Copy
Bekijk deze mail in je browser
Bekijk deze mail in je browser
PERSBERICHT
7 december 2016                                                                                                       

Tweede verblijvers aan de Kust spenderen jaarlijks 1,1 miljard euro 

Voor de eerste keer presenteert het provinciebedrijf Westtoer een studie over de tweede verblijvers aan de Kust. Deze toeristen staan in voor 46 procent van alle overnachtingen. Het zijn trouwe en actieve bezoekers die het hele jaar door naar zee komen. Met ruim één miljard euro bestedingen per jaar zijn ze de grootste economische groep voor het kusttoerisme. “Eigenaars van een vakantiewoning aan zee vinden de Kust een aantrekkelijke bestemming in de vier seizoenen. Meer dan ooit genieten ook de tweede verblijvers het hele jaar door van het toeristisch aanbod. Communicatie met deze doelgroep is belangrijk”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. 

In 2015 telde de Kust ongeveer 94 200 individuele vakantiewoningen. Dit zijn woningen waar geen domicilie gevestigd is. Deze zijn vooral in handen van Belgen: 71 procent komt uit Vlaanderen, 14 procent uit Wallonië en zeven procent uit Brussel. De overige acht procent zijn buitenlanders, voornamelijk uit de buurlanden. De vakantiewoningen staan in voor 21 miljoen overnachtingen aan de Kust in 2015: 7,5 miljoen door huurders en 13,6 miljoen door het eigen gebruik of het zogenaamde tweede verblijfsgebruik. Van alle overnachtingen aan de Kust (29,4 miljoen) komt 46 procent van tweede verblijvers.

Om de wensen en behoeften van deze laatste groep beter te kennen organiseerde Westtoer een bevraging bij 5.000 eigenaars van vakantiewoningen aan de Kust.

Eigen gebruik primeert                                                                                                        
Gemiddeld is een vakantiewoning aan de Kust 73 nachten per jaar bezet. Daarvan zijn 49 nachten voor rekening van tweede verblijvers. Zij komen gespreid in het jaar naar zee. Op topmomenten zoals de Paasvakantie, 21 juli en 15 augustus zijn zes op de tien eigenaars zelf aanwezig. Slechts 13% van de eigenaars verhuurt zijn vakantiewoning. Dit doen ze voornamelijk om de onkosten te dekken. Het verhuren van de vakantiewoning gebeurt ongeveer evenveel via een verhuurkantoor als via de eigenaar zelf. De overige 87% van de eigenaars verhuurt zijn vakantiewoning niet. Belangrijkste reden om niet te verhuren is hun eigen vrijheid om zelf gebruik te maken van hun vakantiewoning.  

De Kust is de ideale locatie voor een vakantiewoning                                                        
Van alle eigenaars is 45 procent 65 jaar of ouder. Ook de medioren (50–64 jaar) vormen een belangrijke groep. Eén op vier eigenaars heeft nog inwonende kinderen. Slechts één op tien eigenaars heeft zijn vakantiewoning gekregen of geërfd. De  belangrijkste redenen om een vakantiewoning te kopen is het ontsnappen aan de dagelijkse routine en meer tijd met familie en vrienden door te brengen. Voor één op drie is de vakantiewoning een lange termijnbelegging.
De keuze voor de Kust is evident: men vindt de Kust het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming. De aanwezigheid van zee en strand is een belangrijk motief, gevolgd door de gezonde omgeving, de gezelligheid en het behoud van waarde van de woning.

Actieve en mobiele tweede verblijvers                                                                                    
Bijna alle tweede verblijvers (94 procent) komen met de wagen naar hun vakantiewoning. Slechts  22 procent gebruikt de wagen ook effectief ter plaatse. Voor verplaatsingen verkiest men de fiets (60 procent) of de kusttram (47 procent). De favoriete activiteiten van een tweede verblijver zijn op restaurant gaan, shoppen, een markt bezoeken en fietsen. Het belang van shoppen voor een tweede verblijver blijkt uit hun interesse in zondagshoppen en avondshoppen aan de Kust. 
Tweede verblijvers beperken zich niet tot de eigen kustgemeente. Vooral het bezoeken van een nabijgelegen kustgemeente om te shoppen, te wandelen en te fietsen, al dan niet gecombineerd met een restaurantbezoek, is populair. Slechts negen procent gaat zelden of nooit buiten de kustgemeente waar de vakantiewoning ligt. 

Vooral interesse in nieuwigheden                                                                                                
Meer dan de helft van de eigenaars stapt het onthaalkantoor van de Dienst voor Toerisme binnen. Brochures met het toeristisch aanbod en de evenementenkalender zijn populair. Tweede verblijvers zijn tevens geïnteresseerd in gastronomische tips en in adressen van (nieuwe) restaurants, cafés en winkels. Deze informatie willen ze zowel via een digitale nieuwsbrief ontvangen als in print, dit laatste liefst toegestuurd op het thuisadres.

Meer dan een miljard euro bestedingen                                                                          
Gemiddeld besteedt een tweede verblijver 41 euro per persoon per nacht aan de Kust. Dit is gemiddeld vijf euro meer dan de gemiddelde dagelijkse bestedingen van huurders van vakantiewoningen. De belangrijkste uitgaveposten liggen in lijn met de populairste activiteiten: restaurants, dagelijkse boodschappen en shopping. Daarnaast heeft een tweede woning een gemiddelde kost van ongeveer 6.000 euro per jaar. Tweede verblijvers staan in voor 1,1 miljard euro bestedingen per jaar, goed voor 41 procent van alle bestedingen gegenereerd door het toerisme aan de Kust.

Aandacht voor parkeerbeleid, netheid en functionele voordelen                                      
Globaal is de tweede verblijver tevreden over de kustgemeente waar zijn vakantiewoning gelegen is. Aandachtspunten zijn de parkeermogelijkheden en de netheid van pleinen, straten en het strand. Tweede verblijvers hebben interesse voor een aantal functionele voordelen. Zo wensen meer dan zeven op de tien een toegang tot het containerpark in hun kustgemeente en de mogelijkheid tot het aanschaffen van een parkeerkaart. Ook een reductietarief voor het gebruik van de sportfaciliteiten zoals het zwembad scoort hoog. Vooral bij 65-plussers is er interesse in contacten met lokale bewoners en in samenkomsten met andere tweede verblijvers.

Communicatie met tweede verblijvers                                                                            
Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Acht op de tien eigenaars bevestigen dat ze nog meer willen komen naar hun vakantiewoning aan de Kust. Samen met de toeristische sector zal Westtoer aandacht besteden aan inspirerende communicatie over evenementen, de vakantiebeleving én het weer aan de Kust”. Ook het nieuwe Europees Interreg V project SAIL bevat interessante acties rond tweede verblijvers en hun sociaal welbevinden aan de Kust. Westtoer gaat hier vanaf 2017 mee aan de slag.

De onderzoeksresultaten kwamen tot stand met de steun van de kustgemeenten Blankenberge, Knokke-Heist, Koksijde-Oostduinkerke en Oostende.


Attn. Redactie/meer info:
Franky De Block, Gedeputeerde en Voorzitter Westtoer, 0495 24 65 73
Olivier Verhaeghe, Onderzoeker Kenniscentrum Westtoer, 0499 93 69 75

 
Copyright © 2016 Westtoer PersPas je gegevens aan of Schrijf je uit

Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2016 Westtoer PersPas je gegevens aan of Schrijf je uit

Email Marketing Powered by Mailchimp