Copy
Open de webversie van deze nieuwsbrief in je browser
Nieuwsbrief Maart

Leren voor Morgen


Wekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd. 

Volg ons op TwitterLinkedIn en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Circular Skills. 

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn

Blogs

Thuis lesgeven


Vanwege het coronavirus zullen scholen in ieder geval tot 6 april gesloten zijn en gaan projectweken en evenementen niet door. Docenten en ouders zullen hierdoor het onderwijs op een nieuwe manier vormgeven. Thuisonderwijs kan best een uitdaging zijn. In deze blog geven we tips hoe je dit (als ouder of docent) kan vormgeven en welk digitaal lesmateriaal je kunt gebruiken.

SDG 4


De SDG’s worden gezien als een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Lees verder om meer te leren over wat Leren voor Morgen bijdraagt aan deze doelen, over de rol van de SDG’s in het huidige Nederlandse onderwijs en over hoe scholen hiermee aan de slag kunnen.

Onderzoek naar Groene Schoolpleinen


Groene schoolpleinen, het klinkt vanzelfsprekender dan het is. Groene schoolpleinen bestaan uit gras, heuvels, bomen, bloemen, struiken, zand of water. Een groeiend aantal basisscholen legt zo’n groen schoolplein aan. Lees in deze blog over de belemmeringen en oplossingen voor buitenonderwijs op een groen schoolplein. 
 

Buitenlessen


Buitenlessen lijken langzamerhand te worden omarmd door scholen uit het basisonderwijs. Terwijl de leerlingen van het PO buiten op onderzoek uit gaan, zitten leerlingen in het VO vooral nog binnen. De Nationale Buitenlesdag probeert hier verandering in te brengen. Zij benadrukken dat je met elk vak gebruik kunt maken van natuur en beweging. Dit zal zorgen dat de stof beter wordt onthouden de lessen leuker worden gevonden. Lees verder.

Duurzame Bosatlas


Op 28 februari hebben leerlingen van csg Bogerman in Sneek de eerste exemplaren van De Bosatlas van de duurzaamheid ontvangen. Het csg Bogerman werkt samen met docenten en scholieren actief aan het thema duurzaamheid en is daarom de eerste school die de atlas in ontvangst mocht nemen. Lees meer.

Berichten van leden

Docententraining Biomimicry 

Wismon organiseert samen met BiomimicryNL op maat docententrainingen (VMBO) rond het thema ‘Biomimicry’. Je maakt kennis met deze boeiende innovatieve ontwerp aanpak en we gaan aan de slag met een aantal lesmodules die recent binnen het BioLearn project zijn ontwikkeld. Voor dit najaar kunnen we (voorlopig) scholen een gratis training aanbieden bijvoorbeeld tijdens een studiemiddag. Wil je deze training bij jou op school? Laat het weten aan Denise Groeneweg: denise@wismon.nl. 
Masterclass Energiestransitie

Eind januari gaf DAREL Education haar zeventigste masterclass energietransitie, in totaal hebben nu meer dan 2000 scholieren deelgenomen aan dit interactieve lesprogramma. Om aan de groeiende vraag voor de masterclasses te voldoen, leiden ze nu ook studenten op om te helpen. Met regelmaat geven ze ook masterclasses aan professionals, waarin vakcollega’s uit verschillende disciplines samen worden gebracht om ervaringen uit te wisselen over de energietransitie. Geïnteresseerd? Neem dan contact op.
Food Waste Challenge: studenten gezocht 

Gezocht: MBO/HBO studenten die willen helpen bij de Food Waste Challenge 2020!
Tijdens de Food Waste Challenge 2019 hebben horecaondernemers zes weken lang tegen voedselverspilling gestreden. Studenten hielpen met de metingen bij de restaurants en hotels. Het succes van de eerste challenge was enorm! Daarom wordt dit jaar de Food Waste Challenge herhaald en doen er nog meer restaurants en hotels mee. Er zijn dus ook méér studenten nodig die bij de metingen kunnen helpen. Wil jij meer informatie hoe je als school of opleiding kunt bijdragen aan deze challenge? Mail naar schaap@voedingscentrum.nl.
Bordspel Klimaatjes

Bordspel Klimaatjes leidt de klimaatexperts van de toekomst op! Dit doen wij door een 
bordspel met app, waarin basisschoolleerlingen beslissen over duurzaamheidsdilemma's van 
hun speelwereld. D.m.v. samenwerking werken ze aan hun soft skills zoals beargumenteren 
en samenwerken. Zo inspireren wij basisschoolleerlingen om verantwoorde, duurzame 
keuzes te maken. In mei verwachten wij onze gloednieuwe spellen, waarmee we een hele 
klas speelplezier kunnen brengen. Lijkt het jou interessant om alvast kennis te maken met het spel? Mail naar klimaatjes@enactusutrecht.nl
Pro-motor Award 

Het Cleantech Center uit Zutphen heeft de Pro-motor Award 2020 gewonnen! De Pro-motor Award is de jaarlijkse prijs voor een ambitieuze samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven uit het Katapult-netwerk. Lees het artikel hier.
Impactprijs

De Impactprijs Groen Onderwijs 2019 is uitgereikt door André Kuipers. Hierbij vielen Nordwin College, Clusius College, Van Hall Larenstein en TU Eindhoven/HAS Hogeschool in de prijzen! Lees verder.
Scholen op koers

Het onderwijsveld wacht een enorme uitdaging de komende jaren. Duizenden schoolgebouwen moeten verduurzaamd worden vanwege het Klimaatakkoord. Maar hoe kunnen gemeenten en schoolbesturen de vergaande ambities uit dit akkoord concretiseren? Waar moeten ze beginnen en wat wordt er van hen verwacht? Het programma Scholen op Koers naar 2030 van Ruimte-OK helpt hierbij.
Vacatures

Studenten voor Morgen zoekt nieuw bestuur 2020-2021 (16 uur p/w), Green Office coördinator (10 uur p/w) en DIS coördinator. De deadlines om te reageren liggen rond half april. 
Boekentips

Toe aan nieuw leesvoer over duurzame ontwikkeling? Duurzame Student heeft in een reeks blogs leerzame en vermakelijke boekentips onder elkaar gezet. Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3
Schrijf mee

Op vrijdag 9 oktober 2020 is het de Dag van de Duurzaamheid en wordt er op duizenden basisscholen weer voorgelezen. Voor de Dag van de Duurzaamheid 2020 maakt Duuzame PABO een nieuwe verhalenbundel: 'De wereld van kleding'.

Voor het boek schrijven pabo-studenten op hun lerarenopleiding de verhalen. Ben je docent op een pabo en wil je meedoen met studenten? Neem contact op met André de Hamer. Doet jouw pabo niet mee, maar wil je als student graag een verhaal insturen? Dat kan! Stuur ons je verhaal toe. Tot 1 mei kunnen kinderen (4-12 jaar) tekeningen voor bij het boek insturen.

Digitale Lespakketten Uitgelicht 

Ontdek de natuur (PO)

Bij de film 'de wilde stad' is een interactief lespakket ontwikkeld met clips op basis van beelden uit de film. 

Met het Verwonderpaspoort krijg je toegang tot een digitale verwonderwereld waarin activiteiten, proefjes en spelletjes op het gebied van NWTD zijn te ontdekken en beleven.

Doe mee met de Nationale Waterdiertjes Telling en leer zo over de kwaliteit van de sloot in de buurt. Door in te vullen welke diertjes je hebt gevonden wordt de waterkwaliteit berekend. 

Leren van de natuur (VO)

Biomimicrynl biedt uitdagende challenges voor de onderbouw middels een lessenreeks met opdrachten en filmpje. 

Op Biolearn staan korte lessenreeksen ter introductie van biomimicry.

Aan de hand van de film 'de wilde stad' kunnen bovenbouw leerlingen hun profielwerkstuk schrijven, begeleid door opdrachten en filmpjes.

Naturalis heeft een natuurwijzer op hun website staan, via de artikelen krijgen leerlingen meer informatie over wat ze hebben gezien of meegemaakt in de natuur.

Aan de slag met duurzaamheid (MBO)

Vanuit de Voedselverspilling Challenge zijn er vijf lesbrieven ontwikkeld waar studenten mee aan de slag kunnen.  

Studenten kunnen thuis het keuzedeel duurzaamheid in het beroep doen, of deze downloaden

Studenten techniek kunnen online alles leren over de bouw, installaties in woningen en de afbouw via de Build up skills adviser app (zie play store). Daarnaast kan je theorie lezen over duurzaam bouwen en duurzame installatietechniek.

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2020 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp