Copy
Open webversie in je browser
Leren voor Morgen

Nieuwsbrief juni 2019

Wekelijks publiceren wij op onze website Leren voor Morgen blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd. 

Volg ons op Twitter om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Sinds kort hebben we ook Facebook!

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Redactie Stagiair gezocht

Wekelijks schrijft de redactie van Leren voor Morgen over duurzaamheid in het onderwijs. Vanaf september zoeken we een stagiair om de redactie te versterken - met name om verhalen uit het onderwijs op te halen. Wil jij je schrijf- en interviewvaardigheden verder ontwikkelen? Solliciteren kan tot 20 juni. Bekijk hier de vacature.

Agenda


12 juni  
Buitenspeeldag » PO 
Door Jantje Beton en Nickelodeon.
12 juni 
Duurzaam onderwijs » 
Moet duurzaamheid een plek krijgen in het onderwijs? In Pakhuis de Zwijger.
14 juni 
Finale SLIMCirculair »  MBO 
250 studenten doen mee aan de ontwerpwedstrijd.
14 - 16 juni
Slootjesdagen IVN » PO 
Opzoek naar waterdiertjes
15 - 22 juni 
Duurzame Week »
Met 150 activiteiten is er genoeg te doen
18 juni
Duurzame afvalverwerking en circulaire inkoop voor scholen »
De stap zetten naar gescheiden afvalinzameling en duurzame afvalverwerking
21 - 23 juni
Begin van je zomer weekend »
Met IVN kan je je zomer een actieve en uitdagende start geven
26 juni 
Cursus Citizen Science » VO 
Nascholing over het gebruik van apps bij het ontwikkelen van lessen over veldonderzoek
26 juni 
Het kan dus wel: Circulaire economie »
Het-kan-dus-wel-sessie over opleiden voor circulaire economie, medewerkers van de toekomst.
28 juni 
ModderDag » PO 
De dag is een mooie kans om kinderen in de natuur te laten spelen.
1 - 5 juli 
Transformative teaching and learning with the earth charter »
Docententraining voor value education voor duurzame ontwikkeling

Blogs

Duurzame verbinding tussen HBO en bedrijven

De website SDGs on Stage is recentelijk opgericht door hogescholen, waarop stages en relevante artikelen staan. Uiteindelijk is het wenselijk dat álle hogescholen zich aansluiten bij het platform. Ook bedrijven en ondernemers kunnen zich aanmelden. Voor de studenten is het platform een manier om met de SDG’s aan de slag te gaan in een beroepsomgeving. Een kruisbestuiving die de doelen voor 2030 dichterbij brengt!

Klimaatactivisme

"Klimaatverandering is niet links of rechts. Bij de economieles de circulaire economie níet behandelen is achterhouden van informatie, dat is pas politiek’’, aldus Mark Boode van Teachers for Climate. Op 17 april kwamen klimaat organisaties en milieubewegingen bijeen om het hernieuwde klimaatactivisme te bespreken.

Wereldwijzer


De voortgang van Nederland mbt de SDG's wordt gemeten door het CBS. Dit rapport wordt ieder jaar bekend gemaakt op Verantwoordingsdag. Omdat het behalen van de SDG’s vooral belangrijk is voor de komende generaties is er dit een kinderversie van het rapport uitgebracht: de Wereldwijzer. 

Natuur als leukste vak


Duurzame PABO organiseert de outdoor-weken, op deze manier laten ze de pabo studenten ervaren hoe leuk en belangrijk natuureducatie is. Pabo studenten doen zo ervaring op met natuuractiviteiten en zien wat het met kinderen doet. De toekomstige leerkrachten krijgen handvatten om van natuur het leukste vak op school te maken!

UU studenten pakken duurzaamheids-problemen aan


Design Thinking, dat klinkt wellicht als een generieke term overgevlogen uit de VS. De invulling kan echter heel concreet zijn, bewijst Universiteit Utrecht. De universiteit introduceert een nieuw vak over duurzaamheid, waar studenten hun oplossingen direct in de praktijk brengen.

De Onderlegger


SME heeft een kennisdocument ontwikkeld met uitgangspunten en leerdoelen voor duurzaam onderwijs. Dit bied handvatten voor gemeenten voor hun duurzaamheidseducatie en acties. Welke kennis, vaardigheden en houding hebben leerlingen nodig om deel te nemen in een duurzame samenleving?

Leren voor Duurzame Ontwikkeling; alleen kennis is niet genoeg


Een duurzame samenleving kan niet worden bereikt zonder burgers te leren hoe zij duurzaam kunnen handelen, volgens UNESCO. Leren voor Duurzame Ontwikkeling is de methode waarmee UNESCO dit via het onderwijs wil bereiken. We spraken hierover met Jacomijn (O3-effect) en Stan (docent en onderzoeker).

Evenementen en projecten van leden

Het-kan-dus-wel-sessie


Op woensdag 26 juni organiseert het ROC van Flevoland in samenwerking met Katapult, een ‘Het-kan-dus-wel-sessie’ over opleiden voor circulaire economie, medewerkers van de toekomst. Onder leiding van dagvoorzitter Harm Edens gaan we in gesprek met circulaire koplopers. Daarnaast is er de mogelijkheid om te speeddaten en netwerken.
 

Duurzaam Onderwijs


Kom op 12 juni naar de bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger over Duurzaam Onderwijs. In hoeverre maken duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit al deel uit van het kernprogramma op school? Hoe betrekken we jongeren buiten school om bij duurzaamheid en natuur? Laat je inspireren door Duurzame PABO, Fawaka Nederland, de Duurzame Docent van 2018, JKB, Schooldak revolutie en Leren voor Morgen. De bijeenkomst is ook online te bekijken! 
 

Finale SLIMCirculair


Ongeveer 250 studenten doen mee aan deze ontwerpwedstrijd. In teams werken zij aan hun eigen vraagstuk, dat hen door een lokale opdrachtgever is voorgelegd. Op 14 juni presenteren ze hun oplossing aan de jury. In een middag vullend programma pitchen de teams hun 3D model. Aan het eind van de dag worden de winnaars bekend gemaakt.
 

Berichten van leden

Hackathons
DOON schreef een blog over de noodzaak van learning communities; daarin werken onderwijs, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en lokale overheden zo met elkaar samen dat leren en werken volledig geïntegreerd zijn. Een voorbeeld hiervan is een hackathon.
Lees hier verder over hoe zo'n hackathon eruit kan zien.
MBO voedselverspillingschallenge
17 teams hebben zich al aangemeld, er is plek voor 30 teams. Heel interessant is de toolbox van DOON die je studenten helpt bij de probleemanalyse en het ‘design thinking”. In het dossier voedselverspilling vind je ook veel literatuur rond het onderwerp die je als docent kunt gebruiken in je les. Bij dit dossier worden nu lessen ontwikkeld door IKcircuLEER. Ook ondernemers lopen warm voor de challenge, er zijn mooie casussen ingediend. Bekijk ze hier. Wil je een casus met je studenten oppakken? Neem contact op met Laura Roebroeck.
Toekomstkunde van WWF
Toekomstkunde is wekelijks terugkerend lesmateriaal van het Wereld Natuur Fonds voor groep 5, 6, 7 en 8. Aan de hand van actuele onderwerpen rondom klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, ontdekken kinderen wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Toekomstkunde is gratis en begint in september 2019. Meer informatie.
Finale Energy Challenges
Zeventien scholen kwamen bij elkaar om hun resultaten aan elkaar te laten zien. PO leerlingen presenteerden hun campagne, door middel van een marktkraampje. Ook deden ze mee aan de ‘Crazy88’ met 88 kleine opdrachten. De hoofdprijs ging naar de Pendinghe uit Groningen. De jury vond hun kraampje er bijzonder uitzien en was onder de indruk van hun acties, zoals dat de hele school een dopper krijgt in het kader van de plastic soep. Na de prijsuitreiking, zongen de leerlingen de Energy Challenges rap: “Ga bespare man!”. 
Lees verder.
A Rounder Sense of Purpose
Onlangs verscheen er een boeiend artikel over A Rounder Sense of Purpose, het internationale project over leerkrachtcompetenties duurzaamheid onder leiding van de Universiteit van Gloucestershire met een actieve rol voor Duurzame PABO. Het project heeft een raamwerk van 12 competenties, elk met drie leerresultaten en verschillende ondersteunende componenten & activiteiten opgeleverd. Lees hier het artikel.
Innovatielab
O3-effect kwam in het Utrechtse Stadsblad onder de kop "onderwijsvernieuwers roeren zich". Lees het artikel over hun campagne voor een onderwijs innovatielab voor duurzame ontwikkeling.

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2019 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp