Copy
Open webversie in je browser
Leren voor Morgen

Nieuwsbrief januari 2019

Op 15 februari is het Warmetruiendag. Met z'n allen de verwarming een graadje lager. Doe er wat mee in de les. En ga met je klas de tuinvogels rond de school tellen en verzorgen?  En wie heeft de Impactprijs voor Groen onderwijs gewonnen? In deze nieuwsbrief van Leren voor Morgen weer aandacht voor duurzame activiteiten en lessen. Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Duurzame activiteiten uit

GroenGelinkt:

Warmetruiendagboekje
Met dit activiteitenboekje kun je samen met de leerlingen een leuke, leerzame en zinvolle bijdrage leveren aan het milieu.

Vogels in de winter verzorgen
• vetbollen en kettingen maken • vogels voeren • zie jij een vogel? • vogels tellen • vogelhuisje maken melkpak • wat doet die vogel nou? • vogelhuisje maken

Agenda


23 januari
Excellence dag van SLIMCirculair »
23 en 24 januari
Biobeurs »
24 januari
Regiobijeenkomst DuurzamePABO »
25 januari
Nationale Tuinvogeltelling »
7 februari
Sustainability Career Event »
15 februari
Warmetruiendag »
22 februari
Campaigners Academy »
15maart
Symposium Ecologisch bevraagd en pedagogisch uitgedaagd? »
18-22 maart
Week van de Lentekriebels" »
4 april
GLOBE dag – 2019 »

“Ik wil niet alles voorkauwen, ik wil dat kinderen zelf onderzoeken. Wat is beter dan zelfstandig op deze website rondstruinen en al lezende en kijkende nieuwe dingen leren? ”

“Die verzameling video’s zijn geweldig om een gesprek met je kind aan te knopen. Als zelfs beroemde YouTubers een video over het onderwerp maken, praat dat een stuk makkelijker en vinden ze het echt minder suf.”

Op HoeZoMediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar en jongeren zelfstandig aan de slag met sociale media, mediavaardigheden en mediawijsheid. De website biedt betrouwbare informatie, educatieve filmpjes en doe-opdrachten. Op dit moment zijn zo’n 15 thema’s beschikbaar over mediawijze onderwerpen. Dit zal de komende jaren flink uitbreiden. De site is in december gelanceerd.

HoeZoMediawijs

Nieuws vanuit de leden van de coöperatie Leren voor Morgen:

  • Tweedaagse workshop ‘Creating Islands of Sanity: Restoring Leadership as a Noble Profession’.  Een unieke kans om nader kennis te maken met het gedachtengoed van Margaret Wheatley over gezond leiderschap, onder het motto: ‘Who do we choose to be’. Goed leiderschap is belangrijk voor het vormgeven van educatie voor duurzame ontwikkeling op school en daarbuiten. Daarmee is deze workshop niet alleen interessant voor schoolleiders, maar voor iedereen die bij wil dragen aan de transitie naar duurzaam onderwijs.
  • In de Smaakmissie Moestuin ontdekken leerlingen van groep 1 t/m 4 van alles over de moestuin. Ze gaan zelf aan de slag en ontdekken zo van alles over de plantjes. De Smaakmissie Moestuin, ontwikkeld door Smaaklessen,  bestaat uit interactieve lessen en activiteiten met aanvullend een digibordmodule.
  • VN jongeren is een groep enthousiaste jonge vrijwilligers van 17 tot 26 jaar oud, afkomstig uit heel Nederland met interesse in de VN en thema’s rondom vrede en veiligheid, mensenrechten, internationale samenwerking en de Sustainable Development Goals. Wij geven gastlessen aan jonge mensen met betrekking tot de Verenigde Naties. Deze gastlessen hebben als doel om zoveel mogelijk jongeren met de genoemde onderwerpen te bereiken. Daarnaast willen we ook graag de meningen van jongeren verzamelen en verwerken voor (inter)nationaal beleid. Meer info en contact.
  • Kansen voor duurzaam onderwijs in het nieuwe curriculum. Duurzaamheid en gezondheid worden belangrijk in de tussen- en kerndoelen van het nieuwe curriculum voor het primair onderwijs. Welke kansen gaat dit ons bieden? Voor iedereen die werkt aan en in het onderwijs van kinderen in de basisschoolleeftijd bieden we op 24 januari een interactief, inspirerend en smakelijk programma. Georganiseerd door DuurzamePABO.
Wil je een les geven over klimaatverandering, energiebesparing of Warmetruiendag? Op de site vind je inspiratie, materialen en downloads en activiteiten. Bijvoorbeeld een Warmetruiendagestafette of een dobbelsteenverhaal. Een inpiratieboek kun je downloaden, vol met activiteiten voor alle groepen van de basisschool.
Warmetruiendag in de les

Biomimicry in de klas: wat de natuur ons kan leren

De film 'De Wilde Stad' neemt ons mee naar de verborgen dierenwereld van de stad. Het opent de ogen voor het leven waar we in de drukte van de stad niet bij stil staan. Zo blijkt de stad een natuurgebied te zijn waar dieren zich nestelen en eten vinden. IVN Natuureducatie en biomimicryNL ontwikkelden samen lesmateriaal voor het Voortgezet Onderwijs bij deze film. 

Lesmateriaal Biomimicry in de klas
Leerlingen en studenten maken het verschil. Zij staan aan de basis van de vernieuwing die nodig voor maatschappelijke uitdagingen in de groene sector. Hoe vindingrijk jonge mensen tijdens hun opleiding zijn werd zichtbaar tijdens de bekendmaking van de Impactprijs Groen Onderwijs 2018. In elke onderwijscategorie werd een prijs uitgereikt. 
Zie de winnaars en genomineerden op:
Impactprijs Groen Onderwijs
De Bio-Beurs richt zich op iedereen die werkzaam is in de biologische sector: van boer, via handel en verwerking tot en met winkeliers. Ook adviseurs en onderzoekers vinden er hun plek. Alle producten op de Bio-beurs zijn (mits mogelijk) gecertificeerd als biologisch product.
Er zijn themapleinen zoals het Streekplein, het Kennisplein (met de belangrijkste onderzoeksinstituten) en het Ondernemersplein. Op het Foodplein koken gerenommeerde chefs met nieuwe biologische producten. Voor het eerst is er ook een eigen Onderwijsplein, waar twee hogescholen en twee AOC's laten zien wat ze voor de biologische sector doen en waar cursusaanbieders zich presenteren.
De Bio-beurs

Nationale Tuinvogeltelling, ook voor scholen

Schoolgroepen en andere groepen (kinderdagverblijven, kinderboerderijen of NME-centra) kunnen vóór het weekend van de Tuinvogeltelling tellen. Bijvoorbeeld op je schoolplein. Kies een moment dat julie zelf goed uitkomt. Vanaf vrijdag 25 januari 2019 kun je de tellingen insturen.

Tuinvogeltelling voor scholen

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Copyright © Leren voor Morgen. 2019 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp