Copy
Čista petica! Vedrana Miholić i TEDx, gomila linkova za učenje, šibenska travarica i Mt. Stupid.

Prethodna četiri broja možete pogledati u arhivi. Ako vam se sviđaju Dobre ideje četvrtkom, bilo bi nam drago da proslijedite ovu poruku prijateljima.

[Email se ne prikazuje dobro? Probajte ovdje.]

U fokusu
Učenje

 
Osvrnite se oko sebe. Nikada u povijesti znanje nije bilo važnije za osobni napredak i napredak društva. Kome se to ne sviđa, žao nam je, eno Elon Musk pravi rakete za Mars [link u rubrici VVV] pa možda tamo bude drugačije, ali čisto sumnjamo :) Za sve ostale imamo prijelomnu vijest: znanje isto tako nikada u povijesti nije bilo dostupnije!

Blogovi, tutoriali, e-knjige, online tečajevi, YouTube filmovi, forumi... sve je to danas dostupno na klik, ali u količini koja počinje predstavljati ozbiljan problem. Odakle krenuti, koji su materijali bolji, za koga, u kojoj situaciji, za koju primjenu -- odgovore donosimo u ovom broju Dobrih ideja četvrtkom.

Naša Vedrana u svom TEDx talku "No Tech For You" lijepo poentira zašto je kontinuirano učenje danas ključno da bismo bili sposobni rješavati probleme sutra. Sve što vam treba je dobra volja i fokus, a ako imate problema u tom području, bez brige, naš prošli broj može pomoći.
Podijeli
Tweetaj
Proslijedi
Podijeli

Izdvajamo

Popis izvora znanja


Za svakog ponešto, doslovno.

+ Coursera. Online tečajevi s najboljih svjetskih sveučilišta, od matematike i fizike preko ekonomije i marketinga do jezika - programskih i govornih. Uglavnom besplatno, neki certifikati se plaćanju. Počnite ovdje.

+
Duolingo. Učite strane jezike, besplatno. Odlična mobilna aplikacija!

+
Khan Academy. Cijela škola, besplatno.

+
Openculture. (I inače odlična stranica)
  . 
1200 besplatnih tečajeva, od arhitekture, arheologije i astronomije, preko kuhanja, kemije i stranih jezika, do fizike, psihologije i neuroznanosti. Uglavnom video i audio materijali.
  . 
Stotinjak besplatnih tečajeva o programiranju i računalnom inženjerstvu općenito. 

+
Pluralsight. Ako radite za računalom (programiranje, dizajn...) vjerojatno ćete naći nešto za sebe. Uglavnom video-materijali, pogodno za početnike. Prvih 10 dana je besplatno. 

+
Egghead. Ako vam pozli od pomisli što sve treba znati za napraviti modernu web stranicu. Uglavnom video lekcije. Besplatni i Pro računi. Omiljeni među CROZ-ovcima.

+
Udemy. Uglavnom video tečajevi o programiranju. Povoljne cijene.

+
Stackskills. Za programere, dobro za početnike ili kao brzi uvod u neko novo područje. Prihvatljive cijene. 

VVV
Vrijedno Vašeg Vremena

 
Produžite si dan za sat vremena. Učite (čitajte, odnosno slušajte knjige) dok trčite, šetate pasa, vozite se na posao, kuhate ili čekate u redu kod doktora. Trebate mobitel, nešto softvera i šibensku travaricu.
 
+ Elon Musk je baš faca. Od Tesla automobila (fantastično ime za firmu, zar ne?), preko PayPala pa sve do najnovije inicijative SpaceX kojoj je cilj omogućiti život na drugim planetima, svi njegovi potezi otvaraju vrata budućnosti. Pročitajte njegovu biografiju, vidjet ćete da se ne radi o pukoj sreći već da Elon Musk jako puno zna ali još uvijek jako puno i konstantno uči.

+ Održali smo i Agile Hrvatska Meetup. Bilo je jako dobro, izvještaj i slike su na našem blogu. Sljedeće druženje planiramo krajem siječnja.

+ Svi griješe, u većoj ili manjoj mjeri. Pametni ljudi uče iz pogrešaka, svojih i tuđih. Prvi korak je priznati sebi pogrešku, ali dobro dođe i tehnika objašnjena u ovom eseju. [15 minuta čitanja!]

Presjek godine
CROZ Agile tim – godinu dana stariji, godinu dana bolji


Kraj godine je uvijek dobro vrijeme za retrospektivu. Gdje smo danas, gdje smo bili lani, jesmo li zadovoljni onim što smo napravili u proteklih 365 dana. Godina je bila duga, ali je prošla nevjerojatno brzo što i ne čudi s obzirom na gomilu aktivnosti kojima smo se bavili. Neke od najzanimljivijih i najzabavnijih smo izdvojili na našem blogu.

P.S. Pro tip: pređite mišem preko sličica :)
 
"Mt. Stupid"
Ne želim se popeti na vrh Mt. Stupida.
 
"The Dunning–Kruger effect is a cognitive bias in which low-ability individuals suffer from illusory superiority, mistakenly assessing their ability as much higher than it really is." [Wikipedia]

Quote of the Day

“Because I think I'm making progress.”
Pablo Casals, the famous Spanish cellist who lived to be 97 years of age,
when he reached 95, a young reporter threw him a question:
Mr. Casals, you are 95 and the greatest cellist that ever lived.
Why do you still practice six hours a day?
Copyright © 2016., CROZ, Sva prava pridržana.

Naša adresa je:
CROZ d.o.o., Lastovska 23, 10000 Zagreb

Želite promijeniti način na koji dobivate ove poruke?
Promijenite postavke ili se odjavite s liste.

Email Marketing Powered by Mailchimp