Copy
Bekijk deze email in je browser

Nieuwsbrief Oktober 2018: schoudergordel stabiel én mobiel 

Zacht~Zinnig~Bewegen - Feldenkrais Culemborg

22 september was er een feestelijke opening van Integraal Gezondheidscentrum de Vrijstad waar onder andere individuele Feldenkrais lessen gegeven worden. icgdevrijstad.nl

In oktober worden er op het Hof 9 groepslessen Feldenkrais gegeven. Start woensdagnamiddag 3 oktober van 17:15 uur tot 18.30 uur. Dit najaar zullen er geen lessen zijn op 24 oktober en 5 december.
Kom je dit thema blokje helemaal meedoen? Je kunt ook een losse les volgen of je voor 10 lessen opgeven, dan les je tot eind december.
Stuur een e-mail of sms: 06 - 20509603
Naar de website van Zacht~Zinnig~Bewegen
deel
tweet
stuur door

Handelen met steun en gemak

De komende vier lessen in oktober gaan we de handen/armen en het schouder /nek/ ribben-gebied extra aandacht geven. Als docent werd ik dit voorjaar met mijn gebroken enkel enorm uitgedaagd om flexibel te blijven ondanks de beperkingen die ik had. Regelmatig wilde ik ver reiken waardoor mijn schoudergordel extra werd uitgedaagd en ook mijn onderrug en heupgewrichten moesten slim mee blijven bewegen. Het vele zitten maakte mij alerter op het grote belang van efficiënt handelen. Door liggend te bewegen met de handen kan je beter voelen hoe je kan handelen met minder inspanning en hoe de schouders te gebruiken en hoe hele borstkas en rug (inclusief nekwervels en het bekken) betrokken kunnen zijn. Na de lessen kun je vaak zittend of staand vrijer bewegen. Elke les ervaar je hoe juist kleine bewegingen jouw bewegelijkheid en flexibiliteit van je schoudergebied vergroten zonder de stabiliteit die het schoudergewricht vraagt te verliezen.

We ondervinden de invloed van kaakspanning op de schoudergordel en van de vrije adem beweging op de flexibiliteit van de borst kas. Met gemak en plezier ervaren we hoe langzame gewichts-verplaatsingen, het loslaten van teveel spierspanning kan bevorderen. Naast liggend bewegen we ook zittend staand en verplaatsend. Gewoontes van de handen, ellebogen, schouders, het hoofd en de ribben krijgen aandacht. Nieuwe mogelijkheden worden belicht. Kortom de focus ligt bij handelen maar het is geen Feldenkraisles als niet ook het totale lichaam(sbeeld) erbij betrokken is. 

Hieronder de ervaring van iemand die Feldenkrais lessen volgde over handelen: 'Niet alleen mijn armen en handen voelen zachter en zachter aan, mijn lage rugpijn is verdwenen, mijn borst en schouders staan meer open om de wereld te begroeten, mijn rug voelt langer en meer rechtop, ... In het algemeen voel ik me meer aanwezig, geaard en levend'.

Je ontdekt meer mobiliteit in je bovenlichaam. Je zult merken dat je mogelijkheden gaat vinden om je schouders te laten liggen. Je schouderbladen liggen en schuiven over je ribben. De ribben zijn gesteund in de wervelkolom. Helderheid in de opbouw van je steunende skelet vanuit de vloer is onmisbaar. Om meer rust te krijgen in je schoudergebied is het nodig het die steun in je skelet op te zoeken. Gun jezelf en zeker je schouders en armen nieuwe inzichten, meer gemak en plezier in bewegen.

Door verschillende lessen achter elkaar te volgen krijg je het beste een beeld van wat Feldenkrais voor je kan betekenen, maar de lessen zijn ook als losse lessen te volgen.

Elke maand een nieuw thema. Deze thema's sluiten vaak op elkaar aan, dus als je verschillende korte cursussen achter elkaar mee doet krijg je meer inzicht in hoe je soepel kunt blijven met gemak. Sommige deelnemers vullen de groepslessen aan met eens per jaar een individuele behandeling.

Ken jij de Feldenkrais groepslessen in Culemborg op woensdagnamiddag al? Als je vaker op deze manier aandacht aan je lichaam wil geven, of lessen wilt inhalen, er zijn ook lessen op dinsdagochtend in Hoograven en op dinsdagavond in Lombok. De dinsdag lessen zijn in Utrecht. Je kunt in overleg lessen inhalen op andere locaties. 
Ook kunt je een afspraak maken voor een individuele les in Culemborg of Utrecht.

Op aanvraag kan ik ook korte cursussen geven op andere locaties.

De Feldenkrais methode werkt aan bewegingssouplesse van je hele lichaam en deze wordt vergroot door je lichaam slimmer te gebruiken. Iedere les start met een "dagelijkse beweging" en aan het eind van de les komt die weer terug. Vaak is deze beweging dan veel soepeler, lichter of duidelijker geworden. Of je nu flink stijf bent of hyper-mobiel, tijdens de lessen zal je inzoomen op hoe je je lichaam gebruikt. Je leert jouw patronen herkennen en zult merken dat je meer subtiele bewegingsmogelijkheden gaat vinden en daardoor jezelf kunt ontlasten en versterken. 

Normaal kost een kenningsmakings-groepsles € 7. Als je al eerder bent geweest bij een les van ons, maar iemand anders nieuw meeneemt, betaal je allebei maar € 7, in plaats van €14. Zie verderop meer informatie over de kosten.

Groepslessen op woensdag namiddag in Culemborg
Data                            
Adres 
Tijd
Docent
Woensdagnamiddag, behalve 24 okt
Het Hof 9   2  4104 BT Culemborg
17.15 uur tot 18.30 uur (deur open om 17:10 uur)
Katheline Rotte.
Groepslessen op dinsdagochtend in Hoograven Utrecht
Data
Waar 

Tijd
Docent
Dinsdagochtend behalve 23 okt
Studio Zacht~Zinnig~Bewegen Feldenkrais 
Turkooislaan 35 3523 GK Utrecht 
9.30 uur tot 10.45 uur (deur open om 9:20 uur)
Katheline Rotte
Groepslessen op dinsdagavond in Lombok Utrecht
Data                            
Waar
Adres 
Tijd
Docent
Dinsdagavond behalve 23 okt
Feldenkrais Centrum Utrecht
1e Atjehstraat 2, 3531 SK Utrecht
19.30 uur tot 20.45 uur (deur open om 19:20 uur)
Katheline Rotte
Kosten voor de lessen
Kosten 10 lessen


Kosten serie 4 lessen
Kosten losse les
Kennismakingstarief

Extra

Individuele lessen

Betaling naar Nieuw rekeningnr

Aanmelden of info
Docent    
€ 100 voor 10 lessenkaart (binnen 11 lesweken 10 lessen gebruiken), dit geldt voor Culemborg en Hoograven
€ 50 
€ 14 per les 
Serie van 4 lessen voor € 40  
Losse kennismakingsles € 7
Als je iemand nieuw meeneemt, betaal je allebei maar € 7
€ 45 

NL76 RABO 0329474901 E.H. Rotte onder vermelding: ZZB, Locatie, Naam voor- en achternaam deelneem(st)er, Data lessen/start datum 10 lessenkaart., 4 lessen kaart ? noem de maand.
zachtzinnigbewegen@gmail.com
Katheline Rotte
Ook op Facebook vind je meer informatie over deze lessen Feldenkraislessen-Utrecht. "Like" deze pagina als je wilt en daar lees je ook regelmatig over welke les thema er aan komt en soms sturen ik reminder met de les-thema's.
Ik hoop dat er meer facebook evenementen gedeeld gaan worden. Zo kunnen meer mensen de prettige effecten ervaren van deze lessen. 

Als je deze mails wilt blijven ontvangen gaan we er vanuit dat je akkoord bent met hoe de gegeven in het mailchimp programma zijn opgeslagen. En dat de gegevens nooit met anderen zullen worden gedeeld. Wil je de mails niet meer ontvangen dan kan je onder aan deze email jezelf afmelden. 

Hopelijk tot ziens op een groeps- of individuele les.
 
met vriendelijke groeten 
Katheline Rotte  
Privacy  
Jullie krijgen deze nieuwsbrief 10 keer per jaar. Omdat je ooit aan Katheline Rotte hebt aangegeven interesse te hebben in Feldenkrais lessen. Maar, zeker ik heb in het begin toen ik met deze lessen startte, ook adressen van mensen ingevoerd waarvan het mij leuk leek ze op de hoogte te brengen van deze mooie methode. Het enige gegevens die ik voor de nieuwsbrief bijhoud zijn: mailadressen, naam en woonplaats. Bovendien kan ik In het programma zien wie de nieuwsbrief heeft geopend. Deze gegevens zal ik nooit doorgeven aan anderen. De woonplaats noteer ik omdat we zo gerichter in gemeenten om Culemborg heen lessen zou kunnen gaan aanbieden. ivm de privacy wetgeving verzoek ik onderaan deze mail uit te schrijven zodat je geen ongewenste mails meer van mij krijgt. Schrijf je alsjeblieft uit als je de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.
Over Feldenkrais en zijn methode

Moshe Feldenkrais legde de basis voor de naar hem genoemde methode in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hij studeerde mechanica en natuurkunde in Parijs en promoveerde daar aan de Sorbonne in toegepaste fysica. Feldenkrais was een enthousiast voetballer en meester in oosterse gevechtskunsten. In deze omgeving, boordevol wetenschap en sport, groeide zijn interesse voor het functioneren van ons zenuwstelsel, in het bijzonder bij het bewegen en leren leren. Een hardnekkige knieblessure - die hem beperkte in zijn functioneren - bracht Feldenkrais ertoe zelf een behandelmethode te ontwikkelen.“What I’m after isn’t flexible bodies, but flexible brains. What I’m after is to restore each person to his human dignity. ”
De Feldenkrais Methode wordt gebruikt om:
  • met aandacht te bewegen
  • behendigheid te ontwikkelen en flexibiliteit te bevorderen of te behouden
  • blessures of beroepsklachten te voorkomen of te verminderen
  • zintuiglijke waarneming te verscherpen 
  • het leervermogen van ons intelligente lichaam te verbeteren
De Methode wordt toegepast in individuele lessen (Functionele Integratie) én in groepslessen (Awareness Through Movement of wel Bewustworden door Bewegen). Door rustig uitgevoerde, niet-alledaagse bewegingen ervaren wij onszelf anders dan gewoonlijk en krijgen we een beter besef van onze bewegingspatronen, onze gewoonten en onze mogelijkheden.

Groepslessen: tijdens deze lessen bewegen we binnen de grenzen van ons eigen comfort op dezelfde nieuwsgierige wijze als een kind het eigen lichaam, de wereld en alle mogelijkheden ontdekt. De lessen lokken een doelmatiger gebruik van ons lichaam uit, met als effect een lichter en gemakkelijker bewegen.
 
Individuele les: we gebruiken dezelfde principes als bij de groepslessen op zoek naar welke unieke manieren van bewegen er zijn voor de persoon en wat het beste werkt. Het werken binnen grenzen van comfort en het gewaarworden van onszelf op andere manieren dan gewoonlijk wordt hier ook toegepast. Nu in een, één op één situatie met ‘hands on’.
 
Katheline Rotte
zacht~zinnig~bewegen
sms of Whapp 06 - 20509603
​Locaties : ​
Integraal gezondheidscentrum de Vrijstad
Godfried Bomansstraat 2, 4103 WR Culemborg
Het Hof 9  4104 BT Culemborg
Zacht~Zinnig~Bewegen Turkooislaan 35 3523 GK Utrecht 
Feldenkrais Centrum Utrecht : www.feldenkraisutrecht.nl 
Meer informatie over Feldenkrais in Nederland : www.feldenkrais.nl
Copyright © 2018 Zacht~zinnig~bewegen, All rights reserved.


Wil je iets veranderen of je uitschrijven?
Je kunt hier je gegevens aanpassen of je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp