Copy
Visa i webbläsaren
Sedan 1991

Kvalitetsviner utvalda med omsorg

Viner till påskmaten
– och annars också förstås!

Till påsk vill vi gärna äta traditionella rätter i form av ägg, lamm, lax mm. Men sant är också att påskbuffén nuförtiden tenderar att se ut som ett ’vanligt’ smörgåsbord, med alla de rätter som vi annars äter till jul, midsommar och andra högtider. Här fokuserar vi dock på några av påskens klassiker och tillhörande vintips - men redan innan vi börjar så kastar vi in handduken vad gäller kombinationen vin och hårdkokta ägg. Ägg är lite knepiga att kombinera med vin och även om det inte är omöjligt så krävs i regel någon smakmässig brygga där äggen kanske ingår i en omelett fylld med allehanda godsaker som svamp, ost eller annat.

Till Lammsteken
Lammsteken är både smakrik och en aning fet, och då vill man ju gärna ha ett smakrikt och lite kraftigare rödvin för att komplettera denna. En druva som passar väldigt bra i sammanhanget, exempelvis till en örtkryddad lammstek, är ju Syrah/Shiraz. Kärt barn har många namn och även om druvan är densamma så kan man lite generaliserande hävda att den heter Syrah i Frankrike, och hos de som vill göra ett vin i fransk stil, medan det heter Shiraz i resten av världen. Sen finns det alltid undantag förstås…

Här skulle vi vilja slå ett slag för vår Rickety Bridge Shiraz, vilket verkligen är ett ’knock-out’ vin dvs ett vin som man omedelbart kan ta till sig och bli förälskat i. Vinet får regelbundet utmärkelser och höga poäng av internationella bedömare, och årgång 2017 är inget undantag då det betygssatts med mellan 90-92 poäng av flera vinkännare (Tim Atkin Report, Christian Eedes, Decanter Awards). Vinet kan drickas nu eller sparas ytterligare fyra-fem år, vilket man nu föredrar.

Vill man ha lite kraftigare viner går ju tankarna gärna även till Spanien. Sol och värme är utmärkta förutsättningar för att få riktigt mogna druvor som kan leverera kraftigare och mer alkoholstarka viner. Men det får ju inte bli för mycket av det goda och hos favoriten och kvalitetsproducenten Los Aguilares kompenserar man det sydspanska läget genom att odla sina druvor på högre höjd. Vinodlingarna ligger här på över 900 meters höjd, vilket gör att man får nästintill idealiska förhållanden. Pago el Espino från Los Aguilares är ett vin som också passar utmärkt till en örtkryddad lammstek. Även detta vin är av årgång 2017 och med lagringspotential för den som inte vill dricka det just denna påsk. Vinet innehåller i och för sig också Syrah/Shiraz, men bara 20 %. Huvuddelen är istället Petit Verdot (71 %) som kompletteras med en liten skvätt Tempranillo (9 %). En fin blandning som visar att det är ett hantverksmässigt vin och en excellent vinmakare vi har att göra med.

Rickety Bridge Shiraz
Nr 50229
195 kr

Beställ här »
Pago el Espino
Nr 71795
215 kr

Beställ här »

Till Laxen
Lax i olika former förekommer på de flesta av våra bufféer och/eller smörgåsbord. Med tanke på alla varianter av lax som kan serveras är det omöjligt att rekommendera bara ett vin som passar till alla laxrätter. Istället får man ta sig en funderare på hur man kombinerar viner till de olika varianterna. En druva som i regel passar bra till lax är Chardonnay. Men likt laxen kan en Chardonnay också komma i en mängd olika skepnader; allt från lite stramare viner som lagrats i ståltank (tänk Bourgogne/Chablis) till de smärre explosioner av tropisk frukt som man kan hitta i de ekfatslagrade chardonnayvinerna från nya världen. Vilken man föredrar beror förstås på tycke och smak, och till vilken mat man hade tänkt servera vinerna. Generellt sett fungerar de stramare chardonnayvinerna bäst till de lite ’stramare’ laxrätterna som t ex ugnsbakad lax, medan de lite fylligare chardonnayvinerna som legat på ekfat blir bättre till de lite mer smakrika rätterna som t ex stekt/grillad lax.

Vill man ha en ekfatslagrad Chardonnay återvänder vi återigen till Rickety Bridge i Sydafrika. Det är ett ekfatslagrat vin, men här har man ändå lyckats tämja och balansera smakerna på ett bra sätt så att det inte blir för mycket av den fylliga tropisk frukt-explosionen. Vinet har först jäst på franska ekfat för att därefter flyttas över i österrikiska ’foudres’ dvs jättelika fat om ca 5000 liter, varav 10 % är nya och 90 % är gamla. Vin i kontakt med små, och nya, ekfat ger kraftigare inverkan från eken än när man har de väsentligt större och äldre ekfaten/foudres. Resultatet blir ett väldigt fint och balanserat vin med mycket smak - men inte för mycket. Liksom övriga viner från Rickety Bridge ligger även detta på +91 poäng från internationella bedömare (Tim Atkin Report).

Föredrar man det lite stramare chardonnayvinet som legat på ståltank istället för ekfat, någon kanske t o m skulle säga att det är ett elegantare vin, så har vi ett bra vin från Tenuta Mazzolino i nordvästra Italien att rekommendera – Camarà. Men vänta nu; skulle vi inte tänka på Bourgogne för den här typen av vin? Inte så konstigt dock att Tenuta Mazzolino gör viner med fransk touch eftersom nyckelpersonerna som arbetat som vinmakare där kommit från Frankrike. Bourgogne närmare bestämt…så att det finns influenser därifrån är alls inte konstigt.

Rickety Bridge
Chardonnay 

Nr 73329
159 kr

Beställ här »
Tenuta Mazzolino
Camarà Chardonnay 

Nr 80601
169 kr

Beställ här »

Att organisera en egen liten vinprovning med t ex chardonnayviner av olika stilar är alltid en rolig övning. Samma druva, alkoholhalt osv men man märker också skillnaden mellan de som legat på ekfat och de som legat i ståltank väldigt tydligt. Sen är det bara att testa med lite olika smaker på mat och experimentera sig fram - Bon voyage!

För de som inte äter vare sig lamm eller lax
För veganer och vegetarianer kan det vara lite svårt att hitta riktigt traditionella rätter vid de olika högtiderna. Istället kanske man får utgå ifrån andra parametrar än traditioner; som t ex årstid/säsong? Tumregeln ger vid handen att lättare vegetariska rätter går bättre till vitt vin, medan kraftigare rätter även fungerar med ett lättare och/eller medelfylligt rött vin. Kanske är det dags att plocka fram grillen (eller grillpannan) och grilla nyskördad grön sparris? Då passar ju en Sauvignon Blanc från tidigare nämnda Rickety Bridge finfint. Eller så hakar man på lamm-ätarna som har rostade rotsaker som tillbehör, men ersätter lammet med valfritt protein? Har man inget tungt kött att släpa på så passar det ju bra med en aning lättare vin och då har vi t ex Pinot Noir-favoriten Terrazze från Tenuta Mazzolino att föreslå.

Rickety Bridge 
Sauvignon Blanc

Nr 74199
142 kr

Beställ här »
Tenuta Mazzolino
Terrazze Pinot Nero

Nr 80023
187 kr

Beställ här »

Som vanligt inför alla högtider så har Systembolaget extra mycket att göra. Det kan därför vara en bra idé att beställa påskens viner så snart som möjligt, så att man hinner få leverans i tid. Med önskan om många fina smakupplevelser i påsk…också!
 

OM OSS
SORTIMENT
PRODUCENTER
RESTAURANG

Vårt sortiment är uppbyggt av viner från många attraktiva vindistrikt i Europa samt Sydafrika. Vi väljer noggrant ut viner med fokus på kvalitet och karaktär, och vill kunna stå för allt som vi levererar.

Twitter
Facebook
Mailet skickas av Samplex AB, Oxtorget 3A, 111 57 Stockholm, Sverige. Org.nr: 556427-7472. 
© Copyright 2021 Samplex AB. Alla rättigheter reserverade.

 
Vill du inte längre ha våra utskick?
Avregistrera dig här