Copy
Open de webversie van deze nieuwsbrief in je browser
Nieuwsoverzicht September
Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Wekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd, aangevuld met extra inspiratie en oproepen.

Volg ons op TwitterLinkedIn en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Circular Skills. 
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Inclusief onderwijs
Leren voor Morgen doet onderzoek naar de rol van inclusiviteit in het onderwijs. Hiervoor spreken we met diverse organisaties over de rol van inclusiviteit en diversiteit in het onderwijs en hun bijdrage hieraan. We willen inzicht kringen in de stand van zaken, welke ondersteuning of lespakketten er zijn, op welke manier er sprake is van uitsluiting en hoe Leren voor Morgen inclusiviteit meer op de kaart kan zetten en ondersteuning bieden. Wil jij hier wat over vertellen of delen? Laat het ons weten! Ook ontvangen we graag leestips, linkjes naar websites en namen van interessante organisaties. Neem graag contact op met Nine@lerenvoormorgen.org
Open deze nieuwsbrief in je browser om de gehele brief te lezen

Blogs

Inschrijving SustainaBul VO 


De SustainaBul is een begrip in het hoger onderwijs. De bul wordt jaarlijks uitgereikt in het hoger onderwijs aan de koplopers op het gebied van duurzaamheid. In 2019 is Hilda Weges met groot succes SustainaBul MBO gestart en sinds dit jaar is nu ook de SustainaBul VO gestart. Lees meer en meld je aan voor de pilot.

Inspiratiedocument Circular Skills vmbo

Weten jouw leerlingen waar hun telefoon naartoe gaat als ze een nieuwe kopen? Of wat gebeurt er met de materialen van het gebouw dat binnenkort wordt afgebroken? We kopen veel spullen en creëren veel afval. Dat geldt ook voor de bouw, die ruim een ​​derde van het afval in Nederland voor rekening neemt. Lees meer.

Duurzame Docenten gezocht

Heb jij het initiatief genomen om het schoolplein te vergroenen? Ben je een schoolproject gestart over plastic soep of ben je met de klas in duurzame energiebronnen gedoken?

Ben of ken jij zo’n duurzame docent? Deel jouw verhaaldat van een collega of jouw docent en inspireer andere docenten om met duurzaam onderwijs aan de slag te gaan! Aanmelden kost je slechts een minuutje! Deadline is 30 september. Lees ook de verhalen van de Duurzame Docent van voorgaande jaren.

Vacature Officemanager

De Coöperatie Leren voor Morgen zoekt per 1 oktober een office manager die het leuk vindt om het office management zelf vorm te geven. De coöperatie is de afgelopen jaren organisch gegroeid en bevindt zich nu in de fase van structurering. Een aantal office management zaken, zoals de financiële administratie, IT en andere kantoor-gerelateerde taken, hebben nog geen duidelijke processen of heldere structuur. Daarom zoekt de coöperatie een office manager die een goede administratie kan opzetten én uitvoeren. Bekijk de vacature.

Evenementen

SDG Action Day 25 September
Kweekvlees uit het lab, wiskunde tegen honger, en gendergelijkheid op de werkvloer: allerlei thema's komen aan bod tijdens de 38 verdiepende workshops op de online SDG Action Day. Welke structurele veranderingen hebben we nodig op weg naar een duurzaam 2030? 
Leren voor Morgen verzorgt een sessie over inclusief onderwijs, ga met ons in gesprek over wat dit inhoudt, deel je ervaringen en brainstorm mee over welke kansen er liggen. Hoe kan LvM inclusiviteit beter op de kaart zetten? Bekijk het programma op www.sdgactionday.nl
Voorleesactie Dag van de Duurzaamheid 9 oktober (PO)

De Voorleesactie is een laagdrempelige actie om met kinderen in gesprek te gaan over duurzaamheid. Je leest een verhaal voor uit 'De wereld van kleding' en daarna ga je in gesprek met kinderen over kleding. Bijvoorbeeld over de vraag waar kleding van is gemaakt of in welk land. Of waar kleding heen gaat als je het niet meer draagt. Wil je met de klas nog verder aan de slag? Dan staan er praktische, volledig uitgewerkte lessen in het boek! Meld je nu aan en ontvang het boek gratis! 
Activiteiten Dag van de Duurzaamheid 9 oktober (PO-HO)

Op deze dag doen duizenden scholen mee aan een duurzame actie. Van een les over afvalscheiding of een conferentie op een Hogeschool. Misschien heb je weinig tijd om activiteiten te bedenken voor 9 oktober. Daarom maakte Eco-Schools een inspiratielijstje, bijvoorbeeld: plaats zonnepanelen, onthard je rokershok, speel het bordspel De Klimaatjes of nodig de Jonge Klimaatbeweging uit in je klas!
World Cleanup Day: 16 September (PO-VO)
De grootste wereldwijde opruimactie komt eraan! Samen met 20 miljoen mensen in 180 verschillende landen steken wij op deze dag de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Nieuw dit jaar is een speciale dag voor scholen, georganiseerd door Plastic Soup Foundation in samenwerking met Nederland Schoon. Wij gaan samen niet alleen voorkomen dat het zwerfafval in het water terechtkomt, maar ook vastleggen wat er allemaal gevonden wordt. Doe mee met je klas of met de hele school!
Webinar: De toekomst van de skills in de CE: 23 Sept
Een volledig circulaire economie betreft alle bedrijven en sectoren in Nederland. De circulaire economie vraagt om een fundamentele shift in de mindset en skills van arbeidskrachten. Hoe kunnen HR Managers helpen om mensen van de juiste kennis en vaardigheden te voorzien? En om werknemers in bestaande bedrijven te helpen met deze transitie? Welke kennis heb je hier als HR Manager voor nodig? Daar gaan we het deze middag over hebben. Meld je aan. 
Duurzame Week Den Bosch
Van vrijdag 9 t/m zondag 11 oktober is er een bruisend programma dat consumenten en professionals uit de regio Den Bosch bij elkaar brengt om hen te helpen verder te verduurzamen, zowel privé als op de werkvloer. Met inspiratiesessies, debatten, meet-ups, workshops en challenges wordt dit een duurzaam feestje. Bekijk hier het programma.

Projecten: meld je aan!

Kern met Pit buurtinitiatieven
Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Wil jij een speeltuin aanleggen in je buurt, een molen restaureren, een educatieve app ontwikkelen over de lokale historie, een pluktuin, klusschuur voor de buurt, of een toneelstuk maken met jongeren uit je wijk? Kern met Pit helpt je hierbij! Lukt het binnen 1 jaar? Dan krijg je 1.000 euro. Duizenden initieifnemers gingen je al voor. Je kan je inschrijven tot 31 oktober. Ga naar de website
Energie Ontwerp Challenge (PO tot HO)
SMARTCirculair daagt leerlingen- en studententeams van basisschool tot universiteit uit om een fantastisch energieconcept te ontwerpen, te bouwen en te laten stralen tijdens Earth Hour 2021. Gaan jullie de uitdaging aan om een ‘groene’ energiebron te maken? Een energiesysteem op basis van wind, zon, water, beweging, magnetische, bio, hybride …? Denken jullie buiten de gebaande paden en kom je snel tot resultaat? Doe dan mee!
Middelbare scholen gezocht voor fijnstofcampagne (VO)
Op 7 oktober lanceren GLOBE Nederland en het RIVM een landelijke fijnstofcampagne voor middelbare scholen. Leerlingen gaan de kwaliteit van de buitenlucht meten met microprocessors en gekoppelde sensoren. De data wordt gebruikt door het RIVM voor het verfijnen van luchtkwaliteitsmodellen. Ondertussen doen de leerlingen hun eigen onderzoek en leren over luchtkwaliteit. Wat de leerlingen doen is daarmee nuttig en dat motiveert! Lees meer.
MBO Challenge Voedselverspilling
Onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties kunnen zich inschrijven tot 15 oktober. Heb je nog geen challenge maar wil je wel meedoen? Schrijf je dan toch in! Je kunt later nog een challenge indienen of mogelijk hebben wij een match voor je.
SPARK Toolkit 
 De opleiding Co-Design (HU, Jasper Huitink) heeft samen met SPARK (Heleentje Swart en Lennie Qiu) een toolkit ontwikkeld waarmee je in jouw team, organisatie of regio het leerproces voor duurzame ontwikkeling kan stimuleren. De Toolkit biedt 9 werkvormen: deze helpen je om een SPARK-beweging te starten, deze te professionaliseren en vervolgens te verankeren in de mindset van de mensen met wie je werkt. Heb je interesse in een workshop? Laat het weten via info@sparkthemovement.nl Kijk hier voor meer informatie, de wetenschappelijke onderbouwing en voorbeelden. 
Masterclass Energie-Transitie voor Professionals
 Op 23 oktober en op 20 november zijn er masterclasses in Den Haag, volgens de RIVM-richtlijnen. Doel van deze intensieve dag is om senior professionals uit verschillende bedrijven/overheden met elkaar te verbinden en gezamenlijk: na te denken over ontwikkelingen en uitdagingen in de energietransitie, te leren van wederzijdse ervaringen en ideeën aan te dragen voor dit werkgebied. Het is een leerzame en motiverende dag met ruimte om te netwerken. Kosten: €500 en overheden €250 per deelnemer (excl. BTW). Deze bijdrage komt ten goede aan DAREL’s energietransitie-educatie initiatief voor het VO.
Trainingen voor docenten en schoolleiders

In het najaar kun je allerlei interessante trainingen volgen over duurzaamheid op school. Wil je jouw persoonlijk budget besteden aan nascholing? Kijk dan in het overzicht!

Inspiratie

Nascholingsagenda (VO)
Met het zicht op curriculumvernieuwing organiseert Food Valley Netwerk VO-HO Docent ontwikkelteams en nascholingen binnen de Teacher Academy voor docenten en TOA's havo en vwo. De activiteiten worden in samenwerking met het bedrijfsleven georganiseerd. Geef je les in natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, nlt, aardrijkskunde, maatschappijleer of economie? Hier krijg je inspiratie en nieuwe kennis voor in de klas.
Integratie duurzaamheid in vakken
In deze webinar spreken Jiahui Plomp en Aoife Fleming over de collegereeks Duurzaamheid & Recht die ze hebben georganiseerd bij de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Zij wilden meer weten over de rol van duurzame ontwikkeling binnen hun opleiding, en de relevantie hiervan voor het juridisch werkveld. Tijdens dit webinar laten zij aan de hand van hun praktijkvoorbeeld zien hoe je duurzaamheid niet alleen verwerkt in milieustudies maar juist ook in andere richtingen. Bekijk hier de webinar.
Greenwashing uitgelegd
Voordat een product in de supermarkt ligt ondergaat het een lange reis. Verschillende partijen hebben keuzes gemaakt over het productieproces, het verpakkingsmateriaal, de afspraken met lokale producenten en de advertentie, voordat het bij jou in de winkelwagen ligt. Maar hoe weet je welk product de meest duurzame keuze is? En hoe weet je zeker dat een producent je niet voor de gek houdt door zich “groener” voor te doen dan het in werkelijkheid is? Lees hier verder.
Duurzame Documentaires
Informatie over duurzaamheid is tegenwoordig niet moeilijk te vinden – alleen op Netflix zijn al tientallen documentaires te vinden over het klimaat. Maar welke zijn echt de moeite waard?
Bekijk de tips hier.
WSA Project gestart
Eind van de zomer is een projectteam, bestaande uit medewerkers van SME, Circulair Friesland, Duurzame PABO, CNME Maastricht & regio en DesignWeek@School, van start gegaan met het WSA-project. Dit project vormt de eerste fase van een langlopend traject om van de Whole School Approach een gemeenschappelijke taal te maken, die kan rekenen op steun in het onderwijs. Het hogere doel is dat scholen de WSA inzetten als middel om duurzaamheid te integreren in het onderwijs.
In opdracht van de Coöperatie Leren voor Morgen gaat het projectteam aan de slag met het leggen van een kennisbasis en in de praktijk toetsen welke vragen er spelen. Later zullen er concrete handvaten voor scholen ontwikkeld worden bij de werkwijze van de WSA en gewerkt worden aan draagvlak en betrokkenheid van het onderwijs.
CasCO - Onderwijs in de circulaire werkelijkheid
Friesland College liet in de zomervakantie studenten in een circulaire werkelijkheid stappen. Samen bouwden zij aan een Tiny Hemp House. Docenten, bedrijven en jongeren onderzochten hoe de bouw zich kan ontwikkelen op een circulaire, klimaatneutrale manier. Hiervoor vlogen zij de kennis en ervaring in van verschillende experts. Door uit te gaan van een maatschappelijk relevante en ook voor de jongeren betekenisvolle vraag ontwikkelden docenten én studenten circulaire vaardigheden. Een project dat goed aansluit bij het onderzoek van Leren voor Morgen rond Circular Skills. Bekijk de aftermovie. Mail voor meer informatie naar F.Kroondijk@fcroc.nl of heleentje.swart@circulairfriesland.frl

In de les

JKB on Tour (MBO/HBO)
Na de zomer gaat de Jonge Klimaatbeweging langs diverse MBO- en HBO scholen. Ze geven dan creatieve en interactieve lessen over het klimaat en duurzaamheid, waarmee ze zoveel mogelijk jongeren willen bereiken om duurzamer te denken en doen. Ze staan open voor uitwisseling van ideeën en het bespreken van mogelijke samenwerkingen. Geïnteresseerd? Mail naar JKBonTour@jongeklimaatbeweging.nl
Leren voor Duurzame Ontwikkeling (PO,VO,MBO)     
Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs (NADO) heeft een aantal concrete 'leerpakketten' voor duurzame ontwikkeling voor docenten en schoolleiders in het PO, VO en MBO. Zoals de cursus 'SPARK the Future!' over wat je met je team kunt doen aan duurzaamheid in het curriculum. 
Ook bieden ze een docententraining geschikt voor scholen die bezig zijn duurzame ontwikkeling in het curriculum te integreren. Kenmerkend voor deze cursus is deling van kennis en ervaringen met gastsprekers uit onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven en het creëren van betekenisvolle opdrachten voor studenten. Meer informatie.
Lesmateriaal Bosatlas van de duurzaamheid (VO)
Alle hoofdstukken uit de Bosatlas van de Duurzaamheid zijn nu online gratis beschikbaar. Ieder hoofdstuk is afzonderlijk te raadplegen als bladerboek. Bij iedere les is een handleiding opgenomen voor de docent, met achtergrondinformatie en praktische tips. Bekijk ze hier!
Bordspel Klimaatjes (PO)
De eerste vijf spellen van Bordspel Klimaatjes zijn verkocht! Op 3 september hebben wij de spellen aan de eerste koper, gemeente Maassluis, mogen overhandigen. Via hen kunnen basisschoolleerlingen in de omgeving nu hun eigen duurzame stad inrichten door het spel te spelen! 
Heb jij ook interesse om ons bordspel te spelen met jouw groep 7 of 8 en zoek je nog een leuke activiteit voor op de Dag van de Duurzaamheid 9 oktober? Wij verzorgen ook workshops! Mail naar klimaatjes@enactusutrecht.nl.   
Toekomstkunde (PO)
Afgelopen schooljaar introduceerde het Wereld Natuur Fonds (WWF) Toekomstkunde: gratis actuele lessen voor het basisonderwijs over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren. Wekelijks verschijnen er nieuwe lessen. Leerkrachten kunnen zich hiervoor gratis inschrijven

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2020 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp