Copy
Nieuwsbrief december

Leren voor Morgen


Wekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd en aangevuld met updates van leden en inspiratie voor in de klas. 

Volg ons op TwitterLinkedIn, Instagram en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Circular Skills of een van de netwerken

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Leren voor Morgen
Email
LinkedIn
Facebook
Leren voor Morgen
YouTube
Instagram

Agenda


9 december
Werksessie Circular Skills: deze bijeenkomst is bedoeld voor mbo-docenten die samen willen leren en ervaringen willen uitwisselen over het opleiden voor een circulaire economie. Klik hier voor meer informatie.

9 december & 19 januari 
Webinar GrowWizzKid: structurele aanpak van een duurzame en gezonde schoolomgeving. Leer hoe je structureel ruimte maakt in het curriculum voor toekomstgericht en innovatief onderwijs. Schrijf je hier in! 
10 december 15:00-16:15
Uitreiking van de SustainaBul MBO 2021 tijdens het online MBO symposium: Duurzaam Denken & Doen. Meld je aan voor de livestream! 
12 december
Klimaatbijeenkomst georganiseerd door Jelmer Mommers. Hij vertelt o.a. over zijn boek 'Hoe gaan we dit uitleggen.' Inschrijven kan hier!

9 februari 2022
SPARK the Movement organiseert de Europese RCE Conferentie op 9 februari 2022. Deze vindt online plaats, vanuit Leeuwarden. Klik hier voor meer informatie en registratie!

Uitgelicht door Leren voor Morgen

Livestream SustainaBul MBO
10 december 15:00-16:15

Welke school mag zicht 'duurzaamste mbo van 2021' noemen? Op 10 december krijgen we antwoord op deze vraag tijdens het (online) Symposium Duurzaam Denken & Doen, georganiseerd door Leren voor Morgen i.s.m. Yuverta met als hoogtepunt de uitreiking van de SustainaBul MBO tussen 15.00 - 16.15 uur. Laat je tijdens de livestream verbazen en inspireren door de verhalen van de winnaars en leer hoe je zelf duurzaamheid kan integreren in onderwijs. De livestream is bedoeld voor iedereen in het mbo die actief (wil) zijn op het gebied van duurzaamheid.

Meld je hier aan!

Interview Cora Jongenotter

Hoe frustrerend is het als de scriptie waar je zo hard aan hebt gewerkt door gebrek aan aandacht onder in een la belandt. Cora Jongenotter, van de Hogeschool Rotterdam, zag dit probleem vaak bij de studenten die ze begeleidde. Dus kwam ze met een oplossing: TIP circulair. In verschillende groepen gaan studenten en bedrijven aan de slag met een duurzame casus. Cora Jongenotter: Circular skills zijn voor studenten al zo vanzelfsprekend, terwijl we daar in het bedrijfsleven nu pas echt aandacht voor vragen”

Lees hier verder

Website duurzame studies live

Duurzamestudies.nl is een website voor studenten en scholieren die een duurzame studiekeuze willen maken. Steeds meer jongeren willen een studie volgen die bijdraagt aan een betere en duurzamere samenleving. Op deze website kan je alle Nederlandse studies vinden in het HBO en WO. DuurzameStudies.nl is een initiatief van GoodriseStudenten voor Morgen en Nathan Troost i.s.m. Leren voor Morgen. 

Klik hier om een kijkje te nemen op de website. 

Duurzaam onderwijs buiten NL

Duurzaam educatiepunt is een expertisecentrum rond duurzaamheidseducatie in België. Op hun website vind je van alles om door middel van onderwijs te bouwen aan duurzame ontwikkeling: lesmateriaal, workshops, stageplekken, tentoonstellingen en inspirerende voorbeelden. Naast het onderwijs richten ze zich nog op een aantal netwerken zoals gidsen, gezinnen, mensen met een beperking, verenigingen en professionals. Ook vind je er een breed scala aan nieuwsbrieven. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. 

Mooie voorbeelden uit het mbo

Elke maand interviewt Leren voor Morgen een deelnemer aan de SustainaBul MBO met een bijzonder verhaal. Lees nu hier het interview in Vakblad Profiel met Rob de Vrind, oprichter Duurzaam MBO en duurzaamheidscoördinator bij het Koning Willem I College; het interview met Maurijn Odé, rector Circulaire Regionale Economie bij MBO College Lelystad door Roos Wemmenhove; en het interview met Marije van Bommel, docent aan de Herman Brood Academie door Kiki Engels.

Wikiwijs over duurzaamheid

Wikiwijs is een website waar je openbaar lesmateriaal kan zoeken en delen. Er is nu een apart gedeelte over duurzaamheid. Dit gedeelte gaat over thema’s zoals natuur, circulaire economie, maar ook sociale thema’s zoals gelijkheid en gezondheid. De thema’s zijn verbonden aan de wereldwijde Sustainable Development Goals. Met dit materiaal kan je studenten voorbereiden op een duurzame toekomst. Ale lessen op de website worden eerst beoordeeld aan de hand van de kwaliteitseisen en krijgen uiteindelijk het keurmerk: ‘Leren voor duurzame ontwikkeling’.

Bekijk hier het hele lesaanbod!

Recensie: basisboek duurzame ontwikkeling, Niko Roorda
Recensent: Chris Maas Geesteranus

Dit boek neemt de lezers mee op een zoektocht naar veel aspecten van duurzame ontwikkeling. Die lezers zijn in ieder geval studenten in het hbo en wo, getuige de opmerking in het ‘Woord vooraf’ dat ‘zo’n 40.000 studenten in het hoger onderwijs’ de eerste drie edities van het boek hebben bestudeerd. Maar het boek wordt ook gebruikt in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld door gemeenten. Ook leraren (in ieder geval in de bovenbouw van het primair onderwijs en in het voortgezet onderwijs: aardrijkskunde, economie, biologie, maatschappijleer) hebben veel aan de inhoud van dit boek – en gebruiken het in diverse gevallen ook.

Naar mijn oordeel is dit boek een stevige bijdrage aan het systematisch weergeven waar de ‘inhoudelijke’ duurzaamheidsvraagstukken over gaan. Maar diep graven in menselijk streven, – de eigenlijke kern van de duurzaamheidsproblematiek en gebaseerd op in ons deel van de wereld gangbare (maatschappelijke en economische) grondslagen – doet het niet.

Een studieboek hoort tot reflectie te leiden. Op de materie maar ook – misschien nog belangrijker – op zichzelf, de lezer; met als centrale vraag: wat is mijn rol in deze kwesties?
Dat doet het boek gelukkig ook. Er zijn wat- en hoevragen en vragen waar de lezer wordt uitgedaagd zich over uit te spreken en ook directe vragen over ethisch handelen. In het verlengde daarvan had ik graag wat meer expliciete vragen gezien over waarom men iets

Klik hier voor de hele recensie

Vacatures Leren voor Morgen

Social media stagiair
Startdatum 1 februari
24 uur, 6 maanden 
* uren + duur zijn bespreekbaar

Vind jij duurzame ontwikkeling belangrijk, heb je een sterke interesse in en kennis over social media en word je blij van heldere visuele communicatie? Word dan onze nieuwe social media stagiair! 

Stuur voor 20 december
jouw cv en motivatie naar redactie@lerenvoormorgen.org

Lees meer!

 

Redactie stagiair
Startdatum 3 januari
24 uur, 6 maanden

* uren + duur zijn bespreekbaar

Vind jij duurzame ontwikkeling belangrijk, hou je van schrijven en heb je interesse in het onderwijs? Word dan onze nieuwe redactiestagiair! Deze functie kunnen we vormgeven naar jouw interesses en uitdagingen. 

Stuur voor 20 december
jouw cv en motivatie naar redactie@lerenvoormorgen.org

Lees meer!

Activiteiten voor in de klas

Escapespel: kraak de kas

VO -  Beleef het escapespel kraak de kas over de klimaatzorgen in Nederland. Leer spelenderwijs meer over klimaat en water en ga in groepjes met elkaar de strijd aan. Lezen, knippen, vouwen, nadenken, puzzelen en verbanden leggen, het komt allemaal aan bod tijdens het ontsnappen. Door het oplossen van opdrachten en puzzels verzamelen de leerlingen codes van vier hangsloten om zo de kist te openen.

Klik hier om het spel gratis te spelen.

Moestuinactie

PO - Ben je leerkracht van groep 1, 2, 3 of 4? Vraag in januari 2022 een gratis moestuinpakketje aan en ga aan de slag met de Smaakmissie Moestuin! In deze interactieve lesmodule helpen leerlingen van groep 1 t/m 4 in de moestuin. De leerlingen gaan zelf aan de slag en ontdekken zo van alles over de moestuin, plantjes en de beestjes. Tussendoor brengen ze via het digibord verslag uit over de groei van de plantjes.

Klik hier voor meer informatie. 

Duurzame Design Award 
Januari 2022

PO - Wil jij met je leerlingen ook werken aan de vaardigheden van de toekomst en kun je daar wel wat inspiratie of hulp bij gebruiken? Doe mee, maak technologie op een creatieve manier toegankelijk voor je leerlingen én werk tegelijkertijd aan een betere wereld. In januari 2022 organiseert DesignWeek@School samen met SAP Nederland voor de tweede keer de Duurzame Design Award en jouw groep 7 en/of 8 kan deelnemen! 

Events 

Werksessie
Circular Skills

december

Circulair onderwijs is noodzakelijk om studenten voor te bereiden op hun toekomst. Daarom komt Leren voor Morgen met een nieuwe online werksessie. Dit is bedoeld voor mbo-docenten die samen willen leren en ervaringen willen uitwisselen over het opleiden voor een circulaire economie. Wil je vaardigheden leren om het circulair skills-onderwijs verder uit te breiden?

Geef je dan hier op! 

Webinar
duurzame en gezonde
schoolomgeving
 

9 december en 19 januari

Structureel ruimte maken in het curriculum voor een toekomstgerichte en innovatieve aanpak van voedseleducatie, duurzaamheid, natuur en techniek. Het kan! Tijdens deze webinar van GwoWizKid krijg je als leerkracht tips over hoe je duurzaamheid kan integreren in het bestaande curriculum.

Meld je hier aan voor deze webinar!

 


Voorstelling: When the trees called the rain
7 januari

In deze groen getinte voorstelling op 7 januari neemt singer-songwriter en troubadour Geertjan Aleven je mee naar zijn verleden én naar onze toekomst. Met een mix van indringende verhalen uit zijn leven afgewisseld met doorleefde composities biedt Geertjan humor en ontspanning, maar ook diepgang en visie. Het wordt aaneengesmeed tot een aantrekkelijk en soms ook ontroerend geheel. Het is een hartstochtelijk pleidooi, voor meer Natuur, en meer Hart.

Klik hier voor meer informatie er registratie!

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2021 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp