Copy

DIČ #18 - Agile u javnoj upravi, intervencija nad Linusom i reper koji je volio retrospektive

Pogledajte i stare brojeve. Ako vam se sviđaju Dobre ideje četvrtkom bilo bi nam drago da proslijedite ovu poruku prijateljima.

[Email se ne prikazuje dobro? Probajte ovdje ili promijenite način na koji primate DIČ.]

U fokusu: Agile u javnoj upravi

Podijeli
Tweetaj
Proslijedi
Podijeli
Agilni pristup se uglavnom veže za startupe i superkul organizacije u kojima su timska pripadnost i fokus na isporuku vrijednosti jači od hijerarhijskih struktura. Ipak, polako ali sigurno agilni principi prodiru i u stroge hijerarhije javne uprave. Stanje doduše nije jednako na svim zemljopisnim dužinama. Ministarstvo obrane SAD-a je napravilo ogroman korak u promoviranju agilnih principa u svojim projektima. No to ih je odvelo u suprotnu krajnost: sada su svi projekti deklarativno “agilni” iako u praksi uopće nije tako.

Da bi stalo na kraj lažnim agilnim projektima, Ministarstvo je okupilo Prstenovu družinu sastavljenu od vrhunskih stručnjaka Silicijske doline kako bi im pomogli razdvojiti pšenicu od kukolja. Ne šalimo se, u družini su sve sami Gandalfi, pogledajte sami: CEO Alphabeta (khm…Google…khm) Eric Schmidt, COO Instagrama Marne Levine, CDO Microsofta Kurt Delbene, razni profesori sa sveučilišta, pa čak i jedan astrofizičar! Družina je razradila zanimljiv dokument “Detecting Agile BS” koji daje smjernice kako prepoznati je li projekt uistinu agilan ili najobičniji vodopad u agilnoj koži. Dokument je toliko dobar da ga preporučujemo svima!

Ministarstvo obrane SAD-a nije jedino koje promovira agilne principe u javnoj upravi. Drugi svijetli primjer je agencija 18F koja u okviru aktivnosti američke Vlade isporučuje digitalne usluge i tehnološke produkte. Pritom se služe metodom Lean Startup, a koriste alate i biblioteke otvorenog koda te moderne tehnološke koncepte i programske jezike. Pravi startup, nema se što reći.

Na našim zemljopisnim dužinama nije tako aktivno, ali neki pomaci se ipak vide. Nedavno smo saznali da će Harvard Kennedy School godišnje educirati 35-40 zaposlenika hrvatske Vlade u domeni digitalizacije javnog sektora. Posebno nas raduje izjava posebne savjetnice predsjednika Vlade, Ivane Vukov, da je namjera Vlade "izgraditi timove koji suvereno vladaju terminologijom i principima agilnog projektnog menadžmenta te uspješno svladavaju probleme u kompleksnim sustavima“. Što reći, jedva čekamo :)

VVV - Vrijedno Vašeg Vremena

+ Održavanje organizacijske kulture nikad nije jednostavno, naročito pod pritiskom novih djelatnika koji s tom kulturom još nisu upoznati. Pogledajte kako jednostavna rečenica poput "We Don't Do That Here” postavlja okvire organizacijske kulture bez prejudiciranja nečijih namjera. Najbolji prijevod ove rečenice na hrvatski nagradit ćemo USB stickom!

+ Da je razvoj softvera primarno društvena aktivnost, znamo već odavno. A sada je to konačno priznao i Linus Torvalds, kreator Linuxa poznat po blago rečeno “neprofesionalnom” ponašanju (ako vas zanima na što mislimo, pogledajte ovdje, fantastično je :). Linus se odlučio privremeno povući iz aktivnosti razvoja Linuxa i posvetiti se soft-skillovima, empatiji i razumijevanju drugih. Ništa, tko se prvi čuje s Linusom nek nam javi kako je prošlo… PS. Linuse, nerado to kažemo, ali we told you so! :)

+ Trudite li se i vi svakodnevno biti dobar lider, ali osjećate da je sve uzalud jer ne vidite nikakve promjene? I čini vam se da bi bilo korisnije da ste negdje gledali boju kako se suši? Jedno je sigurno, niste jedini. Simon Sinek, međutim, ne misli tako i još jednom gađa "u sridu” u ovom odličnom intervjuu. Nikada nemojte odustati jer liderstvo je akumulacija malih akcija koje jednog dana kamatnim računom proizvedu monumentalni efekt. Baš kao i veze.

Lektira

Zanimljiva priča kako je tehnološki nadmoćna i efikasna američka vojna mašinerija dugo gubila korak za snagama iračke Al Qaede. Dok su Amerikanci ganjali efikasnost, hijerarhiju i kontrolu, Iračani su se organizirani u mrežu bolje prilagođavali situaciji na terenu. Ne znamo jesu li Iračani izučavali Cynefin framework, ali očito su prije Amerikanaca shvatili da rat spada u kompleksnu, a ne kompliciranu domenu. S vremenom su Amerikanci žrtvovali hijerarhiju i kontrolu u korist fleksibilnosti i otpornosti na novonastale situacije (a.k.a. postali su "resilient"!), a rezultat tog poteza vjerujemo da znate. Dobra priča, potpuno primjenjiva i na poslovno okruženje.

Funny

Malo je poznato da je veliki ljubitelj retrospektiva upravo američki reper Ice Cube koji je vrijednost istih opjevao u svom hitu Check Yo Self.
“You better check yo self before you wreck yo self”. Čovjek je sve rekao. Pustite ovo na sljedećoj retrospektivi.
(Link na Youtube)

Quote of the Day

"The temptation to lead as a chess master, controlling each move of the organization, must give way to an approach as a gardener, enabling rather than directing.

A gardening approach to leadership is anything but passive. The leader acts as an “Eyes-On, Hands-Off” enabler who creates and maintains an ecosystem in which the organization operates.”

―Stanley McChrystal, Team of Teams: New Rules of Engagement for a Complex World

Copyright © 2019 CROZ, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp