Copy
Open webversie in je browser
Terugblik 2019

Leren voor MorgenWekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd. 

Volg ons op TwitterLinkedIn en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs.

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Terugblik op 2019

We kijken terug op een mooi jaar, waarin veel gaande was m.b.t. duurzame ontwikkeling in het onderwijs. Vele evenementen, lespakketten en subsidies kwamen voorbij. In deze nieuwsbrief delen we nog eens onze inhoudelijke artikelen en geven we leestips voor de kerstvakantie.

SustainaBul: Duurzaamheid in het MBO 


Op 13 december vond de eerste SustainaBul MBO uitreiking plaats, tijdens het symposium 'The Art of GREEN Thinking'. De centrale focus van deze dag was hoe we inspiratie omzetten naar daadkracht. Dit kreeg inhoud door diverse inspirerende workshops. Met zo’n 150 aanwezigen, waarvan de meeste werkzaam in het MBO, was er veel mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen. In dit artikel maken we de drie koplopers bekend.

Foto door Hannah Swart

Praktische Tips

Vakantie klaar


De vakantie staat voor de deur! Maar om te voorkomen dat de energierekening door blijft lopen, is het slim om nog een paar dingen te doen voor de school op slot gaat. Lees de tips.
 

Gedragsverandering


Eco-schools heeft vijf tips opgesteld om scholen te helpen bij gedragsverandering rondom afval. Dit is gebaseerd op een handreiking van Afval op School. Gedrag werkt grotendeels onbewust en is beïnvloedbaar door wat anderen doen, hoe de omgeving eruit ziet en de toon van de boodschap. Bekijk de tips.

Duurzaam onderwijs volgens Arjen Wals

Het huidige onderwijs richt zich nog te weinig op duurzaamheidsvraagstukken en daarnaast is de manier van leren verouderd. Arjen Wals heeft een visie over hoe het er uit zou moeten zien. Lees verder.

Implementatie duurzame bouwstenen


Voor het nieuwe curriculum voor het PO en VO zijn door Curriculum.nu vier bouwstenen duurzaamheid ontwikkeld. Duurzame Pabo interviewt leraren en schoolleiders over hoe zij deze bouwstenen in de praktijk toepassen. Wij lichtten in deze blog de tips uit die zij geven. 

Inhoudelijk

Duurzaamheid in de Zorg MBO


In de zorg is de focus op duurzaamheid nog opvallend afwezig, en dat terwijl de zorg verbazingwekkend vervuilend is. Verbetering valt te behalen door nieuwe werknemers in de zorg op te leiden met duurzaamheid in het curriculum. Lees verder.

Whole School Approach

Twee jaar lang werkten onderzoekers en docenten aan de implementatie van de ‘Whole School Approach to Sustainability’. De resultaten van het onderzoek werden gedeeld op de slotconferentie: De hele school door een Groene Bril. Lees er hier meer over.

 

Duurzaam Kappersvak


Wat betekent duurzaamheid voor het kappersvak? En wat kunnen we in ons onderwijs veranderen zodat de nieuwe generatie kappers een duurzame bril op heeft? Op 3 oktober vond het Symposium Duurzaamheid in het Kappersvak plaats. Er blijkt een stuk meer mogelijk dan je zou verwachten! Wij delen onze inzichten.

Jonge Klimaatagenda 2.0 


Hierin delen jongeren hun visie op 2050. Hoe willen zij dat de wereld er dan uitziet? “We zullen onze samenleving, economie en levens opnieuw moeten inrichten om de balans tussen mens en planeet te herstellen. Dat betekent op een nieuwe manier eten, wonen, werken, reizen en leren. Bekijk hier. 

Winnaars Duurzame Docenten 2019

VO: Wieneke Maris


Wieneke is aardrijkskundedocent op de International School The Hague. "Als aardrijkskundedocent behandel ik allemaal ellende. Vervuiling, opwarming van de aarde, ga zo maar door. Maar ik wil dat leerlingen zelf iets kunnen doen.” Lees verder.

PO: Frank Boerebach

Frank Boerebach is directeur van twee basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen. Zijn leerlingen doen structureel mee aan verschillende duurzaamheidsprojecten en als school geeft hij graag het goede voorbeeld. “Kinderen vinden duurzaamheid gewoon heel leuk en boeiend.” Lees verder.

MBO: Marije van Bommel

Marije van Bommel is docent aan de Herman Brood Academie (popacademie) en heeft daar het keuzedeel ‘Duurzaamheid in het beroep’ opgezet. “Ik wilde het thema duurzaamheid heel graag binnen deze opleiding introduceren, omdat ik maatschappelijk verantwoord ondernemen heel belangrijk vind en ik dat nog wel miste in de muziekindustrie.” Lees verder.

 

Tot slot

Kennismakingsborrel Teachers for Climate
Vrijdag 10 januari 15.30 - 18.30 uur
Herman Brood Academie, Bontekoelaan 1, Utrecht

Met een drankje in de hand kun je kennismaken met andere docenten, duurzame onderwijsorganisaties, wetenschappers en klimaatorganisaties. Allemaal inspirerende mensen die kunnen helpen met het integreren van de thema’s klimaatverandering en duurzame ontwikkeling in jouw vaklessen. Meld je aan
Excellence Dag SMARTCirculair
22 januari 9.30 - 16.00 uur
Technova College Ede

Op deze dag worden alle deelnemende studententeams verwacht: zo’n 250 studenten en natuurlijk de docenten, coördinatoren, managers, opdrachtgevers, bedrijven en organisaties. Tijdens deze dag is ook de CommmunicatieChallenge 2020. Als team maak je kans om een drone te winnen. Meer informatie
Leren voor Morgen zoekt redactie stagiair

Vind jij duurzame ontwikkeling belangrijk, hou je van schrijven en heb je interesse in het onderwijs?
Word dan onze nieuwe redactie stagiair! In januari zullen de sollicitatiegesprekken plaatsvinden.
Bekijk de vacature. 

Namens het team van Leren voor Morgen

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2019 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp