Copy
Visa i webbläsaren
Sedan 1991

Kvalitetsviner utvalda med omsorg

Äntligen tillbaka – Los Aguilares Rosado!

Lagom till att solen, värmen och sommaren har kommit tillbaka till oss har vi äntligen fått hem ett rosévin från vår spanska kvalitetsproducent Los Aguilares.

Det här är ett rosévin som är lite fylligare och mer smakrikt än de billiga roséviner som annars dominerar utbudet hos Systembolaget. Det gör också att detta är ett ’riktigt vin’ och inte bara duger till mingel i trädgården, på balkongen, picknicken eller när man nu brukar dricka rosévin; utan även fungerar bra tillsammans med lättare maträtter som t ex en sommarsallad, väl valda tapas o dyl. 

Druvsammansättningen består av 69% Tempranillo, 18% Syrah, 13% Merlot – en kraftfull blandning vilket förklarar fylligheten och den stora doften/smaken med fin frukt och toner som drar åt hallon och jordgubb. Syran finns dock absolut där så vinet blir fräscht snarare än kvalmigt. Det hela avslutas så småningom med en lång och tämligen elegant eftersmak som ger vinet extra liv även efter att man svalt det. 

Los Aguilares Rosado 2020
Nr 75262
159 kr

Beställ här »

Varför ingen Rosado 2019?
2019 bjöd södra Spanien på hög värme och väldigt lite nederbörd under vintern/våren vilket påverkade druvornas mognad negativt, varför man hos Los Aguilares bestämde sig för att inte producera något rosévin det året - vilket förstås ligger helt i linje med hur en kvalitetsproducent ska resonera och agera. 2020 fick man däremot ordentligt med det välbehövliga vårregnet, vilket tillsammans med en varm och torrare sommar gjorde att druvorna kunde mogna och utvecklas i lugn och ro utan stress. Ett bra år!

Vin från Andalusien?
Vän av ordning undrar kanske hur man ens kan producera balanserade viner i Andalusien med tanke på det varma klimatet, men Los Aguilares odlar sina druvor på 900 meters höjd på sluttningarna väster om Málaga (DO Sierras de Málaga); vilket bjuder närmast ideala förhållanden med ett mycket speciellt mikroklimat bestående av varma dagar och svala nätter, i kombination med en jordmån bestående av kalkrik lerjord.

Kvalitet
Och apropå kvalitet och hantverksmässighet så genomsyrar det hela processen; först organisk odling innan druvorna skördas för hand och samlas i små korgar om endast ca 10 kg vardera för att säkerställa så skonsam behandling som möjligt. Därefter sker sortering för hand där man väljer ut de bästa druvorna, varpå stjälkarna tas bort innan druvorna samlas upp i stora tankar. Eftersom det är ett rosévin får skalen ligga tillsammans med musten ett kort tag medan jäsningen påbörjas vid låg temperatur (ca 15 grader). Efter att vinet jäst färdigt stabiliseras det i stora betongkar under ca fyra månader innan det buteljeras. Arbetet leds av den begåvade och erfarna, men fortfarande unga, vinmakaren Bibi Garcia och hennes lilla team.

Bibi Garcia – Vinmakare hos Cortijo Los Aguilares

NB! 2020 producerades bara 6000 flaskor av Los Aguilares Rosado, varav Samplex har lyckats få ett par hundra flaskor för den svenska marknaden.

Övriga viner från Los Aguilares
Som redan nämnts är Los Aguilares en producent som betonar hantverksmässighet, kvalitet och relativt små volymer. Förutom Rosado har Samplex för närvarande följande röda viner på lager (vilka alla finns att tillgå på Systembolagets beställningssortiment):

- Tinto (139.-) Ett mycket prisvärt instegsvin
- Pago El Espino (215.-) Årgång 2013 fick 93 poäng av James Suckling
- Pinot Noir (347.-) En excellent Pinot Noir vars årgång 2014 erhöll 94 poäng hos Verema
- Tadeo (359.-) Ytterligare ett prestigevin vars årgång 2013 fick omdömet ’Ett av Spaniens bästa Petit Verdot-viner’ av tidskriften Tapas Magazine

För den som inte redan provat de röda vinerna rekommenderas det starkt!

Los Aguilares har också en bra och informativ hemsida så besök gärna den för mer information: cortijolosaguilares.com/en

OM OSS
SORTIMENT
PRODUCENTER
RESTAURANG

Vårt sortiment är uppbyggt av viner från många attraktiva vindistrikt i Europa samt Sydafrika. Vi väljer noggrant ut viner med fokus på kvalitet och karaktär, och vill kunna stå för allt som vi levererar.

Twitter
Facebook
Mailet skickas av Samplex AB, Oxtorget 3A, 111 57 Stockholm, Sverige. Org.nr: 556427-7472. 
© Copyright 2021 Samplex AB. Alla rättigheter reserverade.

 
Vill du inte längre ha våra utskick?
Avregistrera dig här