Copy
Dobre ideje četvrtkom, danas i petkom! Demistificirani Scrum, računalna glazba i što raditi s gomilom ideja koje imate.

Pogledajte i stare brojeve. Ako vam se sviđaju Dobre ideje četvrtkom (okej, ponekad i petkom), bilo bi nam drago da proslijedite ovu poruku prijateljima.

[Email se ne prikazuje dobro? Probajte ovdje.]

U fokusu
Upravljanje portfeljem na bolji način


Imate gomilu ideja i ograničeni broj ljudi, novaca i vremena? Nema veze, proglasite ideje projektima i gurajte koliko može. Na kraju se čudite zašto se ništa ne završava, zašto projekti koji već traju kasne, zašto je kvaliteta proizvoda niska i zašto su ljudi, korisnici i zaposlenici, nezadovoljni. 

Možete i malo drugačije pristupiti problemu. Naime, spomenuta situacija je toliko česta da je čak i matematički opisana (guglajte "Little’s Law”).

Koliko je problem gotovo pa uobičajen, toliko je i (moguće) rješenje specifično za svako okruženje. Dobra je stvar što su principi univerzalni a ovisno o kontekstu se implementiraju na različite načine. 

Radi se o tzv. Lean Portfolio Managementu, strukturiranom pristupu kod odabira sljedećeg posla kojeg treba napraviti i pametnoj primjeni alata poput kanbana ili izračuna troška odgađanja (cost of delay). 

Da ne duljimo, ovaj vrlo čitljiv članak će vas provesti kroz osnovne postavke upravljanja portfeljem i upoznati s najvažnijim tehnikama koje se pri tom koriste.
Podijeli
Tweetaj
Proslijedi
Podijeli

VVV
Vrijedno Vašeg Vremena

 
+ Rukom izrađeni (ne šalimo se!) slajdovi s našeg QED-a 2015.g., koji dobro opisuju upravljanje portfeljem i pripadajuće korisne tehnike.

+ Imate previše inicijativa u svom portfelju i ne znate kojim redom krenuti? Pogledajte dobar primjer kako prioritizirati inicijative temeljem izračuna troška odgađanja (cost of delay) i veličine inicijativa. 

+ Razvijate li vlastiti proizvod ili uslugu, sjetite se da korisnici najviše cijene one neočekivane funkcionalnosti koje ih jednostavno obore s nogu. U tom kvadrantu leži prava inovativnost. Kano model pomaže u traženju takvih funkcionalnosti.

+ U najnovijem broju svog dnevnika Darko Š. nam otkriva kako je izgledalo stvaranje novog Product Ownera, a opisuje i izazove s kojima su se susretali. Must read za sve koji se nalaze u ovoj situaciji! 

Izdvajamo

Demistificirani Scrum

Započeli smo seriju članaka pod zajedničkim naslovom Demistificirani Scrum.

Cilj ovih članaka je pojasniti što je Scrum, gdje je upotrebljiv a gdje je bolje uzeti nešto drugo, koje su najčešće zablude i koja su njihova pojašnjenja.

Također, gledajte na ove članke kao na argumente kojima ćete i svojim kolegama, šefovima ili klijentima objasniti o čemu se ustvari radi i zašto je Scrum odlična metoda za razvoj proizvoda, od softvera, preko novina i televizijskih programa, pa sve do marketiških kampanja.

Do sada imamo ove članke, no svaki tjedan se gore pojavi nešto novo:

Lektira

The Innovator's Method

Ako ste čuli za Lean Startup, Design Thinking, agilne i lean principe i nekako vam se čini da je sve to ista stvar, pročitajte knjigu The Innovator's Method koja lijepo objašnjava u čemu je razlika i kako se sve te metode nadopunjuju u životnom ciklusu proizvoda, usluge ili inovacije. 

Idemo, disko!

Floppy Music | Soft Cell - tainted love (13 fdd + 1 hdd)
Današnja računala stvaraju muziku. Jučerašnja računala također stvaraju muziku, iako na pomalo neuobičajen način.

Quote of the Day

If you aren't confused, then you probably don't understand things very well.
Copyright © 2017., CROZ, Sva prava pridržana.

Naša adresa je:
CROZ d.o.o., Lastovska 23, 10000 Zagreb

Želite promijeniti način na koji dobivate ove poruke?
Promijenite postavke ili se odjavite s liste.

Email Marketing Powered by Mailchimp