn met duurzaamheid.
Programma:

  • Inspirerende en praktische sessies binnen de volgende drie thema’s: Voedsel vanuit een andere blik, Digitale energietransitie & klimaat, De eco economie: van circulair tot skills.
  • Keynotespreker Hajar Yagkoubi, klimaat & jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties
  • De Awardshow: ontdek wie de duurzaamste lector van het jaar wordt, wie de Rachel Carson Afstudeerprijs wint en welke onderwijsinstelling de Sustainabul uitgereikt krijgt.
  • Interessante best practises vanuit het mbo, hbo en wo ter inspiratie voor je curriculum
  • En nog meer!

Klik hier om je aan te melden. 

Vernieuwing Eco-Schools
Vanaf het nieuwe schooljaar (2021-2022) is Eco-Schools vernieuwd. Tijden veranderen en zo ook de aandacht voor natuur, milieu en duurzaamheid. Op basis van de veranderde vraag van scholen is het huidige programma verbeterd, opdat het blijft inspelen op de wensen en behoeften. Het vernieuwde programma bevat een toolkit, filosofie en zet sterker in op het community-aspect van deze wereldwijde beweging. Kijk op de website voor de vernieuwde informatie.

Duurzame PABO wint International Green Gown Awards
'A Rounder Sense of Purpose', een internationaal project over leerkrachtcompetenties waarin Duurzame PABO participeert en dat centraal stond tijdens het jublieumcongres op 15 april, heeft in Groot Brittanië de prestigieuze International Green Gown Awards gewonnen voor duurzame initiatieven in het voortgezet en hoger onderwijs.Duurzame PABO is hier natuurlijk erg trots op en gaat door met het doordenken van die competenties. Meer weten? Neem dan een kijkje op hun website.

In de klas

Beleef de lente (PO, VO)
De vogels zijn begonnen met broeden en dat betekent één grote mix van emoties, althans voor de kijkers. Van de pure blijdschap als de vogels weer voor de camera gaan nestelen, tot de weemoed als ze vertrekken. En natuurlijk alles wat daartussenin gebeurt. Laat je klas tot eind juli met webcams live meekijken naar jonge vogels in hun nest. Een initiatief van Vogelbescherming Nederland. 

Aan de slag met de SDG’s (PO, VO, MBO)
Hoe laat je leerlingen praktisch aan de slag gaan met duurzaamheid en de Sustainable Development Goals? Hoe vertaal je duurzaam ondernemen en wereldburgerschap naar de praktijk? Day for Change helpt je graag. Doe mee aan de Day for Change Actie voor PO, VO (nieuw: tto/ Engelstalig lesmateriaal) en MBO. Ook komen ze graag als gastspreker bij jou in de klas!

Biodiversiteit in klas (PO)
Als sociaal en duurzaam nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Samen met de lokale Vogelwacht heeft BioLok een bouwpakket met verschillende biodiversiteitsproducten ontwikkeld. Project BioLok bundelt de krachten van verschillende partijen om bewustzijn en enthousiasme te creëren op het thema biodiversiteit. Feanhout stelt het pakket graag beschikbaar aan andere geïnteresseerden! Voor meer informatie mail naar info@feanhout.nl of klik hier voor de website.

Les je dorst (PO)

In samenwerking met zeven drinkwaterbedrijven is het educatief platform ‘les je dorst’ opgezet. Hier leren kinderen in het basisonderwijs alles over kraanwater: van de oorsprong tot aan hoe er slimmer met water omgegaan kan worden. Klik hier voor het platform.

Duurzaam Ondernemen met Day for Change (PO, VO en MBO)
Hoe leuk is het als leerlingen ondanks de huidige maatregelen tóch kunnen samenwerken, creatief en ondernemend bezig zijn, geld verdienen en daarmee de wereld een stukje mooier maken? Dat kan via de Day for Change Actie voor PO, VO en MBO. Gastlessen (online of fysiek), digitale werkboeken en veel tips om corona-proof duurzaam te ondernemen. Al veel scholen gingen je succesvol voor, ook nu! Interesse of vragen? Neem vrijblijvend contact op of meld je hier aan.

Evenementen

Finale MBO-challenge voedselverspilling 2020-2021
22 april 14.00 – 15.00 uur.

Dit jaar wordt voor de tweede keer de voedselverspillingschallenge gehouden. MBO'ers zoeken echte oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan in samenwerking met bedrijven, gemeenten of binnen hun eigen school. Welk team komt dit jaar met de beste oplossingen? Volg de finale op donderdag 22 april van 14-15 uur en laat je inspireren om volgend jaar ook mee te doen! Voor meer informatie over het programma en de link naar de livestream klik hier.

Eindevent SMARTCirculair EnergieOnwerpchallenge op
30 april 12.45 uur.

9 studententeams pitchen hun ontwerp aan de jongerenjury met Ruud Koornstra (juryvoorzitter), Yvonne Boerakker en Coen Sanderink. Welk team heeft het beste Energieconcept van de toekomst? Kijk mee op de livestream via Youtube en Facebook. Voor meer informatie over het eindevent klik hier Voor meer informatie over deelname aan de BouwontwerpChallenge en EnergieOntwerpchallenge klik hier.

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2021 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp