Copy
Visa i webbläsaren
Sedan 1991

Kvalitetsviner utvalda med omsorg

Inbjudan – Vinprovning med Villa Mangiacane, Chianti Classico, måndagen den 17/10!

Efter ett uppehåll på några år så har vi återupptagit samarbetet med kvalitetsproducenten Villa Mangiacane i Chianti Classico, och vi har nu det stora nöjet att välkomna vinmakaren Antonio Spurio och Margherita Romagnoli för en gemensam vinprovning hos oss på Pipersgatan 9, Stockholm.

Villa Mangiacane lät uppföras för familjen Machiavelli på 1400-talet och det sägs att Michelangelo var med i utsmyckningen av villan, eller rent av som arkitekt; men alldeles oavsett är det en fantastisk egendom med rik historia, belägen bara 12 km söder om Florens.

Under kvällen kommer vi att prova de fyra röda viner som vi importerar (de har prel releasedatum på Systembolagets beställningssortiment den 12/10), och som vanligt serverar vi lite lämpligt tilltugg till dessa. De fyra vinerna ligger i prisspannet 176-298 kronor och består av idel +90-poängare.

Kvällens Chianti Classico-viner:
2018 Chianti Classico DOCG
2017 Riserva Chianti Classico DOCG
2017 Gran Zelezione Chianti Classico DOCG

samt en ‘Supertoscanare’ (IGT Toscana):
2017 Aleah (100 % Merlot)
Plats: Pipersgatan 9, Stockholm
Datum/tid: 17 oktober kl 18.30
Anmälan: Skickas med e-post till info@samplex.se 
Kostnad: 495.- per person (att betalas på bg 5677-1678 när ni fått bekräftelse om plats)

Vi har ett begränsat antal platser i vår lokal, så det är först till kvarn som gäller.

Några förklaringar till olika namn och begrepp som syns här

Chianti vs Chianti Classico
Vindistriktet Chianti i Toscana har under årens lopp gradvis utökats och täcker nuförtiden ett ganska vidsträckt område; medan Chianti Classico är det ursprungliga kärnområdet i regionen (avgränsades redan i början på 1700-talet). Chianti Classico anses generellt sett producera de bästa Chianti-vinerna i Toscana.

IGT/DOC/DOCG
Även i Italien har man olika skyddade ursprungsbeteckningar där DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) är den med högst kvalitetskrav och strängast regler. Chianti Classico är ett av Italiens DOCG-vindistrikt.

DOC (Denominazione di origine controllata) är lite mer förlåtande medan IGT (Indicazione Geografica Tipica) är ännu ett snäpp ned på regeltrappan. IGT var tidigare förbehållet de lite enklare lantvinerna; dock fortfarande en nivå över vanliga bordsviner (Vino da tavola).

Vad är då en Supertoscanare?
Som nämnts är det ganska stränga regler för att producera en Chianti Classico DOCG; bl a finns det regler om vilka druvor som får användas (måste vara minst 80 % Sangiovese), hur länge vinet måste lagras (12/24/30 månader för Classico/Riserva/Gran Zelezione) mm. När vindistriktet Chianti utökades efter andra världskriget gjorde större skördeuttag, sämre vingårdslägen samt användandet av mindre bra sangiovesekloner att kvaliteten sjönk och Chiantiviner fick ett sämre rykte.

Några framstående vinmakare i Toscana tröttnade på detta och ville vända utvecklingen, så de började istället att plantera typiska bordeauxdruvor som t ex Cabernet Sauvignon och Merlot, vilka trivdes utmärkt i Toscana. I många fall lyckades man producera riktigt högkvalitativa viner som fick stort genomslag i vinvärlden. Nu följde dock inte dessa viner reglerna för t ex en Chianti Classico DOCG, så man fick helt enkelt lov att ’nedgradera’ dem till IGT Toscana istället. Konkurrensen ledde hursomhelst till en stor uppryckning och kvalitetsfokus i Chianti, och nuförtiden hittar man väldigt många högklassiga Chiantiviner igen. Exemplet med Supertoscanare visar dock att DOCG inte alltid behöver vara en garant för att det vinet är bättre än en IGT. Det är en djungel det här…

Titta gärna in på Villa Mangiacanes hemsida där man kan ta del av egendomens historia, men även boka övernattningar (om man är stadd vid kassa): mangiacane.com/en/ För mer information om vinerna, se vår hemsida: samplex.se/sortiment

OM OSS
SORTIMENT
PRODUCENTER
RESTAURANG

Vårt sortiment är uppbyggt av viner från många attraktiva vindistrikt i Europa samt Sydafrika. Vi väljer noggrant ut viner med fokus på kvalitet och karaktär, och vill kunna stå för allt som vi levererar.

Twitter
Facebook
Mailet skickas av Samplex AB, Oxtorget 3A, 111 57 Stockholm, Sverige. Org.nr: 556427-7472. 
© Copyright 2021 Samplex AB. Alla rättigheter reserverade.

 
Vill du inte längre ha våra utskick?
Avregistrera dig här