Copy
Visa i webbläsaren
Sedan 1991

Kvalitetsviner utvalda med omsorg

Decanter Platinum Award (97p)
– Roncolato Amarone!

Vi har återigen det stora nöjet att presentera ytterligare en ny italiensk kvalitetsproducent. Denna gång familjeägda, i generationer, Roncolato från regionen Veneto, vilka producerar fina röda viner av olika typer. Likt ’tripp-trapp-trull’ har vi en lättare Valpolicella, en kraftigare Ripasso och sedan kronan på verket – en riktigt mullig Amarone (2015). Den senare belönades av den välrenommerade vintidskriften Decanter med en Platinum Award och 97 poäng. År 2020 prövade Decanter över 16,000 olika viner men bara cirka en procent erhöll en Platinum Award. I sanning en exklusiv utmärkelse!

 
Roncolato Amarone
DOCG 2015

Nr 50266
329 kr

Beställ här »

Vinerna
Amaroneviner görs som bekant på torkade druvor, vilket ger vinet sin fylliga och speciella karaktär. Eftersom ca hälften av druvsaften redan försvunnit när det är dags att börja göra vinet är det också en orsak till varför det inte går att hitta ett ’billigt’ Amaronevin i butiken – utbytet är hälften så stort redan från början. För 15 år sedan var det ett riktigt trend-vin, men sedan även många vanliga viner börjat närma sig samma alkoholstyrkor runt 15 % sjönk Amarone tillbaka lite i popularitet. Nu har dock många återupptäckt Amarone och kommit på att det man gillade för 10-15 år sedan kanske inte var så dumt trots allt. En Amarone och en fin parmesanost är t ex fortfarande en oslagbar kombination! 

Roncolatos Amarone är också klassad som DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, den mest exklusiva och hårdast reglerade klassningen i Italien. Inte fler än ett 80-tal viner i hela Italien uppbär idag denna klassning.

Ripassovinerna är en relativt ny företeelse och såg dagens ljus först i början av 1980-talet. För de som inte gillade de kraftiga och riktigt fylliga Amaronevinerna, men ändå ville ha något mer än en ’vanlig’ Valpolicella, så tog man sin Valpolicella och lät den genomgå en andra jäsning tillsammans med resterna från jäsningen av Amaronevinerna. Resultatet blev ett mycket angenämt mellanting, ett vin som är kraftigare och mer alkoholstarkt än en ’vanlig’ Valpolicella, men inte alls i närheten av Amarone. För många är det här den ultimata kompromissen – mycket av allt men till halva priset av en Amarone.

Ripasso San Rocco 
Nr 50282
179 kr

Beställ här »
Valpolicella Superiore 
Nr 50281
149 kr

Beställ här »

Även Roncolatos Ripasso DOC 2017 är rikligt belönad och har bl a erhållit 92p av IWSC (International Wine and Spirit Competition) och 90p av Gilbert & Gaillard, vilket verkligen inte är alla förunnat.

Men nu är det ju så att alla inte gillar de riktigt fylliga och kraftiga vinerna, och då har vi en Valpolicella Superiore DOC 2018 att erbjuda. Mer av ett vardagsvin som passar till det mesta. Vilket vin man gillar bäst? Omöjligt att svara på eftersom alla har sina preferenser. Det enklaste är väl att göra en hemmaprovning tillsammans med olika maträtter och tilltugg och jämföra de tre vinerna med varandra?

OM OSS
SORTIMENT
PRODUCENTER
RESTAURANG

Vårt sortiment är uppbyggt av viner från många attraktiva vindistrikt i Europa samt Sydafrika. Vi väljer noggrant ut viner med fokus på kvalitet och karaktär, och vill kunna stå för allt som vi levererar.

Twitter
Facebook
Mailet skickas av Samplex AB, Oxtorget 3A, 111 57 Stockholm, Sverige. Org.nr: 556427-7472. 
© Copyright 2021 Samplex AB. Alla rättigheter reserverade.

 
Vill du inte längre ha våra utskick?
Avregistrera dig här