Copy
Nieuws van Effectief Altruïsme Vlaanderen

Deze nieuwsbrief staat in het teken van onze Facebook en Twitter actie voor de jaarlijkse Warmste Week die loopt van 18 tot 24 december. Dit jaar kunnen mensen kiezen uit meer dan 2000 goede doelen om te steunen. Stel dat je nog geen specifieke voorkeur hebt voor een goed doel, en je wil gewoon zoveel mogelijk goeds doen met je donatie. Welk goed doel kun je dan best kiezen? Effectief Altruïsme Vlaanderen wil je daar graag bij helpen. Na een lange screening van de duizenden organisaties die deelnemen aan de Warmste Week, kwamen we een drietal zeer effectieve goede doelen tegen. Heel toevallig beginnen hun namen ook met dezelfde letter. De E van effectiviteit? Je kan onze uitleg over de selectie bekijken in het volgende filmpje: 
  • Eight is een nieuwe organisatie die een basisinkomen voorziet in dorpen in Uganda. Dat is een van de effectiefste methoden om extreme armoede te bestrijden.
  • Eden biedt professionele vroedkundige hulp en heeft een crowdfundingproject voor het verdelen van muggennetten tegen malaria in Congo-Brazzaville. Dat is een van de effectiefste methoden om mensenlevens te redden.
  • EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) promoot plantaardige (diervrije) voeding. Dit is een van de effectiefste methoden om zowel dierenleed als klimaatverandering te verminderen.
Een nog meer uitgebreide uitleg waarom we voor deze organisaties kozen, vind je op onze blog.

Op Facebook en/of Twitter kun je stemmen op een van deze goede doelen. Per stem doneren wij 1 euro aan het goede doel van je keuze (met een maximum van 4000 euro). De actie loopt tot donderdag. 
Recente activiteiten
Begin oktober verscheen de Pano reportage over ‘Ontwikkelingssamenwerking 2.0’. Op het einde van de uitzending mocht Maarten Boudry kort vertellen over effectief altruïsme. Je kunt de reportage hier herbekijken.
Dit najaar nam Effectief Altruïsme Vlaanderen deel aan de “Under pressure” filocafés georganiseerd door HuisvandeMens in samenwerking met SKEPP. Net zoals vorig jaar bezochten we de Europese School in Mol voor enkele gastlezingen over effectief altruïsme. Kris bezocht nog een atheneum in Brugge, en Stijn gaf een lezing over insectenwelzijn op de International Animal Rights Conference in Luxemburg, gebaseerd op het werk van Rethink Priorities, en een lezing over de schadelijkheid van goedbedoelde acties voor Actueel Denken en Leven Mechelen, geïnspireerd op de brand van de Notre-Dame eerder dit jaar.
Komende activiteiten
In het voorjaar van 2019 staan er nog enkele lezingen op het programma over onderwerpen die aanleunen bij effectief altruïsme:
  • Filocafé effectief altruïsme, bij HuisvandeMens Diest, (30-01-20)
  • Effectief altruïsme, morele illusies en dierenwelzijn, bij Grijze Geuzen, Hasselt (10-02-20)
  • Effectief altruïsme, Davidsfonds De Pinte (18-02-20)
  • Effectief altruïsme, UPV Geraardsbergen (26-03-20)
Daarnaast worden er in Brussel nog maandelijkse meetups georganiseerd. Meer details vind je hier. Wil je op de hoogte blijven van toekomstige meetups in Brussel, wordt dan zeker lid van de Facebook groep. Hou er wel rekening mee dat deze meetups in het Engels zijn, aangezien er niet alleen Nederlandstaligen naartoe gaan.
Lectuur
Stijn Geerinck, moraalfilosoof en een van onze effectief altruïsten, schreef het boek ‘Tussen hoop en hersenletsel’, over zijn veeleisende revalidatie als verkeersslachtoffer. Naast een persoonlijke getuigenis biedt het boek levensbeschouwelijke en moraalfilosofische inzichten. De volledige opbrengst van het boek zal Stijn wegschenken aan effectieve goede doelen. Naar aanleiding van de Warmste Week schreef hij ook een opiniestuk met een effectief altruïstische insteek.
Maarten Boudry en Thomas Rotthier schreven een opiniestuk in De Standaard over wat we het best kunnen doen voor het klimaat: het promoten van meer onderzoek en ontwikkeling van klimaatvriendelijke technologieën en het beschermen van tropische wouden. De effectief altruïstische organisatie Let’s Fund heeft daar een sterke argumentatie over geschreven en is begonnen met een inzamelingsactie voor het Information Technology and Innovation Foundation.
 
Wil je ook meehelpen met Effectief Altruïsme Vlaanderen of heb je ideeën voor nieuwe projecten, laat het ons dan zeker weten.

Hartelijke groeten,

Het Effectief Altruïsme Vlaanderen team
EAVlaanderen
@ea_vla
Website
Copyright © *EFFECTIVE ALTRUISM BELGIUM*, All rights reserved.

Ons e-mailadres is: 
INFO@EABELGIUM.ORG

Wil je wat veranderen aan hoe je deze mails ontvangt? 
Hier kan je je voorkeuren updaten of je uitschrijven uit deze lijst.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Effective Altruism Flanders · Stropkaai 21 · Ghent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp