Copy
Nieuwsbrief mei

Leren voor Morgen


Wekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd en aangevuld met updates van leden en inspiratie voor in de klas. 

Volg ons op Twitter, LinkedInInstagram en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Circular Skills of een van de netwerken

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Let op! In de mail wordt de ingekorte versie van deze nieuwsbrief weergegeven. Het is mogelijk deze nieuwbrief uit te vouwen.

Sluit je aan!
Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Leren voor Morgen
Email
LinkedIn
Facebook
Leren voor Morgen
YouTube
Instagram

Agenda


27 mei 16:35 / Beleidsmakers / Online bijeenkomst O3-Effect
Leren voor Morgen nodigt beleidsmakers en andere professionals die aan het vraagstuk ‘talent voor de circulaire transitie’ (willen) werken uit. 

29 mei 13:00 - 17:00 / Iedereen / Klimaatbijeenkomst Jelmer Mommers
Meld je aan voor de Klimaatbijeenkomst van Jelmer Mommers. Doel van de bijeenkomst is geïnspireerd raken door de mogelijkheden die er zijn om de klimaatverandering aan te pakken.
 

 


13 juni 17:00 -18:00 / Schoolleiders & ontwikkelaars / Webinar Eco-Schools
In deze webinar ontmoet je docenten die met dezelfde zoektocht bezig zijn en je krijgt een inleiding op hoe je als docent en als school met duurzaamheid aan de slag kunt gaan. Meld je aan!

15 juni 13:00 - 18:00 / Primair onderwijs / Congres Duurzame PABO
Dit jaar staat Samen Leren voor Duurzame Ontwikkeling centraal.     Schrijf je in!

 

Agenda


16 juni 15:00 - 17:00 / Bestuurders & schoolleiders / Online masterclass VO Raad
Duurzaamheid als katalysator van onderwijsvernieuwing – de Whole School Approach. Meld je aan!

20 juni 15:00 - 17:00 / Iedereen / Werkbijeenkomst inclusiviteitsonderzoek
Tessa Kramer heeft onderzoek gedaan rondom diversiteit en inclusiviteit in het onderwijs. Meld je aan!
 

 


21 juni 13:00 - 17:00 / Iedereen / Kennisdeelbijeenkomst Mediacollege Amsterdam
Leer meer over sociale duurzaamheid in de praktijk. Ben jij erbij? 
22 juni 15:30 - 17:00 / VO / Online informatiebijeenkomst
Leren voor Morgen introduceert dit jaar de SustainaBul VO. Kom jij naar de informatiebijeenkomst? Meld je dan aan!


 

Uitgelicht door Leren voor Morgen

Onderzoek duurzaamheid

In 2014 vroegen jongeren de Tweede Kamer om in het onderwijs meer aandacht te geven aan duurzaamheid. Nu, 8 jaar later, heeft de Tweede Kamer de Coöperatie Leren voor Morgen gevraagd om te onderzoeken wat op dit moment de stand van zaken is. Ben je docent of schoolleider? Doe dan mee en vul deze enquête in!

Enquête PO - Enquête VODe nieuwe website!

We nodigen je uit om een kijkje te nemen op onze gloednieuwe website. Over de website structuur is lang nagedacht in samenwerking met ontwerpers en ontwikkelaars: Hans en Rein van der Woerd. En met succes!
 

Docentenrollen
Welke rollen vragen nieuwe onderwijsvormen, circulair onderwijs en het bouwen aan een circulaire economie van docenten? Ben jij docent en wil jij je verdiepen in de docentenrollen binnen een circulaire economie? Bekijk dan de docentenrollen die zijn voort gekomen vanuit co-creatiesessies met mbo-docenten en SME
 

Manifest duurzaam onderwijs

Investeren in de toekomst, is investeren in jongeren. Het is van belang een duidelijke visie vanuit de politiek te creëren op de rol van educatie in het realiseren van een duurzame toekomst. Om dit te bewerkstelligen schreef Leren voor Morgen samen met Time Is Now het onderwijsmanifest. Help ons duurzaamheid in het onderwijs te integreren en teken het manifest!
 

Recensie

Chris Maas Geesteranus (lid via de VVM, sectie NME) deelt in deze nieuwsbrief recensies over onderwijsboeken m.b.t. duurzame ontwikkeling. Heb je vragen of suggesties voor boeken? 
Laat het Chris weten!

Boek: ‘Olaf en de groene challenge’.
Evelien van Dort, 2021. KokBoekencentrum Uitgevers, Utrecht.

Dit boek van Evelien van Dort lijkt te gaan over een ‘strijd’ tussen twee vriendenclubjes op een basisschool die uiteindelijk uitmondt in een win-winsituatie voor iedereen; bedoeld voor die lezersgroep rond 12 jaar. Dit boekje kan goed worden gebruikt om kringgesprekken aan te gaan. Niet alleen over de keuze tussen, bij wijze van spreken, vogelbosjes, sportterreinen en moestuinen, maar evengoed over de omgang met elkaar. 

Wekt dit boek jouw interesse? Lees dan hier de uitgebreide recensie

Mededeling

Vacature stagiair event organisatie
Vind jij duurzame ontwikkeling belangrijk, hou je van organiseren en heb je interesse in het onderwijs?

Word dan onze nieuwe stagiair voor het organiseren van onze jaarlijkse symposia over duurzaamheid in het vo en mbo! Wij zoeken iemand van half augustus tot eind december, met uiterlijke startdatum 1 september.

Stuur je CV en een motivatie naar de redactie van Leren voor Morgen of kijk voor meer informatie op onze website.
 

Vacature stagiair communicatie en social media
Vind jij duurzame ontwikkeling belangrijk, heb je een sterke interesse in en kennis over social media en word je blij van heldere visuele communicatie? Word dan onze nieuwe social media en content stagiair! Deze functie kunnen we vormgeven naar jouw interesses en uitdagingen. 

Je hoeft voor deze stage niet te studeren, maar mocht je deze stage als onderdeel van je studie willen doen, dan houden we rekening met de vereisten van jouw opleiding. Stuur je CV en een motivatie voor 16 juni naar de redactie.

Sparringpartner duurzaamheid
Wil jij op jouw school (po/vo/mbo/ho) aan de slag met duurzaamheid, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of wil je duurzame ontwikkeling een stap verder brengen en kun je wel een sparringpartner gebruiken? Stuur dan een mailtje naar onderwijs@lerenvoormorgen.org. Froukje Zumbrink ondersteunt Leren voor Morgen hierbij. We helpen je graag op weg! 
Updates Leren voor Morgen

Circular Skills
Vorige maand lanceerde wij de Circular Skills film! De film vertelt het verhaal van het werk dat we als netwerk doen. Door het naar buiten brengen van ons verhaal geven we vorm aan de samenwerking en willen we iedereen inspireren om mee te doen! Ook jou!

Je kunt je aanmelden bij een Community of Practice waarin deelnemers actief in hun eigen praktijk werken aan verwante vraagstukken en periodiek bij elkaar komen om nieuw perspectief te ontwikkelen, kennis op te doen en/of ruggensteun te vinden. Doe ook mee!

Homo Florens

Binnen het project Homo Florens wordt het mensbeeld Homo florens onderwezen naast mensbeeld Homo economicus in het hoger economisch onderwijs. Maar wat houdt dit mensbeeld precies in? En wat is het belang van dit mensbeeld voor de economie? We stellen deze vragen aan onderzoeker Steven van den Heuvel, directeur van The Institute of Leadership and Social Ethics. 

Verdiep je in het artikel en sluit je aan bij het kennisnetwerk van Homo Florens!

De SustainaBul
We hebben goed nieuws! Leren voor Morgen introduceert dit jaar de SustainaBul VO! 

De SustainaBul is al vier jaar een helpend instrument in het mbo en nu ook beschikbaar voor het voortgezet onderwijs. De SustainaBul is een coöperatieve benchmark en ranking gebaseerd op de Whole School Approach en bestaat uit een vragenlijst die deelnemers zelf invullen. Deelname is gratis en het maakt niet uit of je pas net met duurzaamheid begint of al goed op weg bent! Leer meer!

Verdiep jezelf!

De WSA Conferentie

Op 28, 29 en 30 maart vond de Whole School Approach conferentie plaats. De Whole School Approach (WSA) is een werkwijze die scholen helpt hun duurzame visie realiteit te maken. Op verschillende onderdelen zijn er vaak losse initiatieven en de WSA kan hier samenhang in bijbrengen. Dit wordt versterkt en versneld door projecten samen met de leerlingen te doen. De WSA conferentie werd georganiseerd door SME!

Lees meer!
 

Dominique Majoor vakblad Profiel

Elke maand interviewt LvM een deelnemer aan de SustainaBul MBO die een bijzonder verhaal over duurzaamheid te vertellen heeft. Dit keer zijn we in gesprek gegaan met de winnaar van de SustainaBul MBO 2021!

Dominique Majoor, lid van het College van Bestuur van het Koning Willem I College, neemt ons mee in de integratie van duurzaamheid. Lees het hele interview!


 

Het European RCE Magazine 2022

SPARK the Movement organiseerde begin februari een tweedaagse Europese RCE bijeenkomst. Het doel was om met elkaar te verkennen hoe het onderwijs impact maakt op de regio, en hoe we samen het verschil kunnen maken binnen (onderwijs) organisaties. 

Heb je de European RCE Meeting gemist? Geen zorgen, lees hier het European RCE Magazine! 
 

Aan de slag met het bedrijfsleven

In deze bijeenkomst gaan we in op de samenwerking met het bedrijfsleven, het bedrijfsleven is namelijk een belangrijke partner om je curriculum te vernieuwen en je lessen duurzamer te maken. Maar hoe doe je dat? Bertus Boer legt het uit!
 
Neem jij een kijkje in de keuken van het Zone.College

 
Interessant voor iedereen in het onderwijs!

Educatief Programma Floriade 
Speciaal voor docenten uit het voortgezet-, middelbaar- en hoger beroepsonderwijs ontwikkelt Aeres een educatief programma. Een programma dat bestaat uit concrete opdrachten uit de praktijk, gebaseerd op groene thema's die spelen op de Floriade. Ontdek welk effect dit programma op jouw les kan hebben! 

Voorbereid de klas in met Wikiwijs
Wikiwijs is een onafhankelijke website van Kennisnet bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het kiezen en inzetten van leermiddelen. Het platform is gratis te gebruiken en biedt lesstof voor iedereen! Bereid jij je volgende les voor met Wikiwijs? Neem een kijkje op de website!

Aan de slag met plasticsoep! 
Nieuwsbegrip Extra ontwikkelt samen met Plastic Soup Foundation een nieuwe les geheel in het teken van Microplastics. In deze les voor groep 7 en 8 komen leerlingen alles te weten over wat microplastics zijn, waarom ze zo slecht zijn en wat we eraan kunnen doen om het probleem op te lossen. Ga aan de slag!

Inspiratiekaarten Klimaatadaptatie
VO-docenten voor de vakken Kunst, Na/Sk/Wi, Maatschappijleer, Biologie, Nederlands/Engels en Aardrijkskunde kunnen deze inspiratiekaarten gebruiken. De inspiratiekaarten gaan over 4 thema’s; droogte, hitte, wateroverlast en overstromingen. Bekijk de inspiratiekaarten!

Toekomstkunde van het WWF
Toekomstkunde is gratis lesmateriaal voor het basisonderwijs. Als leraar gebruik je Toekomstkunde om belangrijke onderwerpen rondom wilde dieren, duurzaamheid, natuur en klimaat te behandelen. Kom erachter hoe jij toekomstkunde kan inzetten!

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Email
LinkedIn
Facebook
Leren voor Morgen
YouTube
Instagram
Copyright © Leren voor Morgen. 2022 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp