Copy

DIČ #19 - Timski inženjering, feedback kao ritual i 0800-DEVOPS!

Pogledajte i stare brojeve. Ako vam se sviđaju Dobre ideje četvrtkom bilo bi nam drago da proslijedite ovu poruku prijateljima.

[Email se ne prikazuje dobro? Probajte ovdje ili promijenite način na koji primate DIČ.]

U fokusu: Timski inženjering

Podijeli
Tweetaj
Proslijedi
Podijeli
Ne događa se to nažalost svaki dan, ali vjerujemo da je svatko bar jednom iskusio rad u pravom timu i osjećaj da nema toga što taj tim ne može napraviti ili naučiti. Ima li netko da ne bi htio biti dio takvog tima? Nismo ni mislili. Zašto se onda pri formiranju timova oslanjamo na sreću? Možemo li aktivno utjecati na formiranje takvih produktivnih timova? Postoji li disciplina timskog inženjeringa? Čini se da postoji. :)
Jim Collins u svojoj knjizi “Good to Great" kaže da se sve uistinu uspješne organizacije ponašaju na isti način. Njegovim riječima, takve organizacije najprije "ukrcaju prave ljude u autobus, a onda odlučuju kamo taj autobus ide”. To ih čini puno spremnijima na promjene smjera koje su u današnjem svijetu neizbježne. Team First, Direction Second!

Sve je to super reći ćete, no dosta s parolama! Recite nam odmah kako prepoznati prave ljude i koga "ukrcati u autobus"! Godinama istražujući timove, Patrick Lencioni i ekipa su uspjeli destilirati ključne karakteristike koje čine idealnog timskog igrača (vidi lektiru dolje!).

Takva je osoba humble (nije arogantna i nepogrešiva već je spremna pogledati sebe u oči), hungry (visoko je motivirana te željna znanja, novih izazova i rješavanja problema) i people-smart (empatična je i svjesna međuljudskih odnosa u timu). Pogledajte se u ogledalo i pokušajte procjeniti gdje stojite po ove tri dimenzije. A zatim napravite isto i s ljudima u vašem autobusu. Mi smo pokušali i definitivno je zanimljiva perspektiva. Dobro smo se zamislili.

Prijelomna vijest!

 
DIČ je dobio mlađeg brata! 0800-DEVOPS je newletter koji iz malo-više-tehničke perspektive obrađuje ideje iz svijeta DevOpsa, cloud-nativea, tehničkih praksi i poboljšanja produktivnosti. Sve su to teme o kojima svakodnevno pričamo u CROZ DevOps timu. Prijavite se ovdje, sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe. Ili vraćamo novac. Budite dio našeg DevOps tima.

VVV - Vrijedno Vašeg Vremena

+ Jako dobar pregled stvari na koje treba paziti prilikom građenja kulture kontinuiranog unaprjeđivanja. Gotovo pa šifarnik! Krenite odozgo i ne preskačite ništa.

+ Evo napokon i znanstveni dokaz da većina managera ne zna što je to točno coaching. No dobra vijest je da se čak i uz vrlo malo edukacije i treninga to može ispraviti!

+ O tehnikama prikupljanja feedbacka na ideju već smo pričali na našem blogu. Pogledajte kako sličan koncept primjenjuju mladi magičari i ekipa iz Pixara. I jedni i drugi su pretvorili feedback u ritual i uključili ga u redovna timska druženja. Odlična ideja, posebno ako gajite neki Community of Practice. Feedback je nabolji kad iz njega ne uči samo osoba koja prezentira nego i svi prisutni. Jasno da je osnovni preduvjet takvog feedbacka povjerenje, a sve o povjerenju na ovogodišnjem QED-u!

Lektira

The Ideal Team Player:
How to Recognize and Cultivate The Three Essential Virtues


Tu i tamo naleti neka knjiga koju jednostavno moramo proglasiti obaveznim štivom. Još jedna Lencionijeva uspješnica koja u formatu romana objašnjava zašto su baš humble, hungry i people-smart tri ključne karakteristike timskog igrača. U knjizi ćete naći i konkretne savjete kako ove karakteristike utječu na rad s ljudima i proces zapošljavanja. Ispitivat ćemo na QED-u!!

Motivacija

Legendarni Arnie otvoreno o svojim navikama i svom pogledu na uspjeh.
Nakon ovog nema isprika. Nitko.

(Link na Youtube)

Quote of the Day


“Everyone appreciates your honesty, until you’re honest with them, then you’re an asshole.”


―George Carlin (komičar), iako neki tvrde da on to nikad nije rekao, citat nam se svejedno sviđa

Copyright © 2019 CROZ, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp