Copy
View this email in your browser
juli 2022
Beste ouders, leerlingen, medewerkers,

Het einde van het schooljaar komt steeds dichterbij. Nog een laatste mentoractiviteit, een feestelijke diploma-uitreiking, het ophalen van de rapporten en de welverdiende vakantie is begonnen. Ondanks de start van het schooljaar met mondkapjes, quarantaineverplichtingen en lesuitval, kijk ik terug op een mooi jaar. Met hoogtepunten als het Lindenberg-project, het bezoek aan de Efteling, een drukbezocht schoolfeest, het boekenproject bij Dekker van de Vegt, de kennismakingsmiddag met de nieuwe leerlingen en als kers op de taart 100% geslaagde leerlingen. Fantastisch! 

Tijd voor iets nieuws
Ruim 25 jaar ontvingen leerlingen, ouders en medewerkers de Jorakel. Een nieuwsbrief met actuele informatie, oproepen, weetjes en een maandagenda.  We merkten dat de Jorakel steeds minder goed gelezen werd. Veel informatie uit de Jorakel was tenslotte ook op de website te vinden.
Tijd voor iets nieuws dus: Joris Nieuws.  In deze nieuwe nieuwsbrief laten we je zien wat we doen, of hebben gedaan. Joris Nieuws verschijnt vier keer per jaar en wordt gemaakt door medewerkers én leerlingen. We wensen je veel leesplezier, en natuurlijk een hele mooie zomervakantie! 
 
Barrie Geurts, locatiedirecteur. 
Op het podium van de Lindenberg

De afgelopen maanden hebben leerlingen uit leerjaar 1 en 2 meegedaan aan een project bij de Lindenberg, om hun talenten te ontdekken. Leerlingen konden kiezen uit verschillende projecten zoals dans, rap, theater, DJ, techniek en stop-motion. Wij spraken Sterre en Indy uit de eerste klas en vroegen naar hun ervaring.
Sterre: Ik vond dit project heel leuk. Je leert leerlingen uit andere klassen beter kennen omdat het gemengde groepjes zijn. Samen met je groepje, begeleider en een docent ga je aan de slag met een opdracht. Ik zat in het groepje ‘theater’ dus wij oefenden bijvoorbeeld met improviseren, wat ik erg leuk vond. Soms was het wel een beetje druk of het filmpje lukte niet helemaal. Uiteindelijk hebben we een filmpje opgenomen, deze kregen de ouders bij de eindpresentatie te zien. 

Indy: De begeleiders waren erg aardig.  Ik had voor techniek gekozen, waar we aan de slag gingen met een greenscreen. Je zet jezelf dan ergens ‘op’ waardoor het lijkt alsof je bijvoorbeeld bijna van een flatgebouw afvalt. Je leert hoe je moet schetsen, hoe je 3D- letters moet maken en verschillende lettersoorten moet gebruiken. De eindpresentatie vond ik spannend, vooral omdat mij was gevraagd om iets te vertellen over het project op het podium. Dit heb ik uiteindelijk wel gedaan en daar ben ik best trots op! 
Nieuwe docent in aantocht: Melina Plug 

Hoe heet je en welk vak geef je?
Mijn naam is Melina Plug en ik geef tekenen, ckv en digitale geletterdheid.
Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Wandelen met de hond, leuke activiteiten ondernemen met mijn gezin, vrienden en familie bezoeken
Wat vind je zo leuk aan lesgeven?
Geen moment is hetzelfde, het is nooit saai en jongeren zijn eerlijk en onbevangen
Wat is je bijgebleven van je eigen middelbare schooltijd?
De toffe vrienden die ik daar heb leren kennen en waarmee ik een gezellige tijd heb gehad.
Waarom heb je voor de Jorismavo gekozen?
Kleinschalig, uniek en hierdoor persoonlijk.
Waar mag je jou voor wakker maken?
Koffie met iets zoets, zoals een reep chocola of een donut.
Wil je nog iets zeggen? 
Ik kijk ernaar uit om de nieuwe leerlingen, ouders, collega’s en medewerkers te leren kennen!
“Ik gun iedereen net zoveel plezier in zijn werk als ik heb gehad.”
Henk Bisschops neemt afscheid van de Jorismavo

Van hem had het nog niet gehoeven, toch is het zover: Henk Bisschops verlaat, na 38 jaar dienstverband, ‘zijn’ Jorismavo. Het vertrouwde gezicht van de school- die de leerlingen ’s ochtends welkom heet, die in zijn lessen Duits altijd de rust bewaart, die kaartjes verkoopt voor het schoolfeest, die jarenlang afdelingsleider was en die ook nog de planten verzorgt- gaat met pensioen. Een afscheidsinterview ter ere van een man die nog lang gemist zal worden.  
38 jaar geleden
“Mijn loopbaan als docent begon in 1983, toen ik inviel bij LEAO de Sprong. In die tijd was het moeilijk om een baan in het onderwijs te vinden, dus ik heb best geluk gehad. In 1984 begon ik met invallen op deze school. Dat was toen nog de Sint Jorisschool, een katholieke school voor speciaal onderwijs aan de Prins Hendrikstraat in Nijmegen. Ik was docent Duits, maar heb ook de opleiding Huishoudkunde gedaan. Dat betekende dat ik in de onderbouw ook vakken mocht geven als biologie, NASK en economie. Ik heb het werken met jonge mensen altijd ontzettend leuk gevonden. Vooral de eerste klassen hebben mijn voorkeur. Dan kun je de leerlingen nog op weg helpen, echt iets voor ze betekenen.”

Achtergrond
“Ik woon in Venray, ben daar geboren en getogen. Sociale betrokkenheid heb ik van huis uit meegekregen. Op mijn twaalfde begon ik met vrijwilligerswerk voor de tafeltennisvereniging. Dat ben ik blijven doen tot ik in 1995 de politiek in ging voor de PvdA. Ik ben nu aan mijn 5e periode als raadslid bezig. Gelukkig kom ik ook nog wel eens thuis- ik ben getrouwd, heb twee volwassen zonen en ben een trotse opa. Het is leuk dat ik daar straks meer tijd voor krijg.” 

Structuur
“Naast docent Duits, en de andere vakken die ik gegeven heb, ben ik ook jarenlang afdelingsleider onderbouw geweest. Bezig zijn met bestuurszaken vind ik leuk, al ben ik wel iemand die zich vooral richt op de dagelijkse gang van zaken. Ik vind het belangrijk dat collega’s en leerlingen lekker in de school zitten. Prioriteiten stellen, soms ‘nee’ zeggen, is niet mijn sterkste punt. Als niemand de afwasmachine leegruimt, sta ik het tóch weer te doen. 

Bij de leerlingen sta ik volgens mij bekend als leraar die niet heel streng is, maar wel houdt van rust en structuur. Ik krijg het benauwd van chaos in de klas. Als ik praat, praten de leerlingen niet. Ik ben ook een overdreven regelneef- ik hou ervan als alles op orde is. Mijn spullen- telefoon, sleutels, horloge- leg ik altijd op dezelfde manier op tafel. Mijn collega’s leggen dus regelmatig even iets scheef als ze langslopen.” 
 
Trouw aan de Jorismavo
“Ik gun iedereen net zoveel plezier in zijn werk als ik hier heb gehad. De Jorismavo is door de jaren heen echt ‘mijn’ school geworden. De mooiste herinneringen die ik meeneem, gaan over leerlingen. Vooral de leerlingen waarin we veel geïnvesteerd hebben en die uiteindelijk hun examen halen, blijven me bij. Dat plezier beleven we echt met collega’s samen- net zo goed als we er gezamenlijk van balen als het niet lukt. Ook op kamp gaan vond ik altijd bijzonder leuk. Maar dat ik zo lang voor deze school heb gewerkt, zit ook wel in mijn aard: als ik ergens aan begin, blijf ik lang.”
 
Toen en nu
“In 38 jaar heb ik veel zien veranderen binnen de school. De klassen zijn groter geworden, er wordt meer van docenten gevraagd. Vroeger werd je bij wijze van spreken alleen beoordeeld op de lessen Duits die je gaf, nu stellen we studiewijzers op, toetsingscriteria, pestprotocollen en ga zo maar door. Voor mijn gevoel zijn het vaak papieren tijgers, ik richt me liever op de mensen. Ook de complexiteit van problemen van leerlingen is toegenomen. Natuurlijk streef je er altijd naar dat alle leerlingen gewoon mee kunnen doen, maar de druk op medewerkers is soms wel hoog.” 
 
Afscheid
“Sommige mensen tellen af naar hun pensioen, ik niet. Ik had nog best een paar jaar meegekund. Natuurlijk ben ik niet onmisbaar, maar ik denk dat collega’s nog wel eens verrast gaan worden omdat bepaalde dingen blijven liggen. Ik hoop dat ze het welkom heten van de leerlingen in de ochtend, gaan voortzetten. En ik heb een beetje zorg over de planten. Dat mag je er wel inzetten, haha.
 
Afscheid nemen vind ik moeilijk. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ik straks geen onderdeel meer ben van deze school. Hoe mijn afscheid er uit gaat zien, is voor mij een verrassing. Ik heb mij er bewust niet mee bemoeid. Stiekem hoop ik wel dat leerlingen het jammer vinden dat ik wegga. Dat is toch wel een soort oerinstinct, dat je wilt dat je een beetje gemist wordt.” 
Jorismavo en Rijks winnen Nijmeegse Architectuurprijs
Leuk nieuws! Onze campus- de Jorismavo en Het Rijks-, heeft dit jaar de Nijmeegse Architectuurprijs gewonnen. De jury sprak over een school met een prachtige en ruimtelijke kwaliteit. En daar zijn we het natuurlijk helemaal mee eens! 
Lees hier het artikel in de Gelderlander. 
Schoolfeest Jorismavo: karaoke, polonaise en lekker gek doen! 
Op vrijdag 3 juni was er schoolfeest op de Jorismavo. Nadysha uit de tweede klas vertelt over hoe zij de avond heeft ervaren. “Het begin van het schoolfeest was heel rustig en een beetje saai. Er waren nog niet veel leerlingen en je merkte dat iedereen nog een beetje erin moest komen. Later werd het drukker en daarmee kwam ook meer gezelligheid. Er was een DJ, een fotobooth, snacks en drankjes zoals mocktails. De fotobooth is een hokje waar je samen in kan om een foto te maken.
De DJ maakte leuke remixen van muziek. Veel leerlingen dienden verzoekjes in voor nummers die ze leuk vonden, hierdoor werd er veel gedanst door leerlingen en door docenten. Een paar docenten hebben met de leerlingen ook karaoke gedaan, dat was echt heel leuk. Daarnaast werd er een hele lange polonaise gedaan en deed iedereen lekker gek. Voor de leerlingen die niet wilden dansen waren er tafels waar ze rustig konden zitten. Sommige docenten hadden echt moeite gedaan om er leuk uit te zien, ze hadden zich verkleed en pruiken op. Het was echt supergezellig, ik kijk nu al uit naar het volgende schoolfeest.” 
Nieuwe docent in aantocht: Hetty de Kroon

Hoe heet je en welk vak geef je? 
Mijn naam is Hetty de Kroon en ik geef Duits. 
Wat doe je graag in je vrije tijd? 
In mijn vrije tijd lees ik graag ( vooral Engelse boeken) en ben verslaafd aan het werken in mijn tuin. Ik doe graag leuke dingen met mijn kinderen en kleinkinderen.
Wat vind je zo leuk aan lesgeven? 
Het lesgeven vind ik vooral leuk, omdat ik veel contact met leerlingen heb. Ik vind het elke keer een uitdaging de leerlingen iets nieuws te kunnen bijbrengen en samen een weg hierin te zoeken en te vinden. 
Wat is je bijgebleven van je eigen middelbare schooltijd?
Mijn middelbare  schooltijd vond ik gewoon heerlijk! Ik had een leuke groep van vriendinnen en we hebben altijd veel plezier samen gehad. 
Waarom heb je voor de Jorismavo gekozen?
De afgelopen 13 jaar heb ik lesgegeven op een grote school en was al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging. De Jorismavo is een veel kleinere school, met een klein team en met andere leerlingen. Het contrast van de oude en de nieuwe school is wat het zo spannend maakt. 
Waar mag je jou voor wakker maken?
Je kunt mij altijd wakker maken om planten voor de tuin te gaan kopen (er past wel niets meer in, maar ik doe het zo graag).
Wil je nog iets zeggen? 
Ik verheug me er erg op jullie allemaal volgend schooljaar te leren kennen. Maar eerst even allemaal genieten van de vakantie.
We zien elkaar in augustus! 
Geslaagd! Van harte gefeliciteerd!
Onze school heeft dit jaar een slagingspercentage van... 100%! Fantastisch gedaan allemaal! 
Nieuwe medewerker in aantocht: Hanneke Frenken 

Hoe heet je en welk vak geef je?
Ik ben Hanneke Frenken en ik ben vanaf augustus teamleider op de Jorismavo. Ik geef dan geen les, maar heb jarenlang maatschappijleer gegeven aan mavo 4.
Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Ik hou van (pop)muziek, concerten bezoeken, koken, eten, pop/pubquizzen, wandelen, en een beetje hardlopen af en toe.
Wat vind je zo leuk aan het onderwijs?
Werken met jongeren vind ik het leukste wat er is! De afgelopen jaren heb ik gewerkt als docent, decaan, leerlingcoördinator en teamleider, en vooral (en het liefst) op de mavo. Samen met leerlingen werken (aan m’n vak, of samen met hen op pad gaan) is wat ik het liefste doe. Zodat leerlingen ‘het’ straks zelf kunnen, na hun middelbare schooltijd. School is toch een beetje ‘oefenen voor later’. 
Wat is je bijgebleven van je eigen middelbare schooltijd?
Dat ik het vooral heel gezellig vond, zolang er niet teveel huiswerk was: dat vond ik vond meestal maar vervelend. Wat ik ook heb onthouden, is dat ik Engels wilde gaan studeren, totdat ik hoorde dat je dan waarschijnlijk later leraar zou worden. Dat leek me toen maar niks.
Waarom heb je voor de Jorismavo gekozen?
Mavo-leerlingen zijn gewoon de leukste leerlingen! De kleinschaligheid van de school vind ik ook een voordeel: zodat je elkaar echt kent en vaak tegenkomt. 
Waar mag je jou voor wakker maken?
Laat mij maar lekker slapen hoor! Maar als ik moet kiezen: lekker eten (Indonesisch, Midden-Oosters, Spaans, sushi).
Wil je nog iets zeggen? 
Ik heb erg veel zin om te starten in augustus, en om jullie (leerlingen, collega’s, ouders) te leren kennen. Ik heb veel moois gehoord over de Jorismavo (en niet alleen over het prachtige gebouw!) en mijn eerste kennismaking met enkelen van jullie vond ik al erg leuk. Tot binnenkort allemaal.

Nieuwe teamleider? Gaat Theo Smeets weg dan?
Ja, Theo gaat per december 2022 met pensioen. Hanneke Frenken begint in augustus 2022 als teamleider. Tot december worden de taken van Theo aan Hanneke overgedragen. 
De ins en outs van de Jorismavo nu op Spotify!
Onlangs kreeg de Jorismavo bezoek van drie podcast-heren die namens de bestuursorganisatie @voCampus alles wilden weten over onze school. Ondersteuningscoördinator Renske van Heeswijk en decaan en docent Tom van den Berge stonden ze uitgebreid te woord. Nieuwsgierig? 

Beluister de podcast nu via Spotify
 
Nieuwe docent in aantocht: Sarah Peters

Hoe heet je en welk vak geef je?
Mijn naam is Sarah en ik geef Nederlands. 

Wat doe je het liefst in je vrije tijd? 
Als de zon schijnt, dan kan je mij op het paard in het bos vinden, maak ik foto's of ben ik met vrienden op pad. Mocht ik onderweg een leuke boekenwinkel tegenkomen, dan is het heel moeilijk om die over te slaan en kan ik hier uren vertoeven.

Wat vind je zo leuk aan lesgeven?
Ik hou van taal. Mijn doel: mijn enthousiasme voor de Nederlandse taal overbrengen en laten zien dat het meer is dan alleen maar kofschippen en fokschapen. Naast Docent Nederlands, ben ik ook nog Recruiter en help ik mensen aan een nieuwe baan. Door deze ervaring weet ik ook waarom het leren van Nederlandse schrijf- , spreek- en leesvaardigheden zo belangrijk is. 

Wat is je bijgebleven van je eigen middelbareschooltijd?  
Tijdens mijn middelbareschooltijd waren er leraren aan wie je alles mocht vragen en dat deed ik heel graag. Samen praten over de lesstof, het leven of het nieuws. Juist tijdens die gesprekken heb ik veel geleerd en ik hoop van harte dat ik ook zo'n leraar mag worden. 

Waarom heb je voor de Jorismavo gekozen?
Tijdens mijn vorige stage op Het Pontem College werd er over de Jorismavo verteld: een kleine school met een hecht team en enthousiaste leerlingen. Hier wilde ik dolgraag deel van uitmaken en daarom ben ik langsgegaan om kennis te maken. Nu zijn we een paar gesprekken verder, heb ik sfeer geproefd en inmiddels heel veel zin om te starten in september. 

Waar mag je jou voor wakker maken? 
Maak je mij in het midden van de nacht wakker, dan moet je wel een heel goed avontuur voorbereid hebben. Met volle maan, in galop, over het strand, op een wit paard dat ik aan het einde van de avond mag houden. Mocht je nou geen wit paard voor mij hebben, een doosje macarons is ook goed.

Dekker van de Vegt
De afgelopen weken bezochten leerlingen van leerjaar 1, 2 en 3 boekhandel Dekker van de Vegt in Nijmegen.  Hierover heeft een stuk in de Gelderlander gestaan. Nieuwsgierig? Klik dan hier voor het krantenartikel
www.jorismavo.nl
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Jorismavo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp