Copy
Visa i webbläsaren
Sedan 1991

Kvalitetsviner utvalda med omsorg

Nya Bordeauxviner från toppåret 2015!

Efter att ha provat närmare 20 Bordeauxviner från olika slott har vi beslutat oss för att ta hem de två viner som stod ut bland alla andra i sin respektive prisklass. Château Maurac från Haut-Médoc och Château Toulouze Grande Cuvée från Graves de Vayres – båda från toppåret 2015 och båda rikligt uppmärksammade och prisbelönta!

Château Maurac 2015

Château Maurac som håller till på den västra sidan om floden Gironde, strax norr om Saint-Estèphe, var utsett till Cru Bourgeois redan 1932. Jordmånen består av en blandning av kalkrik lerjord uppluckrad med en aning grus. Man använder en blandning av Merlot (65 %) och Cabernet Sauvignon (35 %) där 70 % av vinet lagras på ekfat, varav 30 % av dem är nya, och 30 % i ståltank. Vinrankorna är i medeltal ca 30 år gamla. 

Resultatet blir att man producerar delikata och aromatiska viner med djup röd färg och tack vare den större delen Merlot har vinet även balanserade och lite rundare tanniner. Serveras lämpligen vid 16-18 grader till klassiska och smakrika kötträtter av nöt eller lamm, ost mm. Ett kvalitetsvin som det här tål naturligtvis att lagras och det kan utan problem ligga och utvecklas i 15-20 år, varav de första sex åren redan är gjorda; men det är förstås riktigt bra redan nu också. Tänk bara på att den här typen av mer kraftfulla och komplexa viner behöver ordentligt med tid att luftas innan det öppnar upp sig helt.

Det är inte bara vi som tycker om Château Maurac utan vinet är flerfaldigt prisbelönt och har av de välrenommerade tidskrifterna Wine Enthusiast erhållit 92 poäng och Decanter 91 poäng!


Château Maurac
Nr 51376
219 kr

Beställ här »

Château Toulouze Grande Cuvée 2015

Château Toulouze hittar vi i Graves de Vayres som ligger strax öster om staden Bordeaux vid floden Dordogne. Här producerar Julien och Sandrine Pannaud viner på marker där man odlat vindruvor i hundratals år. Man gör en mängd olika viner och ett av deras bättre och mest prisvärda viner är den Grande Cuvée som vi fastnade för i vår provning. Där utgår man från slottets äldsta vinstockar, tar de bästa druvorna och blandar sedan 90 % Merlot med 10 % Cabernet Franc för lite mer struktur och en aning tannin till vinet. Vinet lagras på 600 l franska ekfat i 12 månader, varav en tredjedel förnyas varje år, vilket lyfter frukten i vinet utan att krossa den, vilket i sin tur kan vara risken när man använder nya och små ekfat. Kort och gott en balanserad premium cuvée med finess och rundhet som utan tvekan kan lagras i 10-15 år, eller för den delen drickas omedelbart. Likt många röda Bordeauxviner så passar även detta vin till olika kötträtter och ost mm.


Château Toulouze
Nr 51406
156 kr

Beställ här »

Château Lamothe de Haux

Glöm nu för allt i världen inte att jämföra nykomlingarna med våra befintliga Bordeauxviner från Château Lamothe de Haux i Les Côtes des Bordeaux. Liksom vinerna ovan har även dessa viner Merlot som dominerande druva, vilket ger ganska snälla tanniner, med lite olika andel Cabernet Sauvignon/Cabernet Franc som stöttar upp och ger karaktär. Alla fyra Bordeauxvinerna har för övrigt sin egen smak och karaktär, så chansen att hitta en personlig favorit är stor. I fallet med Valentine får man ju dessutom ett kvalitetsvin från 2012, vilket inte hör till vanligheterna till det priset i Bordeaux. Riktigt prisvärt!

Valentine par Valentine: 75 % Merlot och 25 % Cabernet Sauvignon (enbart 10,000 flaskor om året)
Château Lamothe: 60% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc

 
Valentine par Valentine
Nr 78699
184 kr

Château Lamothe
Nr 73071
144 kr

Beställ här »
OM OSS
SORTIMENT
PRODUCENTER
RESTAURANG

Vårt sortiment är uppbyggt av viner från många attraktiva vindistrikt i Europa samt Sydafrika. Vi väljer noggrant ut viner med fokus på kvalitet och karaktär, och vill kunna stå för allt som vi levererar.

Twitter
Facebook
Mailet skickas av Samplex AB, Oxtorget 3A, 111 57 Stockholm, Sverige. Org.nr: 556427-7472. 
© Copyright 2021 Samplex AB. Alla rättigheter reserverade.

 
Vill du inte längre ha våra utskick?
Avregistrera dig här