Copy
Bekijk deze email in je browser

Nieuwsbrief november '19. 
Hoe werkt de wervelkolom samen met je armen, ribben en heupen? 

Zacht~Zinnig~Bewegen - Feldenkrais Culemborg

JOUW VOORKEUR: BUIGEN OF STREKKEN?  BEWEGEN JE ARMEN EN HEUPEN DAARIN MEE?

De kwaliteit van onze bewegingen vormt een onderdeel van onze identiteit. We verhouden ons tot de wereld en tot anderen vanuit een basishouding. Bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom, ervaren we soms als beperkend of niet verbonden met het hoofd de schouders of het bekken.
De wervelkolom helpt je draaien, buigen en strekken, van je staart tot je kruin.  Gewoontepatronen veroorzaken vaak een beperking van de bewegingsmogelijkheden. Deze maand nemen we mee: de invloed van de armen en nek /hoofd bewegingen op de flexibiliteit van de boven-, midden-  en onderrug, maar focussen ook op de relatie met de ribben en de heupen.  Het flexibel worden in de ribben en heupen geeft de wervelkolom ruimte. 

Veel mensen hebben een voorkeur in de basishouding van hun rug om te strekken of te buigen. De klassieke les genaamd "flexors en extensors", in het Nederlands de "buig en de strekspieren", kun je als opmaat voor het november maandthema nog  in de laatste week van oktober volgen. Verbaasd was ik dat juist de bewegingen in deze les veelal draai/rotatie bewegingen zijn. Maar dat juist het effect groot is op het meer in balans komen van de buig- en strekspieren. Die zich vooral aan je voor- en achterzijde bevinden. Dit effect van deze les is geen toeval. Ik herken het ook uit mijn andere werksituaties. Een doorbraak is vaak te vinden op een ander gebied of door een groter verband te zien. Creatief, explorerend en systematisch onderzoek kan helpen. In de Feldenkraislessen is "dat" wat een geblokkeerd gebied vlot trekt vaak te vinden in een heel ander deel van het lichaam en in andere bewegingsrichtingen dan je in eerste instantie zou denken. Het lineair denken paste niet bij Mosche Feldenkrais.

We zijn een dynamische systeem en dat betekent dat we in de lessen anders gaan leren denken over onze bewegingsmogelijkheden, door te proberen elke beweging als een nieuwe beweging waar te nemen. Dit bewuster en subtieler waarnemen en bewegen verandert ons lichaamsbeeld. Het verruimt ook enorm onze mogelijkheden om waar te nemen, waarna we bovendien met meer gemak bewegen. Daar word je blij van.

Zoals Moshe Feldenkrais zei: "We handelen volgens ons zelfbeeld." Dit wordt gedurende deze lessen steeds duidelijker.
 
AGENDA
Geen les 22 en 23 oktober. 

GRATIS LESSEN
- Woensdag  30 oktober  les om 19:30 uur. Gratis les  (Culemborg
- Dinsdag  29 oktober  les om 17:00 uur. Gratis les (Tolsteeg/Hoograven     Utrecht)
- Dinsdag  29 oktober  les om 19:30 uur. Gratis les (Lombok Utrecht)

Geef je op via mail of via het contactformulier op zachtzinnigbewegen.nl of sms: 06 - 20509603
Wil je op een ander moment kennis maken dan betaal je het reguliere kennismakingstarief. Vraag aan wanneer dat kan. 
Voor alle reguliere lessen, tijden en locaties zie verderop. 
 
Naar de website van Zacht~Zinnig~Bewegen
deel
tweet
stuur door
De wervelkolom en het hoofd reageren met de ribben en schouderbladen op intenties en gewichtsverplaatsingen. Hierop kunnen de armen, het hoofd en de heupgewrichten coöperatief en subtiel reageren.

Door bewegingen te starten vanuit één lichaamsdeel zal je voelen hoe je lichaam verbindingen zoekt. Hierdoor zal het steeds makkelijker en bewuster dagelijkse gecompliceerde handelingen uitvoeren, met meer steun vanuit de grond. Telkens weer zijn we op zoek naar het vinden van samenwerking tussen lichaamsdelen waarbij we met grote gehelen gaan bewegen zonder differentiatie. Maar ook meer subtielere samenwerkingsmogelijkheden onderzoeken.  Waarbij we gewrichten het werk niet alleen laten opknappen. We zoeken naar hoe we slim kunnen bewegen waardoor de arbeid eerlijk verdeeld wordt en met lichtheid en gemak bewogen kan worden. 

Langzame zachte bewegingskwaliteiten hebben een groots effect. Gun jezelf de rust en souplesse die je zal ervaren in deze lessen. Het levert je meer lichaamsbesef op en je voelt je vrijer en vitaler.
Wordt dit ook jouw oplaadmoment van de week? Begin met een gratis les nog eind oktober, meld je aan!
 
 

Bijna elke maand komt er een nieuwsbrief over het volgende thema. Deze thema's sluiten vaak op elkaar aan, dus als je verschillende korte cursussen achter elkaar mee doet krijg je meer inzicht in hoe je soepel kunt blijven met gemak. Sommige deelnemers vullen de groepslessen aan met een of een paar individuele behandelingen per jaar. Het starten met één individuele les kan ook helpen meer zicht te krijgen op jouw persoonlijke leerstijl en leerdoelen. 

De Feldenkrais methode werkt aan bewegingssouplesse van je hele lichaam en deze wordt vergroot door je lichaam slimmer te gebruiken. Bijna iedere les start met een "dagelijkse beweging" en aan het eind van de les komt die weer terug. Vaak is deze beweging dan veel soepeler, lichter of duidelijker geworden. Of je nu flink stijf bent of hyper-mobiel, tijdens de lessen zal je inzoomen op hoe je je lichaam gebruikt. Je leert jouw patronen (h)erkennen en zult merken dat je meer subtiele bewegingsmogelijkheden gaat vinden en daardoor jezelf ontlast en versterkt. 

Groepslessen op woensdag namiddag in Culemborg
Data                            
Adres 
Tijd
Docent
Woensdagnamiddag
Het Hof 9,  4104 BT Culemborg
17.15 uur tot 18.30 uur (deur open om 17:10 uur)
Katheline Rotte.
Groepslessen op dinsdagmiddag - & woensdagochtend in Hoograven Utrecht
Data
Waar 

TijdDocent
Dinsdagmiddag en Woensdagochtend
Studio Zacht~Zinnig~Bewegen Feldenkrais 
Turkooislaan 35, 3523 GK Utrecht 
Dinsdag 17:00 uur tot 18:15 uur. (deur open om 16:50 uur)
Woensdag 9:30 uur tot 10:45 uur (deur open om 9:20 uur)
Katheline Rotte
Groepslessen op dinsdagavond in Lombok Utrecht
Data                            
Waar
Adres 
Tijd
Docent
Dinsdagavond
Feldenkrais Centrum Utrecht
1e Atjehstraat 2, 3531 SK Utrecht
19.30 uur tot 20.45 uur (deur open om 19:20 uur)
Katheline Rotte 
Kosten voor de lessen
Kosten 10 lessen

Kosten serie 4 lessen
Kosten losse les
Kennismakingstarief

Extra


Individuele lessen
Betaling naar rekeningnr


Aanmelden of info
Docent    
€ 100 voor 10 lessenkaart (binnen 11 lesweken 10 lessen gebruiken)
€ 50 vier lesweken achter elkaar 
€ 15 per les 
Serie van 4 lesweken achter elkaar voor € 40  
Losse kennismakingsles € 10
Als je iemand nieuw meeneemt, betaal je allebei maar € 10
€ 45 
NL76 RABO 0329474901 E.H. Rotte onder vermelding: ZZB, Locatie, Naam voor- en achternaam deelneem(st)er, Data lessen/start datum 10 lessenkaart, 4 lessen kaart voor gekozen maand

zachtzinnigbewegen@gmail.com
Katheline Rotte
Ook op Facebook vind je meer informatie over deze lessen.  Feldenkraislessen-Utrecht. "Like" deze pagina als je wilt en daar lees je ook regelmatig welk les thema er aan komt..
Wil je deze nieuwsbrief of de Facebook evenementen delen? Hierdoor kunnen meer mensen de prettige effecten ervaren van Feldenkrais lessen. 

Als je deze mails wilt blijven ontvangen gaan we er vanuit dat je akkoord bent met hoe de gegevens in het Mailchimp programma zijn opgeslagen. De gegevens zullen nooit met anderen worden gedeeld. Wil je de mails niet meer ontvangen dan kan je onder aan deze email jezelf afmelden. 

Hopelijk attendeer je vrienden en kennissen op deze lessen
en tot ziens op een groeps- of individuele les.
 
met vriendelijke groeten 
Katheline Rotte  
Over Feldenkrais en zijn methode

Moshe Feldenkrais legde de basis voor de naar hem genoemde methode in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hij studeerde mechanica en natuurkunde in Parijs en promoveerde daar aan de Sorbonne in toegepaste fysica. Feldenkrais was een enthousiast voetballer en meester in oosterse gevechtskunsten. In deze omgeving, boordevol wetenschap en sport, groeide zijn interesse voor het functioneren van ons zenuwstelsel, in het bijzonder bij het bewegen en leren leren. Een hardnekkige knieblessure - die hem beperkte in zijn functioneren - bracht Feldenkrais ertoe zelf een behandelmethode te ontwikkelen.“What I’m after isn’t flexible bodies, but flexible brains. What I’m after is to restore each person to his human dignity. ”
De Feldenkrais Methode wordt gebruikt om:
  • met aandacht te bewegen
  • behendigheid te ontwikkelen en flexibiliteit te bevorderen of te behouden
  • blessures of beroepsklachten te voorkomen of te verminderen
  • zintuiglijke waarneming te verscherpen 
  • het leervermogen van ons intelligente lichaam te verbeteren
De Methode wordt toegepast in individuele lessen (Functionele Integratie) én in groepslessen (Awareness Through Movement of wel Bewustworden door Bewegen). Door rustig uitgevoerde, niet-alledaagse bewegingen ervaren wij onszelf anders dan gewoonlijk en krijgen we een beter besef van onze bewegingspatronen, onze gewoonten en onze mogelijkheden.

Groepslessen: tijdens deze lessen bewegen we binnen de grenzen van ons eigen comfort op dezelfde nieuwsgierige wijze als een kind het eigen lichaam, de wereld en alle mogelijkheden ontdekt. De lessen lokken een doelmatiger gebruik van ons lichaam uit, met als effect een lichter en gemakkelijker bewegen.
 
Individuele les: we gebruiken dezelfde principes als bij de groepslessen op zoek naar welke unieke manieren van bewegen er zijn voor de persoon en wat het beste werkt. Het werken binnen grenzen van comfort en het gewaarworden van onszelf op andere manieren dan gewoonlijk wordt hier ook toegepast. Nu in een, één op één situatie met ‘hands on’.
 
Katheline Rotte
zacht~zinnig~bewegen
www.zachtzinnigbewegen.nl 
zie daar het contact formulier
of sms of app 06 - 20509603
​​Locaties : ​
Individuele lessen vinden plaats op 
Integraal gezondheidscentrum de Vrijstad
Godfried Bomansstraat 2, 4103 WR Culemborg
Zacht~Zinnig~Bewegen Turkooislaan 35, 3523 GK Utrecht 
Groepslessen op: Het Hof 9,  4104 BT Culemborg
Zacht~Zinnig~Bewegen Turkooislaan 35, 3523 GK Utrecht 
Feldenkrais Centrum Utrecht : 1e Atjehstraat 2  3531 SK Utrecht 

Meer informatie over Feldenkrais in Nederland : www.feldenkrais.nl
Copyright © 2019 Zacht~zinnig~bewegen, All rights reserved.


Wil je iets veranderen of je uitschrijven?
Je kunt hier je gegevens aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp