Copy
Julianalaan 7 | 6191 AL | Beek
www.pigeonvetcenter.com
View this email in your browser

Nieuwsbrief duiven

De meest gestelde vraag van de laatste, pakweg, maand is of men wel of niet een kuur moet gevenduif voor de kweek. Onlangs op de najaarsbeurs van de NPO was die vraag ook topic.
Na tig keer kort mijn mening gegeven te hebben hierover, begon ik het over een andere boeg te gooien. Ik vroeg, me van de domme houdend, welke kuur men bedoelde.
‘Nou, U weet wel zo één tegen paratyfus en zo’.
‘Heeft U dan problemen met de paratyfus?’
‘Nee dat niet, maar ja, je hoort zo vaak dat anderen dat ook doen, dus denk ik, dat moet ik misschien zelf ook maar eens doen’
‘Uw duiven zijn volgens u gezond?’
‘Ja, ik denk het wel’.
‘Zijn ze goed door de rui gekomen? Geen gekke dingen gezien?’
‘Nee, alles is prima verlopen, de mest is goed, ze eten goed.
‘Denkt U zelf dan dat het nodig is een kuur te geven?’
‘Dat wil ik graag van U horen?’
‘Nou, U kunt natuurlijk een kuur geven. Koopt u er dan wel gelijk een paar doosjes aspirine erbij?’
De verbaasde liefhebber vroeg: ‘Waarom dat dan?’
‘Nou, ik stel voor dat U tijdens de kuur zelf en uw vrouw en kinderen een aspirine geeft. Iedere dag opnieuw net zolang als u de kuur aan de duiven geeft. Laten we zeggen dat U tien dagen kuurt, dan kunt U uitrekenen hoeveel aspirines U nodig heeft.’
De man keek me aan alsof ik gek geworden was.
‘Waar is dat goed voor?, bracht hij uit, lichtelijk geïrriteerd.
‘Als er niets aan de hand is, dan is die kuur net zo dwaas als het innemen van aspirines voor hoofdpijn die men over 4 of 5 maanden misschien gaat krijgen.’

Het werd tijd dat ik serieus werd. ‘Weet U’, zei ik ‘als U denkt dat uw duiven ziek zijn en er wordt vastgesteld dat ze ziek zijn, dan kan kuren zin vol zijn. Samen met een paar andere maatregelen, zoals enten en desinfecteren.
enten duivenMaar als uw duiven niet ziek zijn, dan is kuren niet zinvol. Ik denk dan ook dat u nu vermoedt dat uw duiven niet optimaal gezond zijn. Dat is iets heel anders. We moeten onderscheid maken tussen ziekte en niet optimaal gezond zijn.

Niet optimaal gezond zijn, houdt in dat we aan de gezondheid moeten werken. Dat we moeten zorgen dat we die verbeteren. Dat is iets heel anders dan de duiven behandelen tegen een ziekte die ze helemaal niet hebben. Duiven kunnen drager zijn van paratyfus. Dan nog, is het beter om dit vast te stellen voordat men besluit blind te gaan kuren. Wist U trouwens dat door iedere antibioticakuur die gegeven wordt een deel van de darmflora permanent verloren gaat?

Onderzoek heeft dit vastgesteld. Hierdoor krijgen de duiven het weer iets moeilijker om hun gezondheid optimaal te houden, zeker als geregeld onnodige kuurtjes gegeven worden. Een gelauwerde wetenschapper, Claude Bernard, zei eens dat de ziektewekkers er minder toe doen, maar dat het vooral de omstandigheden zijn, die maken of een individu ziek wordt.
In die gedachte meegaand is het dus belangrijker om de gezondheid van de duiven te helpen optimaliseren, dan preventief aan vermeende ziektezorg te doen tegen infecties die mogelijk helemaal niet aanwezig zijn.

Het is goed als liefhebbers beginnen met het maken van een onderscheid tussen ziektezorg en gezondheidszorg. Gezondheidszorg wordt verwisseld met ziektezorg. Te veel liefhebbers denken aan gezondheidszorg te doen terwijl ze alleen aan ziektezorg doen, vaak dan ook nog eens tegen ziekten die helemaal niet aanwezig zijn.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben dierenarts. Als dieren ziek zijn, zal ik zeker geneesmiddelen gebruiken om de duiven weer gezond te krijgen. Maar een kleine 30 jaar probeer ik de liefhebbers ervan te overtuigen dat het overwinnen van een infectie het beginpunt moet zijn van een aanpak van de gezondheidszorg. Doet men hier niets aan, dan loopt men snel weer tegen een nieuwe uitbraak van ziekte aan en voor men het weet is men kuur na kuur aan het geven. Bij veel liefhebbers is dit helaas de dagelijkse praktijk.
Gezondheidszorg

Gezondheidszorg is het zorgen dat de duiven zo veel armslag hebben dat aanwezige ziekteverwekkers geen vat op hen krijgen. Gezondheidszorg is zorgen dat de duiven goed voer krijgen, met voldoende vitamines en mineralen. Dit is trouwens in deze tijd vaak ook al een hele opgave. Daarnaast is het verstrekken van probiotica en prebiotica een verstandige zaak.

Onder prebiotica verstaan we dan weer de voedingsstoffen die helpen om de goede bacteriën beter probiotica duivente laten groeien. De goede bacteriën zijn dan in dit geval de probiotica.
Onderzoek heeft uitgewezen dat goede darmbacteriën in symbiose leven met de gastheer. Het is ook in het belang van de goede darmbacteriën dat de gastheer blijft leven. Goede darmbacteriën zorgen voor de aanmaak van vitamines en helpen dat mineralen makkelijker opgenomen kunnen worden.

Nu is ook gebleken dat ziekteverwekkers de competitie aangaan met de aanhechtingsplaatsen aan de darmwand. Hoe meer ziekteverwekkers een kans krijgen om te hechten aan de darmwand, des te groter wordt de kans dat de patiënt ziek wordt. Het is dan ook veel beter om te zorgen dat er voldoende goede darmbacteriën beschikbaar zijn in de darm. Het geven van probiotica kan daar aan bij dragen. Maar we kunnen door verzurende kruidendranken, als SGR, te geven, ook een bijdrage leveren aan de versterking van de aanwezige eigen goede darmbacteriën. Op die manier draagt men bij aan de gezondheid van de duiven die zich laat terug betalen door een betere mest en betere conditie van de duiven.

Evenzo is gebleken dat in stallen waar goede darmbacteriën in verstoven worden de schadelijke bacteriën minder kans krijgen om zich te handhaven. Het zou wel eens heel verstandig kunnen blijken te zijn om na een grondige desinfectie van een hok goede (bodem)bacteriën op het hok te vernevelen. Het is in de duivensport nog niet gebruikelijk om dat te doen. Maar de liefhebbers die dit al toepassen zijn er best tevreden over.

kruiden duivenGezondheid van de duiven kan men verder ondesteunen door geregeld kruiden te geven die de functie van lever en nieren ondersteunen. Daarnaast is er inmiddels een scala aan natuurlijke producten beschikbaar die het met name de schadelijke bacteriën en parasieten een stuk moeilijker maken om te overleven. 

Het geven van antibiotica zou beperkt moeten worden tot die gevallen waarin de duiven ziek zijn. In die gevallen is het goed om middels onderzoek vast te stellen welke antibiotica het beste geschikt zijn om te gebruiken. Blind kuren zou niet meer in de vocabulaire van duivenmelkers voor moeten komen.

Aanbieding boek "Duiven gezond houden". 

Het ideale cadeau voor de feestdagen. Wees snel, want de aanbieding geldt alleen deze maand nog! 

Bony Probiotica en Bony S.G.r.

Bony SGR

Bony S.G.R. bevat een aantal kruiden die bijdragen aan de verhoging van de weerstand. Onder andere: echinacea purpurea, eleuterococcus en panax ginseng. Verder bevat Bony S.G.R. een aantal kruiden die helpen de spijsvertering te optimaliseren, hetgeen zich onder meer uit in een verbetering van de kwaliteit van de mest. De uitgebalanceerde samenstelling zorgt dat de darmflora verbetert en de groei van gisten zoals candida albicans wordt afgeremd.

De betere darmflora draagt er toe bij dat de kans dat ziekteverwekkende colibacteriën de overhand kunnen krijgen geringer wordt. Dat is dan ook de reden dat de duiven die in het voorjaar tegen het Adenovirus aanlopen, in de praktijk sneller herstellen van deze infecties en minder ver terugvallen in conditie. In principe kan Bony S.G.R. het hele jaar door gegeven worden aan de duiven.

probiotica

Bony Probiotica is een breedwerkend probiotica profiel van veel stammen met daarin ca. 8000 tot 9000 verschillende onderstammen.

Probiotica geeft een natuurlijke bescherming. Het gaat de strijd aan met ziekteverwekkende bacteriën. In de darmen leven veel bacteriën en deze darmflora kan om verschillende redenen uit balans raken. Bijvoorbeeld als gevolg van een antibioticakuur.

Ook goede bacteriën kunnen hierdoor verminderen. Met behulp van probiotica wordt een bijdrage geleverd aan het herstel van een normale en gezonde darmflora.

Pigeon Vetcenter

Julianalaan 7a | 6191 AL | Beek
T. +31 (0)46 437 1885 | E. info@pigeonvetcenter.com
Copyright © 2016 Pigeon Vetcenter, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp