Copy
Open de webversie van deze nieuwsbrief in je browser
Nieuwsbrief Juli

Leren voor Morgen


Wekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd en aangevuld met updates van leden, inspiratie voor in de klas en uitgelichte events en webinars. 

Volg ons op TwitterLinkedIn, Instagram en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Circular Skills. 

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Instagram
LinkedIn

Agenda


2 - 8 augustus
Wereldrecordpoging grootste speurtocht vraagt aandacht voor ontbossing » kinderen 4-10 jaar
Op een toegankelijke en speelse manier leert Koos de Koala kinderen (via de app van Soekky Stories) hoe we goed voor onze aarde moeten zorgen. Doe mee!
1 september 
Online bijeenkomst 'Bouwstenen voor sociaal; Actualiteitencollege stap 5'
Leer meer over het creëren van een uitvoeringsstrategie voor het verduurzamen van je schoolgebouw.
Start belangstellingsregistratie stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten » PO, SO, VO, MBO
Scholen kunnen een bijdrage aanvragen voor 3 activiteiten: moestuinieren, koken of een excursie of gastles op het gebied van voeding. 

6 september - 19 september
EU-schoolfruit- en groenteprogramma 2021-2022 » PO, VO
Scholen kunnen zich hiervoor inschrijven. Deelnemende scholen ontvangen gedurende 20 weken, 3 porties groente en fruit per leerling, per week. Bekijk de voorwaarden

15 september
World cleanup day » BSO, PO, VO
Plastic Soup Foundation organiseert een scholen editie. Meld je klas of school aan! 
Webinar Routekaart
Meld je aan en krijg uitleg over het gebruik van de Routekaart: een instrument dat Scholen kan helpen een visie te vormen op duurzaam onderwijs.
 
20,22,23 en 27 september
Nascholingen WUR » VO
Op deze dagen vinden de nieuwe nascholingen van Wageningen pre-university plaats. 
20 - Kennismaking Docent ontwikkelteam scheikunde
22 - Nascholing Klimaatadaptatie en mitigatie, de nieuwste ontwikkelingen
23 - Nascholing Duurzaamheid in en rond de school 
27 - Kennismakingsbijeenkomst Docent ontwikkelteam klimaatverandering
27 september 
SustainaBul » VO
Alle leraren, school- en teamleiders en duurzaamheidscoördinatoren zijn op deze eerste bijeenkomst van SustainaBul VO welkom om op een inspirerende locatie samen de vragenlijst én goede voorbeelden door te nemen. Meld je aan.

27 september 15:30-17:00
Webinar kennisdeling challenges en hacketons » MBO
Lees onderaan deze nieuwsbrief meer of meld je meteen aan!
8 oktober
Dag van de Duurzaamheid » PO, VO, MBO
Op deze dag geven we een jaarlijkse impuls aan het normaliseren van duurzaamheid in de samenleving. Duizenden scholen doen mee aan een duurzame actie. Doen jullie ook mee? 

12 oktober
MBO Green ConFest » MBO
Nemen jouw studenten deel aan het MBO Green Confest – het duurzaamheidsfestival voor studenten in Lelystad? Laat mooie voorbeelden zien van wat jullie aan duurzaamheid doen op school. Lees meer! 

 

Uitgelicht door Leren voor Morgen

Meld jezelf of een ander aan! 

Met deze verkiezing zetten we docenten die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling in het onderwijs in het zonnetje en inspireren we hopelijk heel veel leraren! Lees meer over wat een duurzame docent is. Vind je het leuk om meer te horen van docenten die hebben deelgenomen? In dit artikel blikken we samen met de genomineerde docenten van afgelopen jaar terug op wat het duurzame docentschap ze heeft gebracht en wat de toekomst voor ze in petto heeft. Alle docenten raden aan om mee te doen! 

Meld jezelf of iemand anders snel aan voor Duurzame Docent van 2021! 

Manifest aangeboden

Het manifest voor een Duurzaam Regeerakkoord, waarin SDG Nederland en de alliantie Coördinatoren van de 17 SDG's een oproep doen om meer aandacht aan duurzaamheid te geven bij de formatie, is donderdag 8 juli overhandigd aan demissionaire ministers waaronder Sigrid Kaag (D66) en vele anderen. 

Ook het duurzaam onderwijsmanifest, wat een aantal praktische suggesties voor de politiek doet op het gebied van leren voor duurzame ontwikkeling, is 8 juli overhandigd aan verschillende kamerleden. Tekenen kan nog steeds! 

Routekaart duurzaam onderwijs

Om scholen te helpen duurzame ontwikkeling te integreren in de kern van het onderwijs, presenteert Leren voor Morgen eind augustus 2021 een instrument dat scholen kan helpen een visie te vormen op duurzaam onderwijs: de Routekaart Duurzaam Onderwijs. Dit helpt schoolleiders, docenten, leerlingen, ouders, buurtbewoners en lokale ondernemers om samen een visie te ontwikkelen op wat duurzaamheid voor hen betekent, en om deze visie uit te werken in een concrete strategie met aandacht voor alle elementen van de Whole School Approach. Leren voor Morgen opent een stimuleringsregeling voor scholen in het praktijkonderwijs, vmbo, mbo en hbo, om ze te stimuleren om met behulp van de Routekaart Duurzaam Onderwijs een eigen visie en strategie te vormen op leren voor duurzame ontwikkeling. Lees meer! 

SustainaBul VO en MBO

Via de SustainaBul wordt scholen gevraagd om middels een digitale zelfscan duurzaamheid binnen de school kritisch tegen het licht te houden. Het is een praktisch hulpmiddel om samen na te denken over de visie en strategie, het te volgen beleid en de uitvoeringsactiviteiten die voor de integrale ontwikkeling van duurzaamheid ondernomen zouden moeten worden op jullie school. Laagdrempelig, leuk en super waardevol voor de duurzame ontwikkeling op jouw en andere scholen!

VO Mail ons voor een vrijblijvende kennismakingsbijeenkomst of schrijf je in!
MBO - Bekijk het filmpje, lees meer of schrijf je in!

Dag van de Duurzaamheid

Op 8 oktober is het zover: de Dag van de Duurzaamheid in het Onderwijs! Doe jij mee om duurzame ontwikkeling op de onderwijskaart te zetten? Op de website kun je je school of klas aanmelden met een activiteit die je op 8 oktober met je klas doet. We willen natuurlijk dat er zóveel activiteiten plaatsvinden, dat de kaart van Nederland helemaal bedekt is. Op de website zoek je gemakkelijk per leerlaag tussen de activiteiten die leden van Leren voor Morgen gratis aanbieden. Meld je met één klik aan of meld zelf een eigen activiteit aan.

Recensie 
Chris Maas Geesteranus (Lid via de VVM, sectie NME) deelt in deze nieuwsbrief recensies over onderwijsboeken m.b.t. duurzame ontwikkeling. Heb je vragen of suggesties voor boeken? 
Laat het Chris weten! 

Brochure: Samen op weg: duurzame ontwikkeling in een natuurexcursie
Ellen Vandenplas, 2008, CVN
    
'In deze nieuwsbrief wil ik weer eens ingaan op een educatieve brochure – net als de in december 2020 besproken brochure ‘De vlag en de lading’ (zie hier) van Vlaamse herkomst. De brochure ‘Samen op weg: duurzame ontwikkeling in een natuurexcursie’ (zie hier) is online binnenkort ook toegankelijk. Dit is een publicatie uit 2008 van het Centrum voor Natuur- en milieueducatie (CVN; nu Natuurpunt CVN in Mechelen). 
 
 Lees hier de uitgebreide recensie.

Oproep

Vrijwilligers gezocht voor 17 doelen lessen op basisscholen

Tussen 25 september (SDG Action Day) en 8 oktober (Dag van de Duurzaamheid) krijgen alle groepen 7 en 8 een 17 doelen (/SDG) les. Kijk of er in jouw buurt ook scholen meedoen en geef je op als vrijwilliger! De les die vrijwilligers geven bestaat uit 1 A4-tje. De vrijwilligers worden gekoppeld aan de groep 7/8 docent om binnen twee weken een afspraak te maken. De vrijwilligers krijgen eenmalig een online training in september. Lees hier meer. 

Geef je op als vrijwilliger - Geef je op als school

Updates vanuit leden

Steun aanvraag O3 Utrecht

1 juli is het proces voor het oprichten van O3 Utrecht, school voor mavo - havo en vwo in Utrecht, van start gegaan. Een nieuwe school onder het motto 'wij leiden op tot sociale zelfbewuste burgers'. Het onderwijs concept is gericht op Leren voor duurzame ontwikkeling. Om te starten hebben Jacomijn en Guido steun nodig van ouders in Utrecht en omgeving met kinderen van 10,11 of 12 jaar. Dit kan met DigiD (en bsn van je kind) via de site van Duo.

Direct steunen kan hierMeer weten? Bezoek de website van O3 Utrecht of bekijk dit filmpje van de initiatiefnemers.

Nieuw nascholingsaanbod Wageningen Pre-University

Het nieuwe aanbod nascholingen en Docent Ontwikkelteams (DOT) van Wageningen Pre-University voor havo vwo staat online! De thema’s voor 2021/2022 zijn: Duurzame ontwikkeling, Onderwijsvernieuwing, De Stad van de Toekomst (hieronder uitgelicht), De Toekomst van de Landbouw, Klimaatverandering, Ecologie en Praktische scheikunde. Bij de meeste thema’s van de nascholingen zijn ook passende lesmaterialen, projecten of practica beschikbaar. Daarnaast kun je vrijblijvend kennis maken met het DOT van jouw keuze tijdens de kennismaking! Bekijk het gehele aanbod: Teacher Academy / Docent Ontwikkelteams

Lesmateriaal en nascholingenreeks Stad van de Toekomst
Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Wageningse wetenschappers werken samen met de Universiteit van Amsterdam en TU Delft aan nieuwe oplossingen. Het lesmateriaal zal vanaf september 2021 beschikbaar zijn. Daarnaast start op 4 november de nascholingenreeks die je verdiepende achtergrondkennis geeft. De eerste sessie gaat over het thema nutriënten en stadslandbouw. 

Klik hier voor meer informatie of schrijf je in

Helpdesk schoolafval geopend

Het komende schooljaar ondersteunt Rijkswaterstaat initiatiefnemers die schoolafval willen voorkomen en restafval willen scheiden met de Helpdesk Schoolafval. Op deze website vind je alle kennis en ervaring die in de afgelopen jaren is opgedaan op één plek. Ook vind je hulpmiddelen zoals een checklist voor het bepalen van je afvalstromen, factsheets, stappenplannen, tips, verhalen van andere scholen en voorbeeldmateriaal. Je kunt vragen stellen of een verzoek voor ondersteuning doen. De Helpdesk Schoolafval is een initiatief van Rijkswaterstaat vanuit het programma VANG Buitenshuis waar in verschillende branches oplossingen worden gevonden voor afvalstromen.
 
Mail voor meer informatie Sjoerd Kaarsemaker of Jennifer van Dijk

Activiteiten voor in de klas

Wereldrecordpoging grootste speurtocht 
Voor kinderen tussen 4-12 jaar
Tussen 2-8 augustus - In deze week gaat de wereldrecordpoging voor de grootste speurtocht plaatsvinden waarin aandacht wordt gevraagd voor het behoud van onze mooie natuur door op avontuur te gaan met Koos de Koala. Met de app van Soekky Stories volgen kinderen het spoor van Koos de Koala. Op toegankelijke en speelse manier leert Koos kinderen (én hun ouders) hoe we goed voor onze aarde moeten zorgen. 

Doe mee! *Foto: Miriam Verhagen-Klinkhamer

World Cleanup day 2021 scholen editie 
Voor BSO, PO en VO
15 september - Het is weer tijd voor de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Met 180 landen en meer dan 20 miljoen mensen ruimen wij onze planeet op. Plastic Soup Foundation roept leerlingen en docenten op woensdag 15 september op om mee te doen met de scholen editie. Samen gaan wij niet alleen voorkomen dat het zwerfafval in het water terechtkomt, maar ook vastleggen wat er allemaal ligt. Doe mee met je klas of met de hele school!

Meld je aan!

MBO challenge voedselverspilling
Voor MBO
September - In september gaat deze challenge opnieuw van start. Tot 15 maart 2022 werken studententeams aan voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en organisaties en denken na over innovaties die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Een deskundige jury beoordeelt de ingediende cases. In april 2022 vindt het eindevent plaats. Onderwijs-instellingen, bedrijven en organisaties kunnen zich tot en met 15 oktober inschrijven. Je kunt later nog een challenge indienen.

Meld je studententeam aan
Meld je bedrijf of organisatie aan

Doe met je school mee aan het Climate Songfest! » VO Utrecht

1 september - 'Climate Songfest - de stem van Utrecht' is een muziekproject voor scholen in de provincie Utrecht. Zij zoeken VO-docenten in alle Utrechtse gemeenten die met hun school mee willen doen door een klimaatlied te schrijven. Het project start per 1 september en de officiële lancering is op de Dag van de Duurzaamheid (8 oktober 2021). Deelnemende scholen ontvangen een lesbrief met lespakket ontwikkeld door de Herman Brood Academie. Hierin zitten samples, een voorbeeld song en alles wat je nodig hebt. Inzendingen - klimaatsongs! - kunnen tot de Kerstvakantie worden ingediend. De hele maand januari kun je stemmen op je favoriete liedje. Iedereen mag hieraan meedoen! 

Winnen! - In februari wordt op een spetterend Climate Songfest (event) het winnende lied aangeboden aan de Provincie. Deelnemende muzikanten zijn tussen de 15 en 25 jaar. Per gemeente wordt er één (muziek)school geselecteerd.


Meld jouw school aan!
 

Green ConFest MBO studenten event » MBO

12 oktober - Roep je MBO studenten op en/of kom zelf met je studenten om deel te nemen aan dit duurzaamheidsfestival en kennisdeelevent, dat ROC van Lelystad in samenwerking met Leren voor Morgen organiseert voor MBO studenten uit heel Nederland. Het evenement vindt plaats bij Boer Kok in Lelystad. Het programma van de dag en achtergrondinformatie vind je hier. Je kunt op twee manieren deelnemen:

Je presenteert op een tafel een of meerdere mooie voorbeelden van wat jullie op jouw school aan duurzaamheid doen. Tijdens het ochtendprogramma lopen andere (groepen) studenten rond om jullie project(en) te bekijken, vragen te stellen en te beoordelen! Aan het eind van de dag krijgen de mooiste initiatieven een prijs. 

Nodig de Jonge Klimaatbeweging uit voor je les: JKB on tour » MBO

September - december 2021 - Na de zomer gaat de Jonge Klimaatbeweging (JKB) weer on tour! Na twee succesvolle projecten, is er een vernieuwd JKB on tour lesprogramma voor MBO studenten ontwikkeld. In deze les gaan de jonge gastdocenten het klimaatgesprek aan met de studenten. Met interactieve werkvormen worden de studenten uitgedaagd om na te denken over duurzaamheid in hun eigen vakgebied. Passen dit soort lessen in jouw lesprogramma of projectweek? Geef via dit formulier door dat je geïnteresseerd bent. Meer informatie vind je op de website van de JKB.

Voorbeeldunits IMYC en of Curriculum 10-14 » VO

IMYC en Curriculum 10-14 zijn curricula die streven naar het verbeteren van leren bij kinderen. Voorbeeldunits zijn lespakketten bestaande uit meerdere lessen die bij een bepaald thema kunnen worden ingezet. Leraren die willen kennismaken met dit onderwijsconcept (IMYC en Curriculum 10-14), krijgen door het volgen van een voorbeeldunit een goed beeld van de onderwijsfilosofie. De units zijn vrij toegankelijk voor iedereen die er baat bij heeft. De mini-unit sustainability gaat over de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) en is interessant voor vakken aardrijkskunde, biologie, techniek en natuurwetenschappen. De unit biedt voldoende lessuggesties voor één week. Idealiter begin je twee tot drie weken van te voren met de voorbereidingen. De leerlingen ontdekken meer over SDG 7, 8, 9, 11, 12 en 17.

Zet smaaklessen in het jaarplan voor volgend jaar » PO

Nog met het thema voeding bezig in het jaarplan 2021-2022 van jouw basisschool? Voeg dan smaaklessen toe. Smaaklessen is een (gratis) effectief lesprogramma over voeding, waarbij kinderen door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken, hun eten verkennen. 

Lees hoe je Smaaklessen kunt inzetten

Uitgelichte webinars/ cursussen

Webinar kennisdeling challenges en hacketons in het MBO  
27 september 15.30 – 17.00


Hacketons en challenges zijn mooie, co-creatieve en hybride vormen van onderwijs die goed aansluiten bij onderwijs voor duurzaamheid. Wat zijn de do’s en don’ts wanneer je deze leervorm organiseert? Hoe vind je geschikte thema’s, vraagstukken en opdrachten? Hoe koppel je het aan kwalificatiedossiers? Hoe maak je het leren zichtbaar? Hoe begeleid je studenten succesvol? MBO voor Morgen organiseert i.s.m. Stichting SMARTCirculair en Coöperatie DOON een serie kennissessies over deze onderwerpen. 

Graag horen we via dit (aanmeld)formulier welke onderwerpen je in deze sessies graag met anderen wilt leren. Op basis van deze inventarisatie kiezen we de thema’s voor de eerste, en volgende sessies. De eerste sessie vindt plaats op maandag 27 september van 15.30-17.00 uur via ZOOM. Deelname is gratis. Deze eerste sessie is bedoeld voor docenten en duurzaamheidscoördinatoren. Aanmelden kan via bovenstaand aanmeldformulier of via roos@lerenvoormorgen.org.

Cursus 'Introduction to Systems Thinking' door Anupam Saraph
6 september - 8 oktober 2021

Duurzaam bewustzijn omzetten in actie vereist niet alleen leiderschap maar ook het vermogen om het geheel te zien, evenals de kwaliteit om mensen met een zelfde doel in actie op een lijn te krijgen. Duurzaamheid realiseren vereist vaardigheden om nieuwe duurzame en veerkrachtige systemen te ontwerpen. Meld je aan voor deze (engelse) cursus (van de 'Earth Education Centre for Education for Sustainable Development) en vergroot je begrip van systeemdenken en leer leiding nemen in je vermogen om de resultaten in bestaande systemen te benutten en ze duurzaam en veerkrachtig te maken.
 
Meer informatie en registratie

Cursus 'Waarden en de Sustainable Development Goals'
Datum n.t.b.

Deze cursus, georganiseerd vanuit het VVM netwerk voor professionals, gaat in op het onlosmakend met duurzaamheid vraagstukken verbonden terrein 'ethiek en morele besluitvorming'. Het doel van deze cursus is om de deelnemers te voorzien van systematische, ethische handvatten om in hun beroepssituatie effectief en verantwoord te handelen (persoonlijk én als organisatie) binnen de complexiteit van duurzame ontwikkeling zoals de SDG’s die weergeven. Geef door als je een bericht wilt ontvangen wanneer de inschrijvingen zijn geopend. 

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2021 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp