Copy
Već osmi broj. Hvala što nas čitate! U ovom izdanju Dobrih ideja četvrtkom: pogled unatrag za korak naprijed, #heklaton i kako prepoznati bu115h1t.

Pogledajte i stare brojeve. Ako vam se sviđaju Dobre ideje četvrtkom, bilo bi nam drago da proslijedite ovu poruku prijateljima.

[Email se ne prikazuje dobro? Probajte ovdje.]

U fokusu
Pogled unatrag za korak naprijed


Retrospektiva je fantastična stvar. Osnovna je ideja osvrnuti se na dosadašnji način rada i vidjeti što može bolje (a uvijek može). Retrospektive se fokusiraju na proces, ne na sadržaj rada. Ako na retrospektivi raspravljamo je li neki zadatak veći ili manji od nekog drugog, otišli smo u pogrešnom smjeru. Ako raspravljamo zašto pola tima ima jedan pogled a pola drugi onda smo već na tragu. 

Agilne metode rada preporučuju periodičko održavanje retrospektiva. U Scrumu je to obično posljednja ceremonija u sprintu, no to samo znači da ćemo retrospektivu imati najkasnije za dva tjedna od početka sprinta. Ne postoji Scrum policija koja će zabraniti i ranije održavanje a ponekad je čak i dobra praksa odvojiti kadencu (period ponavljanja) retrospektive od ostalih aktivnosti u sprintu, poput reviewa i planiranja.

Retrospektive ne moraju svaki put biti iste (što je bilo dobro, što se može popraviti...). U arsenalu svakog coacha i scrum mastera se nalazi Retromat, odličan website koji iz svoje biblioteke formata retrospektiva slučajnim odabirom generira retro baš za vas. Probajte, jako je zabavno :) 

Pogledajte i Agile Retrospective Resource Wiki, mjesto na kojem ćete pronaći zbilja pregršt informacija, savjeta, ideja i trikova kako imati dobru retrospektivu.

Probajte ubaciti retrospektive u svoj radni proces. Nije nužno da radite iterativno ili po Scrumu. Jednostavno si zadajte neki ritam (tjedno? dvotjedno?) i probajte. Za početak se pitajte što je bilo dobro, što se može popraviti, kakvo ponašanje treba zadržati, kakvo promijeniti, što trebate započeti a što prestati raditi. Zapišite nalaze i sljedeći put se osvrnite jesu li se željene stvari i popravile. Prilagođavajte se po putu, a rezultati će vrlo brzo doći - i sami ćete se iznenaditi.
Podijeli
Tweetaj
Proslijedi
Podijeli

VVV
Vrijedno Vašeg Vremena


+ Sjedimo i raspravljamo što je pošlo krivo na propalom projektu? Što ako prije početka projekta pogledamo unaprijed i probamo zamisliti što bi moglo poći krivo? Premortem (kao odgovor na postmortem) je coaching tehnika koja pomaže u prevenciji nastanka problema.
 
+ Ekskluzivno! Otkrili smo tko stoji iza dnevnika agilnog coacha. To je naš Darko Špoljarić, koji je prije par dana objavio i četvrti nastavak. Ovoga puta tema je Review. Ranije nastavke možete pronaći na našem blogu.

+ Znate onaj osjećaj kad sumnjate da vas netko mulja ali niste posve sigurni? Možda je ta osoba "fluent in bullshit"? Vrlo ozbiljna tema kojom se bave vrlo ozbiljni ljudi. Pogledajte ovaj kratki video i naučite kako prepoznati bullshit.

+ Nabavite neki od ovih postera, naučite sve o kavi i budite glavna faca u društvu. Počnite zalaziti u hispterske kafiće. Pustite bradu. Nosite uske hlače.

 

Hvalimo se
Vrijeme je za #heklaton

Sutra u CROZ-u organiziramo hackathon [Wikipedia], ili kako ga interno zovemo, heklaton. Zatvorimo se u svoj ured na cijeli dan i na kraju prezentiramo jedni drugima što smo napravili. Ideja ne nedostaje, ali ustvari nitko ne zna što ćemo imati na kraju. Možda čak nešto poput ovog [Youtube, 3 min.] 

Izvještavat ćemo uživo na društvenim mrežama, hešteg #heklaton (Twitter, Facebook), pa bacite pogled tu i tamo.

Quote of the Day

"Facts are for people that aren't fluent in bullshit."
-- Nepoznati autor
Copyright © 2017., CROZ, Sva prava pridržana.

Naša adresa je:
CROZ d.o.o., Lastovska 23, 10000 Zagreb

Želite promijeniti način na koji dobivate ove poruke?
Promijenite postavke ili se odjavite s liste.

Email Marketing Powered by Mailchimp