Copy

‘Wie dit leest, heeft de uitzonderlijke mogelijkheid om de wereld te verbeteren’

Op weg naar een betere wereld: een stand van zaken

Dag wereldverbeteraars,

De zomervakantie is inmiddels gestart. Een goed moment om even terug te blikken op de afgelopen maanden. We hebben namelijk veel werk verricht. Met dank aan jullie. Want dat is meteen het belangrijkste nieuws: de jongste maanden hebben heel wat vrijwilligers zich aangesloten bij EA Vlaanderen. Allemaal mensen die luisteren naar hun hart om vervolgens hun verstand te laten spreken.  

Onze vele lezingen hebben dus wel degelijk effect. Ondertussen hebben we ook een hele groep van mensen die een EA-lezing, of toch een deel ervan, kunnen en willen verzorgen. Zo vertelde Berg onlangs in Leuven zijn verhaal tijdens een EA-lezing. Berg is een jonge ondernemer die op nog jongere leeftijd besloot dat veel geld verdienen en vervolgens doneren de beste manier is om goed te doen.  Bij het Effectief Altruïsme vond hij heel wat gelijkgezinden terug. 

Mocht iemand van jullie graag z’n verhaal brengen tijdens één van de volgende lezingen, laat ons zeker iets weten. Een YouTube-filmpje is een ander idee. Zoals Gert deed:
Laat in ieder geval van je horen. Altruïsme, zeker wanneer het effectief is, vraagt om trots in plaats van morele schroom. Want hoe meer mensen zich met fierheid uiten als Effectief Altruïst, hoe meer mensen hun voorbeeld zullen volgen. Dat is een kwestie van sociale psychologie.

Daarom investeren we ook veel tijd in opiniestukken. Over Persaandacht mogen we overigens niet klagen. Bovenop de vele opiniestukken interviewde Knack onlangs EA-lid Kris Martens. Het stuk draagt als titel: ‘Over het probleem met empathie’:
Een treffende quote uit het interview: ‘In de afstand die compassie slaat, kan ruimte ontstaan om rationeel na te denken over onze eigen handeling. Hoe dat kan, laat de opkomende beweging van ‘effectieve altruïsten’ zien. Zij voelen zich emotioneel verbonden met het leed in de wereld, ervaren een verantwoordelijkheid om er iets aan te doen en laten zich vervolgens leiden door rationele overwegingen over hoe hun donaties aan het goede doel het meest effectief kunnen zijn.'

Het Effectief Altruïsme heeft ook z’n intrede gedaan in het onderwijs. Op de inspiratiedag van Kleur Bekennen (een organisatie die scholen bijstaat rond wereldburgerschap) was er veel belangstelling voor onze filosofie. Momenteel werken we dan ook aan een lespakket over EA. Meer hierover op  http://eavlaanderen.org/ea-de-klas/ .
Ook aan de universiteiten van Gent en Leuven kreeg het Effectief Altruïsme een forum. Tobias Leenaert ging op bezoek bij de studenten van het Center for Microbial Ecology and Technologie (UGent), Stijn Bruers deed hetzelfde bij het Institute for Theoretical Physics (KU Leuven). 

Tot slot kreeg onze website een update en facelift. Klik vooral even door naar  http://eavlaanderen.org/dromen/. Hier staat onze missie beschreven. Op relatief korte termijn hopen we namelijk door te groeien tot een professionele vereniging. 
 
Op http://eavlaanderen.org/wat-doen-we/ vind je trouwens een overzicht van onze publicaties en activiteiten. En o ja, het boek Effectief Altruïsme van Peter Singer is nu ook verkrijgbaar in het Nederlands. 

Wat doen we nog tijdens de zomer?
Na de zomer komen we bij jullie terug. In de tussentijd focussen wij ons vooral op:
  • Studenten: een EA-studentenvereniging oprichten
  • Scholen: gastlessen geven, giving games organiseren, lessen uitwerken, didactisch materiaal bedenken
  • Bedrijven en organisaties: presentaties geven op de werkvloer
 
Wie hieraan wil meewerken of eigen ideeën heeft, laat het ons zeker weten.
 
Prettige Vakantie!
Copyright © 2017 Effective Altruism Flanders, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp